SINTEF

Elektrifisering av sokkelen skjer ikke uten forskning

Del

SINTEF Energi støtter regjeringens fornyede innsats for å redusere utslipp på sokkelen, men understreker samtidig forsknings avgjørende rolle i dette arbeidet.

Regjeringen annonserte i går etableringen av et energipartnerskap for utslippsreduksjon og forbedret kraftbalanse på den norske kontinentalsokkelen.
 
Kunngjøringen samsvarer med SINTEFs nylige høringssvar til regjeringen om elektrifisering av sokkelen. Der argumenterte SINTEF for at havvind kan bidra til å elektrifisere olje- og gassproduksjonen samtidig som det støtter fastlandets strømbehov – i motsetning til at olje- og gassplattformer kun trekker kraft fra fastlandet.
 
Imidlertid overser gårsdagens kunngjøring et viktig punkt: forskning og utviklings avgjørende betydning i overgangen fra gassdrevne turbiner til vindparker.
 
– Å elektrifisere en olje- og gassplattform innebærer mer enn bare å koble den til en vindpark, sier Stefania Osk Gardarsdottir, forskningsleder i SINTEF og leder for LowEmission.
 
– Dagens plattformer er avhengige av gassturbiner som gir konstant og regulerbar kraft. Vindturbiner, derimot, produserer strøm med varierende frekvenser og er avhengige av værforhold. Å overkomme disse utfordringene for å sikre en pålitelig strømforsyning krever innovativ forskning og teknologisk utvikling.

Hun legger til at betydelige besparelser også kan oppnås ved å gjøre plattformene mer energieffektive, en av mange oppgaver som forskningssenteret LowEmission jobber med.
 
Utbygging av havvind i den skalaen som er nødvendig for å elektrifisere olje- og gassproduksjonen vil kreve kostbar infrastruktur – noe som kan bli betydelig billigere gjennom forskning og innovasjon.
 
– Havvind har potensial til å matche – til og med overgå – kapasiteten til hele Norges vannkraftproduksjon innen de neste tjue årene, sier sjefforsker i SINTEF og leder for FME NorthWind, John Olav Tande.
 
– Vår forskning er avgjørende for å gjøre dette potensialet til en virkelighet, ikke minst ved å redusere infrastrukturkostnadene gjennom innovasjon.

Kontakter

Bilder

John Olav Tande, sjefforsker i SINTEF og leder for FME NorthWind
John Olav Tande, sjefforsker i SINTEF og leder for FME NorthWind
SINTEF
Last ned bilde
Stefania Osk Gardarsdottir, forskningsleder i SINTEF og leder for LowEmission.
Stefania Osk Gardarsdottir, forskningsleder i SINTEF og leder for LowEmission.
SINTEF
Last ned bilde

Lenker

Om oss

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

Norsk CCS forskningssenter ser mot fremtiden etter åtte år med banebrytende forskning og samarbeid15.11.2024 12:16:32 CET | Pressemelding

Etter åtte år med banebrytende forskning nærmere NCCS – det norske forskningssenteret for karbonfangst og -lagring (CCS) seg slutten. NCCS har produsert over 30 innovasjoner på ulike teknologiske modenhetsnivåer, og bidratt til realisering av Langskip – regjeringens initiativ for å etablere den første fullskala nasjonale CCS-verdikjeden. Disse ble presentert under senterets avslutningskonferanse, 13. og 14. november.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye