Norsk Osteopatforbund

Finnes det en riktig måte å sitte på?

Del

Sommeren er her, og det er naturlig å trekke frem godstolen og nyte solen. Men er det nødvendig å bekymre seg for sittestillingen?

For det første er det generelt sett ikke farlig å sitte i det hele tatt. Dette betyr ikke at vi oppfordrer til en stillesittende livsstil, men la oss avkrefte denne myten med en gang – sitting er ikke farlig i seg selv. For mange er problemet heller den manglende aktiviteten i hverdagen, ikke selve sittestillingen.

Avslappet og naturlig

Så, tilbake til spørsmålet: Finnes det en riktig sittestilling? Nei, faktisk ikke. Akkurat som vi går og løper på forskjellige måter, er det også variasjon når det gjelder sittestilling. Du trenger heller ikke låse deg til å sitte på en spesifikk måte. Det viktigste er å bruke den stillingen som føles mest behagelig og naturlig for deg, og å sitte så avslappet som mulig. Forskning har vist at det er lite sammenheng mellom sittestilling og plager, derfor er det unødvendig å bruke tid og energi på å konstant vurdere din egen sittestilling. 

Smerter ved en stillesittende jobb

Mange opplever smerter i forbindelse med en stillesittende jobb. Dette kan skyldes andre faktorer enn selve holdningen du sitter med, som for eksempel inaktivitet eller en statisk posisjon over tid. Selv om sittestillingen i seg selv kan være mer enn bra nok, kan oppbygging av spenning og ubehag oppstå hvis du forblir i samme stilling over lengre tid. Vanligvis vil dette avta når du begynner å bevege deg igjen. Det kan være lurt å ta pauser og bevege seg litt i løpet av dagen for å motvirke dette. Men la oss avkrefte enda en myte – å sitte med bøyd rygg skader verken muskler eller ledd.

Bruk krefter på å være fysisk aktiv

Så det å sitte med en strengt oppreist holdning for å unngå ubehag kan ikke faglig begrunnes og kan til og med forverre spenningen og ubehaget i ryggområdet hos enkelte. Selv om det ikke er farlig, er det ofte unødvendig. Noen kan kanskje hevde at en oppreist holdning ser mer elegant ut, men det er definitivt ikke nødvendig å bruke muskelkraft på dette gjennom dagen. Det er bedre å bruke denne energien inn i trening eller annen fysisk aktivitet.

Mange oppsøker osteopat


Vi ser at mange oppsøker osteopater for plager knyttet til sittestilling. Ofte handler det om å forsikre deg om at din sittestilling sannsynligvis er bra nok, heller enn å lære deg en ny måte å sitte på. Sammen utforsker vi øvelser og tilpasninger som fremmer variert bevegelse og er enkle å gjennomføre i hverdagen.

Kontakter

Om oss

Norsk Osteopatforbund arbeider for å sikre våre medlemmers faglige og politiske interesser. Vi jobber for å styrke osteopatiens posisjon i Norge og internasjonalt, gjennom høy faglig- og yrkesetisk standard. Vi skal utover dette fremme kvalitet i osteopatiutdanningen, samt utvikle faget slik at vi til enhver tid fremmer god folkehelse, og dermed bidra til å løse befolkningens muskel- og skjelettlidelser. Osteopater er autorisert helsepersonell. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Osteopatforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Osteopatforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Osteopatforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye