Derfor lukter det det snålt når du har spist asparges
Vet du hvorfor det lukter litt rart når du tisser etter du har spist asparges eller hvor aspargesen skal knekkes? Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret fra frukt og grønt (OFG) har svarene.
![Husk og kutt 1-2 cm av bunnen på aspargesen](/data/images/public/89251/18103827/34b13d8a-4d05-44f3-aae2-963013dd5d41-w_720.jpg)
-
Spesiell lukt når du tisser. Asparges inneholder en svovelholdig forbindelse kalt aspargessyre. Når vi spiser asparges, brytes denne syren ned i kroppen og frigjør svovelholdige stoffer som gir urinen en spesiell lukt. Vi kan oppleve denne lukten så tidlig som 15-20 minutter etter å ha spist asparges. Men ikke alle lukter dette – kun halvparten av oss har genetiske egenskaper som gjør at vi er i stand til å lukte den spesielle aspargeslukten i urinen.
-
Den norske aspargessesongen for grønn asparges er fra mai til slutten av juni – Sesongen for hvit norsk asparges er fra april til mai, men tilgangen er begrenset.
-
1000 dager fra såing til første høsting. Fra et aspargesfrø settes i jorda går det ca. 1000 dager, altså tre hele år, til det kan høstes av planten. Til gjengjeld kan det høstes av den samme planten år etter år.
-
Asparges er en staude (en flerårig plante) og titter opp igjen av jorda når varmen smelter snøen bort. Etter St. Hans får planten stå å vokse seg til en stor og frodig busk på opptil to meter som igjen bidrar med ny næring til neste generasjon.
-
“Asparges” kommer fra det latinske navnet Asparagus officinalis og er en gammel kulturplante, som vokser vilt rundt Middelhavet og i Egypt. Egypterne kjente og brukte asparges allerede 3000–4000 år før Kristus.
-
Asparges er blant grønnsakene med mest jern. Opptaket økes om den serveres sammen med kjøtt eller fisk, og med en vitamin-C rik grønnsak eller frukt. Vitamin C fra poteter kan også hjelpe på opptaket. Den er også en god kilde til fiber, som gjør godt for fordøyelsen og gir næring til gode tarmbakterier som er forbundet med et godt immunforsvar.
-
Knekk aspargesen – det er et naturlig bristingspunkt fra nederste del av stilken og ca 1-2 cm opp. Denne delen kan være litt trevlete så den er fin å fjerne. Noen liker også å skrelle aspargesen, dette er ikke noe du må gjøre med den grønne, men den hvite trenger en liten runde med potetskrelleren før tilberedning. Husk og skjær av 1-2 cm nederst på stilken på den også.
-
Grønnsaken har gjennom tidene blitt brukt som medisin mot blant annet tannpine og biestikk, og den skal visstnok også ha en positiv virkning på kjærlighetslivet. Dette er ikke vitenskapelig bevist! Men det vi med sikkerhet kan si er at den er en god kilde til både kalium, fiber og folat. Den inneholder også vegetabilsk jern og noe betakaroten.
-
Det finnes både hvit, lilla og grønn asparges. Hvit asparges får man ved å hyppe jorden opp så snart stilkene viser seg, da kommer det ikke lys og luft til og stilkene forblir bleke. Den lilla får lov til å stikke hodet et par cm over jorden slik at toppen får farge, mens den grønne vokser fritt over jorden og dermed får sin fine vårgrønne farge ved at det dannes klorofyll i aspargesen. Her i Norge har vi kanskje sterkest bekjentskap til grønn og hvit asparges.
-
Hvit asparges hedres på våren mange steder i Europa med egne festivaler. Spesielt kjent er aspargesfestivalen i den tyske byen Schwetzingen. Ikke så rart – asparges er et sikkert vårtegn og er skikkelig godt. God grunn til å feire med andre ord.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Alle elsker norske jordbær26.6.2024 10:20:48 CEST | Pressemelding
Nå bugner det av norske jordbær i butikkene og en ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at 95 % av befolkningen ser frem til å spise norske jordbær, og hele 88 % synes de norske jordbærene er best på smak (1).
Derfor er årets nykål ekstra søt8.6.2024 13:00:07 CEST | Pressemelding
Årets nykål meldes å være av den beste kvaliteten på mange år takket være den gode og varme våren. Vi kan nå glede oss over at den er i butikk og vil vare langt utover sommeren. Legg den i handlekurven og lag de deiligste retter i sommervarmen.
Nå kommer de norske grønnsakene på løpende bånd30.5.2024 09:58:17 CEST | Pressemelding
Med den varme våren kommer nå de norske sesongvarene som vi har ventet på- en etter en. Det er lurt å følge med på hva som dukker opp i butikkhyllene fremover, for nå kommer alle de fantastiske norske grønnsakene og bærene.
Tid for Asparges14.5.2024 13:25:15 CEST | Pressemelding
Asparges kalles grønnsakenes konge, og det er ikke så rart. Den korte sesongen gjør at den er ettertraktet og har et litt eksklusivt preg over seg. Da gjelder det å nyte denne gode delikatessen mens man kan.
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom