Den Norske Opera & Ballett

Operaen lanserer ny sesong i dag

Del

I dag lanserer Operaen programmet for sesongen 24–25. Et stort utvalg operaer, balletter og konserter legges ut for salg 28. mai.

GALSKAP: Stravinskys opera "The Rake's Progress" er en av mange spennende titler som Den Norske Opera & Ballett har på programmet neste sesong.
GALSKAP: Stravinskys opera "The Rake's Progress" er en av mange spennende titler som Den Norske Opera & Ballett har på programmet neste sesong. Foto: Stig Håvard Dirdal

Fra klassikere og eventyr, til nyskapt dans og ny, norsk opera, Kylián-festival og en ny mulighet til å oppleve Lise Davidsen: Det er mye å glede seg til i Operaen det neste året.  

 – Denne sesongen handler om de store fortellingene og stor dans. Fra klassikere som Don Quixote og Manon til norgespremieren Jewels av George Balanchine og nyskapt dans av Jo Strømgren og Cina Espejord. Ikke minst fyller vi operahuset med kunst av Jirí Kylián i festivalen Wings of Time, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen. 

– Vi har to nyskrevne, norske kammeroperaer på programmet, sammen med spennende titler i regi av blant andre Vidar Magnussen og Stefan Herheim. Fordi vi ønsker at så mange som mulig skal oppleve opera, lanserer vi prosjektet «Opera for alle» – med sing-along-opera og flere gratisarrangementer for hele familien, forteller operasjef Randi Stene. 

Hele programmet lanseres på operaen.no 22. mai kl 11. Sesongen i Operahuset starter i august og varer fram til neste sommer. 

Operasesongen 

Sesongen starter med en mektig, fullscenisk oppsetning av Henrik Ibsens Peer Gynt, med Edvard Griegs nasjonalromantiske originalmusikk. På scenen står skuespillere fra Nationaltheatret, sopran Frøy Hovland Holtbakk og fiolinist Ragnhild Hemsing, sammen med Operaorkestret, Operakoret, og Barnekoret.  

Lise Davidsen gjør en eksklusiv opptreden i en konsertversjon av Den flyvende hollender,  med bass-barytonen Gerald Finley, Nasjonaloperaens Eirik Grøtvedt, Operakoret og Operaorkestret.  

Vidar Magnussen er tilbake som regissør i Operaen, og leker med vår virkelighetsoppfatning i Stravinskys ikoniske The Rake’s Progress – en absurd, vill ferd fra luksusliv til galskap. 

Menneskets skyggeside blottlegges i en helt ny versjon av Verdis mesterlige Otello, signert den østerrikske regissøren Georg Zlabinger, med Daniel Johansson, Marita Sølberg og Yngve Søberg i de sentrale rollene. 

Regissør Stefan Herheim er tilbake i Operaen med sin kritikerroste versjon av Janáčeks Den lure revens eventyr. Dette er en  eventyropera for voksne, med parallelle verdener, lag på lag av lek, mening og melankoli.  

På Scene 2 får vi urpremiere på to nyskrevne, norske kammeroperaer, i samarbeid med Bergen Nasjonale Opera og Trondheim Symfoniorkester & Opera: Ekte personer begraves og står opp igjen på scenen i den fatale festforestillingen Fønix – et vilt, nytt prosjekt av og med Lisa Lie, med musikk av Stian Westerhus.  

Terminus har Therese Ulvo og Marit Eikemo gått sammen for å fortelle historien om den middelaldrende, utrangla Lola – en slags Holbergs Jeppe i vår tid.   

Det er også duket for gjensyn med 1920-tallsfesten La traviata, den glitrende Czardasfyrstinnen, Calixto Bieitos kompromissløse versjon av Tosca og Mozarts evigaktuelle samlivskomedie Così fan tutte.  Ikke minst kan hele familien glede seg til å oppleve Alexander Mørk-Eidems eventyrlige, kritikerroste grøsser, Hans og Grete.  

Ballettsesongen 

Det blir en reise i briljant ballett og stor musikk når Nasjonalballetten framfører George Balanchines Jewels. Det er første gang den ikoniske balletten danses i Norge. 

Jo Strømgren er en av våre største norske koreografer, og det er en begivenhet når han koreograferer et nytt helaftens verk for Nasjonalballetten. I Stigma fabulerer han over hvordan fortidens tanker og handlinger merker oss.  

I Dialogues II blir det et nytt mestermøte på Hovedscenen. Fire dialoger, fire duetter i samme forestilling – skapt av Sharon Eyal, Akram Khan, Mats Ek og Nasjonalballettens egen Samantha Lynch. 

Jiří Kylián er kanskje den største nålevende koreografen, og det nære samarbeidet mellom ham og Nasjonalballetten har utviklet seg gjennom mer enn 30 år. Neste sesong feirer vi kunstnerskapet hans med en egen festival! Hele Operahuset fylles med Kylián når vi danser syv av hans balletter, fordelt på to programmer, og viser fotografier, filmer og skulpturer i Kylián-festivalen: Wings of Time

Gjennom sesongen blir det også gledelige gjensyn med flere klassikere og store fortellinger: Hjerteskjærende drama i Manon, spanskinspirert klassisk ballett i Don Quixote og fortryllende eventyr for hele familien i Askepott. Det blir også uovertruffen julestemning i Nøtteknekkeren – Nasjonalballetten danser 21 forestillinger før jul. Der deltar et stort antall av elevene ved Ballettskolen, som også har sin egen elevforestilling på Scene 2 neste vår.

På Scene 2 viser vi også en ny Svanesjø for hele familien: I En fortelling om Svanesjøen lager koreograf Cina Espejord en ny, fortettet og magisk versjon av balletten over alle balletter. Jo Strømgren kompani kommer med to nye forestillinger, den tøysete barneforestillingen Den nye vikaren og danseverket The Cello, inspirert av Bachs cellosuiter. Vi viser også GLEMT, Simone Grøttes danseforestilling med den brutale nordnorske krigshistorien som bakteppe.

Under CODA, Oslos internasjonale dansefestival, blir det også gjensyn med Ingun Bjørnsgaards München-trilogien, som går i dybden på noen av Ibsens ikoniske kvinner. 

Konsertsesongen 

En stor begivenhet neste sesong er at Operaens nye musikksjef Edward Gardner tiltrer fra 1. august. I tillegg til å dirigere La traviata, Den lure revens eventyr, og den konsertante framføringen av Den flyvende hollender med Lise Davidsen, vil Gardner lede Operaorkestret i flere egne konserter. Mahlers monumentale 2. symfoni, og konserter med sopran Mari Eriksmoen og den amerikanske mezzosopranen Joyce DiDonato som solister står på programmet. Pianist Christian Ihle Hadland er også solist med Operaorkestret, med Erik Nielsen som dirigent. Hovedscenen får også besøk av størrelser som Leif Ove Andsnes, Fazil Say og Patricia Kopachinskaja, samt Max Richter – som holder sin aller første konsert i Norge noensinne. 

Andre artister som kommer til Operaen neste sesong inkluderer Tungtvann, Mari Boine, Kari Bremnes, Thomas Dybdahl, Vamp og Wardruna. 

Se operaen.no for fullt program. Flere forestillinger og konserter lanseres også fortløpende. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

NY DANS: Koreograf Jo Strømgren skaper en ny, helaftens ballett for Nasjonalballetten neste sesong, med tittelen "Stigma".
NY DANS: Koreograf Jo Strømgren skaper en ny, helaftens ballett for Nasjonalballetten neste sesong, med tittelen "Stigma".
Last ned bilde

Om oss

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye