Styrker samarbeidet mellom Hæren og UiT
UiT Norges arktiske universitet og Hæren utvider samarbeidet sitt til beste for hverandre, totalforsvaret, sivilsamfunnet og hele landsdelen.
Den nye avtalen ble signert mandag 13. mai, og er en treårig videreføring og utvidelse av en allerede eksisterende intensjonsavtale.
Avtalen dekker både forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) og undervisning, samt opprettelse av en arbeidsgruppe for å ivareta og jobbe fram samarbeidsprosjekter.
Et forsvar i kontinuerlig utvikling har behov for å fornye egen kompetanse, bidra til FoU og øke interaksjonene med sivile kompetansemiljø for å sikre et godt utdannings- og kompetansegrunnlag for alle nivå i Hæren. Totalforsvaret er avhengig av et godt og innovativt samarbeid mellom Forsvaret og høyere utdanningsinstitusjoner.
– Hæren har behov for tilførsel av sivil utdanning for å fylle opp vårt totale kompetansebehov. Kompetanseutveksling med UiT er viktig for å dekke Hærens fremtidige behov og dermed legge til rette for utvikling av fremtidiens Hær på et solid kunnskapsgrunnlag. Ved å vektlegge videreutdanning og kunnskapsbygging for våre ansatte oppnår vi to sentrale målsettinger: Å gi Hæren de beste forutsetninger for å løse sitt oppdrag, og å være en attraktiv og utviklingsorientert arbeidsplass, sier sjef for Hæren, generalmajor Lars Sivert Lervik.
– Som den største og viktigste forsknings- og utdanningsinstitusjonen i Nord-Norge, har vi et stort ansvar for å se løsninger for de store samfunnsutfordringene og fremme bosetning, sikkerhet, beredskap og mangfold i landsdelen. Da er Hæren både en naturlig og høyst nødvendig partner, sier rektor for UiT, Dag Rune Olsen.
Forskning og utvikling
Avtalen innebærer at UiT og Hæren kan inngå samarbeidsprosjekter for forskning, innovasjon og utvikling av ulikt omfang innen en rekke fagområder.
Det kan gjelde utvikling av drone- eller satellitteknologi, simulering, autonome kjøretøy, kunstig intelligens eller 3D-printing, men også utviklingsprosjekter innen helsefag og idrettsstudier.
For eksempel jobber UiT sammen med Forsvarets Sanitet og Folkehelseinstituttet i forskningsprosjektet Evnenivå og mortalitet, som undersøker sammenhengen mellom evnenivå målt på sesjon og dødelighet.
Når Forsvarets Forskningsinstitutt snart etableres i Tromsø, åpner det dørene for enda tettere samarbeid.
Populære studier
UiT tilbyr allerede ansatte i Hæren årsstudium idrett, bachelor i statsvitenskap og bachelor i økonomi og administrasjon med halv studieprogresjon. I tillegg er flere ordinære masterprogram innen organisasjon, økonomi og ledelse populære blant befal og offiserer fordi de tilbys samlingsbasert og med fleksibel tilrettelegging.
– UiT ønsker å være en attraktiv utdanningspartner for Forsvaret, og å bygge kompetanse og forsvarsevne, spesielt i nord. Dessuten ser vi at å ha yrkesaktivt militært personell i studentmassen gir en ny dimensjon til utdanningsmiljøene våre, sier prorektor for utdanning ved UiT, Kathrine Tveiterås.
Stipendordning
Hærens plan for å utvikle og øke kompetansen til personellet ligger i prosjektet Livslang læring. Dette handler om at Forsvarets utdanninger og sivile studier skal tilrettelegges for Hærens ansatte i et livslangt karriereløp, og som et personalpolitisk tiltak for å beholde personellet.
– Vi har allerede en etablert stipendordning for vårt personell som gjør det lettere for dem å ta sivil utdanning hos UiT. Det har vært en stor suksess, og er i ferd med å innføres i hele Forsvaret, sier hærsjef Lervik.
Fakta
- Hæren har sitt organisatoriske og personellmessige tyngdepunkt i nord, med Hærens garnisoner i indre Troms, samt to større garnisoner i Finnmark.
- I fredstid består Hæren av i underkant av 10 000 vernepliktige og sivilt og militært ansatte. Hæren skal øke bemanningen vesentlig de neste årene dersom ny langtidsplan for Forsvaret blir vedtatt slik fremlagt.
- UiT Norges arktiske universitet er til stede på 11 studiesteder i Nordland, Troms og Finnmark, med hovedcampus i Alta, Harstad, Narvik og Tromsø.
- UiT har nesten 17 tusen studenter og 3800 ansatte, fordelt over 6 fakultet, i tillegg til Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag.
- Som et breddeuniversitet utdanner og forsker UiT innenfor en lang rekke felt; alt fra juss, kunst og språk, til medisin, teknologi og ingeniørfag.
- Spesielt sammensatt kompetanse er etterspurt av Hæren, som for eksempel samfunnssikkerhet og beredskap, krise- og beredskapsledelse, risikoanalyse eller hybride trusler.
- Samarbeidet kan også omfatte mer spisset kompetanse som IKT og behandling av store datamengder, russisk språk, samfunnsforståelse eller historie.
- Intensjonsavtalen åpner for samarbeid med alle fakulteter og institutter ved UiT med relevant kompetanse og aktivitet for Hæren.
Nøkkelord
Kontakter
Kathrine TveiteråsProrektor utdanningUiT Norges arktiske universitet
Tel:93258136kathrine.tveiteras@uit.noRolf YtterstadtalspersonHæren
Tel:99556614Tel:99556614rytterstad@mil.noBilder
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
MEMELAND opnar nytt vindauge mot mellomalderens Europa8.11.2024 09:35:38 CET | Pressemelding
I eit tverrfagleg prosjekt vil forskarar i Noreg, Austerrike, Sveits og Storbritannia opne eit nytt vindauge mot mellomalderens Europa. MEMELAND-prosjektet vil endre forståinga vår av det historiske samspelet mellom kultur og natur.
UiT-skip er viktig for Norge i Arktis, slår Stortinget fast6.11.2024 10:36:01 CET | Pressemelding
Stortinget er bekymret for at Norge vil mangle et skip for forskning og høyere utdanning i arktiske havområder når forsknings- og undervisningsskipet Helmer Hanssen legger til kai for siste gang.
Ekspertliste: Presidentvalg i USA5.11.2024 15:02:25 CET | Pressemelding
UiT har en rekke forskere som kan kommentere det amerikanske presidentvalget.
Nå kan datamaskiner for første gang snakke sørsamisk — på 100-årsdagen til stemmegiveren31.10.2024 15:45:15 CET | Pressemelding
UiTs samiske språkteknologimiljø har laget en sørsamisk talesyntese basert på arkivmateriale av taleren, i samarbeid med Samisk arkiv - Arkivverket. Dette kan bidra til å bevare det unike språket.
Markerer 80 år siden frigjøringen av Finnmark med nye blikk på historien22.10.2024 14:10:32 CEST | Pressemelding
På dagen 80 år senere, markeres frigjøringsdagen med historieseminaret "Fritt Finnmark." Seminaret har fokus på fred, men også på russisk minnepolitikk og den nye relasjonen til vår nabo i øst.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom