Har du aldri vasket fasaden før? Her er tipsene

Del

Mange huseiere innrømmer at de ikke er flinke nok til å vaske fasaden, og har du aldri vasket huset på utsiden før, er det litt å ta tak i. Her er det du trenger å vite.

Mann sprøyter såpemiddel på hvitmalt søylye
EN GANG I ÅRET: For maksimal levetid på maling og beis må overflaten vedlikeholdes årlig. Har du aldri vasket fasade før kan det oppleves som en vanskelig oppgave. Iver Valkvæ/ifi.no

Både maling og beis trenger jevnlig vedlikehold for å holde lengst mulig, og dette vedlikeholdet gjøres ved å fjerne blant annet sot, veistøv, pollen og sur nedbør fra overflaten. Da trenger man vann, riktig såpe og en kost.

Kjetil Krogh har mange år bak seg som produktsjef for Tjæralin AS, og har et enkelt og nøkternt forhold til fasadevask. Det er nemlig ingen grunn til å gjøre det komplisert.

– Først må du velge riktig såpe, understreker han. – Vi skal se på tre ulike i dag. Husvasken er til årlig vask av fasader. Vi har en kraftvask som er mye sterkere, og som vi bruker når vi skal vaske huset før vi skal male eller beise om igjen. Soppvasken er godt egnet om man har en del svertesopp, grønske og overflateforurensning som må fjernes før man skal male.

– Soppvasken kan også brukes som et desinfiseringsmiddel før man skal male, etter at man har vasket, hvis det er utsatte steder eller områder, legger han til.

Dette trenger du

– Når du skal vaske er det viktig å ha riktig utstyr. Vi har en sprøytekanne som vi blander vaskemiddelet i når det skal dusjes på veggen. Vi har også vernebriller og hansker, og dekkeplast om det er noen blomster eller andre ting som må dekkes til. Såpene er litt etsende, og det skal man være forsiktig med.

– Vi har også vaskebørster i to varianter om det er noe som sitter veldig godt. Det er smart å bruke et forlengerskaft, så man kommer til i takutspring og lignende, tipser Krogh. Et forlengerskaft er også godt for ryggen, som kommer godt med når der er et helt hus som skal skrubbes.

Han har også en hageslange med dusjfunksjon. Den gjør det lett å få nok vann på fasaden, og er fin å jobbe med. Høytrykkspyler kan brukes, men man må være forsiktig med å ikke legge på for hardt trykk – og en enkel hageslange har mindre feilmargin om man aldri har gjort en husvask før. 

Det er også fint å ha riktig vær. Om såpen tørker på fasaden gjør den lite nytte. Vask gjerne mens det er overskyet, eller mens det regner, og unngå å stå i sola.

Riktig blandingsforhold

Krogh starter med det enkle, som mange av oss kanskje er litt for dårlige på å gjøre.

– Les bruksanvisningen. På soppvasken står det dosering på én til ti. Vi har fylt opp en liten sprøytebeholder med omtrent fem liter vann.

Rask hoderegning sier at 1:10 er det samme som 10 prosent, og dermed blir det fem liter vann, og en halv desiliter såpe.

Grunnen til at det er viktig å lese bruksanvisningen, uavhengig produsent og uansett hvilken type såpe, er at ulike vaskemidler har ulike virkemidler. Blandes en såpe for svak kan den ha liten eller ingen effekt, blandes den for sterk kan den skade overflaten og malingen, som er det motsatte av det vi ønsker.

Dusj, vent, skrubb, skyll

Deretter er fremgangsmåten ganske lik, uavhengig hvilken såpe du har behov for. Bruk sprøyta til å påføre såpeblandingen på fasaden, vent så lenge som bruksanvisningen opplyser, før du bruker børsten og hageslangen til å fjerne såpa.

– Det som kan være lurt her er å være to stykker, sier Krogh før han gir fra seg hageslangen til kollega Catharina Bakke. – Da kan én spyle og den andre skrubbe, så blir det litt mer effektivt.

– Nå spruter det vann utover her, og litt soppvaskemiddel, så det er fint å ha på seg briller og hansker, minner Krogh mens han skrubber. – Og hvis det er sånn at man ikke får fjernet alt første gangen, så må man ta og prøve litt mer. Det som er viktig er å skylle med mye vann, så det ikke ligger noe vaskemiddel igjen på husveggen. Det kan skape problemer med vedheft for malingen. 

Det siste steget før du kan male

For deg som vasker fasaden for å matte den ned før videre maling eller beisning, så stiller Bakke det siste spørsmålet for dagen: – Hvor mange dager må det tørke?

– Til det er tørt, svarer Krogh, før han legger til:

– Det må tørke skikkelig godt før man skal male, eller beise hvis det er det man har gjort tidligere. Det er ikke noe gitt antall dager eller noe sånt før det er tørt, det må stå til det er tørt. Er det sol, og godt og varmt, så går det fortere enn om det er kaldt og fuktig vær.

– En gyllen regel er kanskje at det står en fem til syv dager i god sol og god varme for å få tørket det skikkelig godt, sier han til slutt.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kjetil Krogh, produktsjef i Tjæralin
ERFAREN: Kjetil Krogh har jobbet i Tjæralin i mange år, og gjør fasadevask enkelt.
Last ned bilde
En person sprayer væske fra en gul håndholdt sprøyteflaske på en hvitmalt stolpe.
DUSJ: Spray såpeblandingen på, og la det virke så lenge som bruksanvisningen opplyser.
Last ned bilde
En mann skrubber fasade mens en dame hjelper med å holde hageslangen
SKRUBB: Er man to går det raskere.
Last ned bilde
Hvitmalt søyle før og etter sopppvask
FØR OG ETTER: Her er samme søyle før og etter vask med soppvasken.
Last ned bilde
Hus med hvit fasade
HVIT FASADE: Jo lysere farge på huset, jo lettere er det å se skitt og sopp på veggen.
Last ned bilde
Såper fra Tjæralin
DETTE BLE BRUKT: Krogh hadde med seg produkter fra Tjæralin. Det finnes mange gode vaskemidler på markedet.
Last ned bilde
Verktøy for husvask
KJEKT Å HA: Sprøyte til å påføre såpeblanding, kost til å skrubbe av, forlengerskaft så du både kommer til og sparer ryggen, og briller og hansker for sikkerhetsskyld.
Last ned bilde

Lenker

Om Informasjonskontoret for farge og interiør

IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye