NAF

15 fine kortreist bilturer i pinsen

Del

Mai er en vakker måned som byr på muligheter for å bruke langhelger på turer langs norske veier. - Her er 15 fine kortreiste bilturer fra ulike deler av landet som jeg anbefaler, sier veibokredaktør Per Roger Lauritzen.

Vikingveien gjennom Vestfold går blant annet innom vidunderlige Nevlunhavn.
Vikingveien gjennom Vestfold går blant annet innom vidunderlige Nevlunhavn. NAF
 1. Villmarksveien gjennom Østfold starter i Halden og følger FV21, Haldenvassdraget og svenskegrensen nordover til Akershus. Den er et roligere og mer innholdsrikt alternativ til snarveien E6.  Vil du ferdes gjennom enda flere skogsområder kan du fortsette nordover langs grensen gjennom Finnskogen.
 2. Tettere mellom kulturminnene er det langs Vikingveien gjennom Vestfold. Den følger kysten på FV311, 303 og 301 fra Horten til Nevlunghavn.  Vikingnavnet har veien fått fordi den går forbi stedene der Osebergskipet, Gokstadskipet og Klåstadskipet ble funnet. Den passerer dessuten flere storslagne gravhauger og museer med tema fra Vikingtiden og byr i tillegg til vikingskip og gravhauger på besøk i en lang rad trivelige byer og tettsteder.
 3. Drammen er et godt utgangspunkt for en tur videre langs Drammenselva til Hokksund. Derfra går Norges eldste kjørevei «Sølvveien» til Kongsberg. Den fyller 400 år i år.  På turen videre fra Kongsberg til Geilo på FV40 får du med deg Numedal, Uvdal, Dagali og Skurdalen. Underveis kan du oppleve fire stavkirker, tre fjelloverganger og en mengde andre gode grunner til å stoppe opp.
 4. Bjørnsonvegen kalles veien fra Lillehammer til Vinstra via Gausdal, Espedalen og Skåbu. Den følger stort sett FV255 og går tett opp mot fine turområder i fjellene rundt. En bra dose kulturopplevelser er det også mulig å få med seg her. Peer Gynt veien er også en fin avstikker å ta i dette området.
 5. Ytterst langs kysten mellom Sørlandsporten ved Risør og Fedafjorden før Flekkefjord går det også et godt alternativ til E18 og E39. Ved å følge den nesten sammenhengende rekken av fylkesveier som går ytterst mot Skagerak kommer du tett på en rad natur- og kulturperler som Lyngør, Merdø, Lindesnes, Ny Hellesund og Lista.  Langs Sørlandskysten er det også muligheter å overnatte i fyrene på Homborsund, Lyngør, Torungen, Lindesnes og Hatholmen. Det er også en opplevelse flere bør unne seg.
 6. Mellom Flekkefjord og Egersund går det en vei for dem liker smale og svingete veier i variert natur. FV44 kalles dekkende nok Nordsjøveien og svinger seg langs kysten mellom Agder og Rogaland. Omtrent midtveis til Hauge kommer FV44 til Jøssingfjord. En av flere grunner til å stoppe der er de to husene fra 1600-tallet som er plassert under stupene helt nede ved fjorden. En annen liten avstikker går ned til den idylliske trehusbebyggelsen i det tidligere ladestedet Sogndalstrand. 
 7. FV5637 langs østsiden av Lustrafjorden er en perle, Ta en av Norges minste ferger fra Solvorn over fjorden til Urnes og besøk den berømte stavkirken der før du kjører nordover i det nydelige vann- og landskapet. Veien passerer perler som Munthehuset og Feigefossen. Fortsett fra Skjolden og opp mot Norges høyeste fjellovergang Sognefjellet. Den er flott, men sving til høyre ved Turtagrø og ta isteden den spektakulære Tindevegen til Årdal. Den koster noen kroner i bompenger, men det er den verdt.
 8. Kjøreturen rundt Femunden er også en stor opplevelse. Du kan starte fra FV30 Os og kjøre langs FV28 gjennom den vide Tufsingdalen før du krysser Isterfossn sør for Femunden og opplever innlandshavet Femunden fra østsiden på vei inn til Elgå. Skjøt gjerne på med en tur til Drevsjø på bomveien gjennom den eventyrlige Jyltingsmarka.
 9. Nordøyan heter perleraden av øyer nord for Ålesund gjennom den gjenoppstandne Haram kommune. Flott var det før da man kunne øyhoppe med ferger nordover mellom øyene helt til ikoniske Ona, Vel så fint er det nå da øyene har det blitt lettere tilgjengelig med nye broer og  tunneler. Til Ona, som fremdeles ligger i Ålesund kommune, må du bruke ferge. Turen blir ikke dårligere av det. 
 10. Fjordruta heter en flott fotturrute nordover fra Kristiansund til Trollheimen, men det kan også godt være navnet på den variert bilturen over øyene nordover. Øyene Tustna, Stabblandet og Ertvægsøya bindes vakkert sammen av FV680. Videre nordover er det flere muligheter til flotte avstikkere før Fjordruta svinger innover i landet til Kyrksæterøra
 11. Alle har hært om Helgelandskysten og den er spektakulær, men yttersiden av halvøya Fosen ligger ikke mye etter.. Kjøreturen nordover fra Ørland kommune og gjennom Åfjord, Osen og Flatanger kommuner krever en del avstikkere for å komme ut til de ytterste stedene. Men steder som Vallersund, Stokkøya, Bessaker og Seter er definitivt verdt noen kilometer ekstra langs veien.
 12. Det er en «villmarksvei» i nord også, og det er den villeste. Den går langs grensen mellom Majavatn og Korgen gjennom Hattfjelldal. Underveis kommer du tett på storheter som Norges nest største innsjø Røssvatn og Okstindan. Sistnevnte byr blant annet på Nord Norges høyeste fjell Oksskolten..
 13. I søndre del av Troms kan en tur over mektige øyer og langs ditto fjorder bli en flott opplevelse. I Ibestad kommune er øya Rolla Norges mest vannrike etter størrelsen, og naboen Andørja er Norges mest fjellrike. Turen kan starte med ferge fra Harstad eller fra E6 via Lavangen og Salangen. Det er også er to kommuner som har mye flott natur og kultur å by på.  
 14. Finnmarkskysten er storslagen og turen ut til Berlevåg er blant de mest imponerende. Underveis kan du få med deg et besøk i koselige Kongsfjord og en stopp på Kjøllnes fyr. I Berlevåg kan du oppleveg Norges eneste molomuseum og turen kan gjerne avsluttes med en tur til utsiktstoppen Tanahorn – den avstikkeren angrer du heller ikke på.    
 15. Veien østover fra Kirkenes til grensen mot Russland heter E105. Like før grenseovergangen fortsetter FV8860 ut til Grense Jakobselv. Den byr på en fin og variert kjøretur med innslag av både fjord, skog og fjell selv om høyeste punkt bare er ca. 150 moh. Slutten av veien hvor man kommer helt ut til havet og tett på  den russiske grensen gjør også inntrykk.

Mer informasjon om turene kan du få i den nyeste utgaven av NAF veibok og NAF bøkene Utenom allfarvei, Norges beste omveier, Norges beste bilturer, Norges beste utsikter, Norges vakreste bilturer, Norges skjulte perler og 500 opplevelser i Norge. Dessuten er NAF.no en snarvei til oversikter over utallige gode opplevelser. Husk dessuten på at det er lurt å ha med både kajakk, sykkel og fotturstøvler i bilen. Det øker turmulighetene dramatisk God tur!

Kontakter

Bilder

Lepsøybrua gjør det lett å komme seg ut på et besøk på Nordøyan.
Lepsøybrua gjør det lett å komme seg ut på et besøk på Nordøyan.
Last ned bilde

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye