Utviklingsfondet

Utviklingsfondet og Spire om revidert nasjonalbudsjett: - Feigt, falskt og fossilt

Del

Utviklingsfondet og Spire er sjokkerte og skuffet over regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. Organisasjonene reagerer på manglende klimahandling og et usolidarisk bistandsbudsjett.

Utviklingsfondets generalsekretær Ulf Flink og Spires leder Elise Åsnes.
Utviklingsfondets generalsekretær Ulf Flink og Spires leder Elise Åsnes.

Det er bare noen uker siden Norge ble utestengt fra å samarbeide med høyambisjonsland på klimaforhandlingene. Nå foreslår regjeringen å ytterligere svekke den internasjonale klimastøtten. Utviklingsfondet og Spire mener at dette budsjettet beveger seg enda lengre bort fra en klimarettferdig politikk:

–  Dette budsjettet er feigt, falskt og fossilt. Verden ser denne dobbeltmoralen. Regjeringen skryter av Norges klimaambisjoner på talerstolen i FN, men disse ambisjonene er helt fraværende i dette reviderte nasjonalbudsjettet. Jeg er sjokkert over hvor mye regjeringen nedprioriterer miljø og solidaritet, sier Spire-leder Elise Åsnes.

–  Regjeringen har tidligere hevdet at de vil prioritere innsatsen til klimatilpasning og til tap og skade fra klimaendringene. Det er derfor svært foruroligende at vi nå ser en kraftig reduksjon. Det er alvorlig og sjokkerende, sier Utviklingsfondets generalsekretær Ulf Flink.

Organisasjonene reagerer også på fraværet av ambisjoner for bistand. Mens forsvarsbudsjettet får en økning på 7 milliarder, reduseres flere poster i bistandsbudsjettet. Til tross for at regjeringen har matsikkerhet som en stor satsning i utviklingspolitikken, foreslås det i år heller en reduksjon på 100 millioner:  

–  Regjeringen er ikke i nærheten av å oppfylle sine løfter om økt langsiktig støtte til matsikkerhet. De bryter med sitt eget prinsipp om at de med sterkest rygg må ta en tyngre bør, sier Flink.

–  Vi er dypt skuffet over manglende støtte til småskala matprodusenter, som rammes hardest av klimaendringene. De negative konsekvensene for matsikkerhet i det globale Sør som følge av Ukraina-krigen er på ingen måte over, sier Flink.

–  Regjeringen bruker milliarder på å styrke sikkerheten innenfor våre egne grenser, og neglisjerer det globale Sør, sier Åsnes. 

En av postene i bistandsbudsjettet som får økt bevilgning er flyktningtiltak i Norge, som foreslås å økes med over 1 milliard. For å oppnå dette skriver regjeringen at det kuttes fra flere bistandsposter, inkludert støtte til sivilsamfunn og klimatilpasning. Nasjonale flyktningtiltak må komme i tillegg til, heller enn på bekostning av bistand til det globale Sør.

–  Kriseprofittøren Norge fortsetter som en enorm mottaker av egen bistand. Det er helt hårreisende at regjeringen kutter i de sårt nødvendige midlene til både sivilsamfunnet i Sør og klimatilpasning. Dette er alt annet enn solidarisk. Regjeringen kan ikke la nasjonale tiltak spise opp så mye av bistanden til det globale Sør, sier Åsnes.

Nøkkelord

Kontakter

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet jobber for å bekjempe sult og urettferdighet med en visjon om en bærekraftig og rettferdig verden. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. Om Spire, Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon

Spire er en miljø- og utviklingsorganisasjon for unge mellom 13 - 30 år som jobber for en bærekraftig og rettferdig verden. Vi ønsker å se de store sammenhengene og endre de grunnleggende årsakene til hvorfor urettferdighet oppstår. Derfor har vi fokus på klima, natur, matsikkerhet, internasjonal handel og bærekraftig byutvikling.

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye