Tid for Asparges
Asparges kalles grønnsakenes konge, og det er ikke så rart. Den korte sesongen gjør at den er ettertraktet og har et litt eksklusivt preg over seg. Da gjelder det å nyte denne gode delikatessen mens man kan.
![Grønnsakenes konge vokser stengel for stengel rett opp av jorda.](/data/images/public/89251/18097622/0fa91b70-7bde-411f-ab92-d3cc52dd733d-w_720.jpg)
1000 dager fra såing til første høsting
Har du noen gang lurt på hvordan asparges vokser? Fra et aspargesfrø settes i jorda går det ca. 1000 dager, altså tre hele år, til det kan høstes av planten. Til gjengjeld kan det høstes av den samme planten år etter år.
– Asparges vokser på en utrolig kul måte. Den vokser rett og slett rett opp av bakken, en og en stengel, forteller Bernt Freberg, som er en av tre brødre som driver Hvasser Asparges ytterst i Oslofjorden. Fra slutten av april til St.Hans høster de rundt 15 tonn asparges i året, og er også eneste produsent i Norge på hvit asparges.
– Den hvite aspargesen ser vi ikke før den graves forsiktig frem en etter en. Hver hvite asparges graves frem for hånd, sier Freberg.
Han forteller videre at det er gode forhold for å dyrke asparges på Hvasser. Tidlig vår og lang høst gir aspargesen perfekte forhold. I tillegg er det sandholdig jord, noe aspargesen trives svært godt i.
Den norske aspargessesongen for grønn asparges er fra mai til slutten av juni – perfekt å servere til 17. mai med andre ord. Sesongen for hvit norsk asparges er fra april til mai, men tilgangen er begrenset.
Finnes i flere farger
Det finnes både hvit, lilla og grønn asparges. Hvit asparges får man ved å hyppe jorden opp så snart stilkene viser seg, da kommer det ikke lys og luft til og stilkene forblir bleke. Den lilla får lov til å stikke hodet et par cm over jorden slik at toppen får farge, mens den grønne vokser fritt over jorden og dermed får sin fine vårgrønne farge ved at det dannes klorofyll i aspargesen. I Norge dyrkes det kun grønn og hvit asparges.
– Når aspargesen setter i gang med å gro, kan den vokse ti centimeter i døgnet, sier Freberg og understreker at det derfor er travle tider på Hvasser nå, noen ganger må de høste to ganger om dagen.
Grønnsaken med mest jern
Asparges er blant grønnsakene med mest jern, forteller ernæringsrådgiver, Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
– Du kan også øke opptaket om den serveres sammen med kjøtt eller fisk, og med en vitamin-C rik grønnsak eller frukt. Vitamin C fra poteter kan også hjelpe på opptaket. Den er også en god kilde til fiber, som gjør godt for fordøyelsen og gir næring til gode tarmbakterier som er forbundet med et godt immunforsvar.
Tilberedning
Husk og skjær av 1-2 cm nederst på aspargesen. Vær forsiktig dersom du knekker av. Da kan du risikere å kaste 2/3 av aspargesen. Den nederste delen kan være litt trevlete så den er fin å fjerne. Noen liker også å skrelle aspargesen, dette er ikke noe du må gjøre med den grønne, men den hvite trenger en liten runde med potetskrelleren før tilberedning. Husk at sesongen er kort, så nyt denne gode råvaren nå, avslutter Sagen.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
![Kutt av 1-2 cm av den nederste delen av grønn asparges.](/data/images/public/89251/18097622/c369dcc8-8594-4482-9cdf-c3217f63f51c-w_240.jpg)
![Bernt Freberg med asparges rett fra jordet.](/data/images/public/89251/18097622/07218dda-eec0-4288-9e36-372c8f669125-w_240.jpg)
Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Alle elsker norske jordbær26.6.2024 10:20:48 CEST | Pressemelding
Nå bugner det av norske jordbær i butikkene og en ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at 95 % av befolkningen ser frem til å spise norske jordbær, og hele 88 % synes de norske jordbærene er best på smak (1).
Derfor er årets nykål ekstra søt8.6.2024 13:00:07 CEST | Pressemelding
Årets nykål meldes å være av den beste kvaliteten på mange år takket være den gode og varme våren. Vi kan nå glede oss over at den er i butikk og vil vare langt utover sommeren. Legg den i handlekurven og lag de deiligste retter i sommervarmen.
Nå kommer de norske grønnsakene på løpende bånd30.5.2024 09:58:17 CEST | Pressemelding
Med den varme våren kommer nå de norske sesongvarene som vi har ventet på- en etter en. Det er lurt å følge med på hva som dukker opp i butikkhyllene fremover, for nå kommer alle de fantastiske norske grønnsakene og bærene.
Derfor lukter det det snålt når du har spist asparges19.5.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vet du hvorfor det lukter litt rart når du tisser etter du har spist asparges eller hvor aspargesen skal knekkes? Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret fra frukt og grønt (OFG) har svarene.
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom