Frykter algeoppblomstring i Mjøsa etter uværet Hans
Uværet Hans førte mye avløpsvann og gjødsel ut i Norges største innsjø, viser ny rapport. 10 prosent mer fosfor i Mjøsa kan gi mer alger i sommer.

– Når det blir varmt kan vi få oppblomstring av blågrønnalger i Mjøsa, på grunn av den økte mengden fosfor fra avløpsvann og jordbruksarealer som havnet i innsjøen under uværet Hans. Blågrønnalger kan være giftige, og gjøre vannet uegnet for bading, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
Kan gi vedvarende miljøproblemer
Uværet Hans skapte en flom, som gjorde at avløpsnettet rundt Mjøsa ble overbelastet. Urenset avløpsvann med mye fosfor rant derfor rett ut i elvene og videre til Mjøsa. I tillegg ble gjødsel og partikler fra dyrket mark skylt ut i innsjøen. Målinger som Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har foretatt for Miljødirektoratet anslår at innholdet av fosfor i Mjøsa er 10 prosent høyere nå enn før uværet.
– Det tar fem til seks år til alt vannet i Mjøsa er skiftet ut. Dermed blir fosforet værende i mange år i innsjøen. Med et stadig varmere klima er det grunn til å frykte at fosforet kan gi økt algevekst og miljøproblemer gjennom flere varmeperioder fremover, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Må oppgraderes for å tåle ekstremvær
Det er godt kjent at Mjøsa er utsatt for store tilførsler av fosfor og andre næringsstoffer fra avløp og jordbruk, som skader miljøet i innsjøen. Med klimaendringer og mer ekstremvær er det naturlig å anta at problemet vil øke.
– Erfaringene fra Hans på sensommeren i fjor aktualiserer behovet for å oppgradere ledningsnett og avløpsrenseanlegg, slik at de ikke påvirkes av store nedbørsmengder, sier Hambro.
Regjeringen har sendt på høring en ny gjødselbruksforskrift, der en av hensiktene er å redusere bruk av fosforholdig gjødsel. Statsforvalteren i Innlandet vil også sende på høring regionale miljøkrav etter jordloven, som vil bidra til å redusere tilførsler av fosfor og andre næringsstoffer fra jordbruket. Begge regelverkene vil dessuten ha krav knyttet til flomutsatte områder.
Overvåker de store innsjøene
Det økte innholdet av fosfor i Mjøsa etter uværet Hans ble oppdaget gjennom et overvåkningsprogram Miljødirektoratet har for 26 store innsjøer i Norge. I Mjøsa er det gjennomført årlig overvåking siden 1970-tallet, der NIVA på oppdrag fra Miljødirektoratet følger med på vannkvalitet, artsmangfold og tilstanden til økosystemet i innsjøen.
– Langsiktig og systematisk miljøovervåking gjør det mulig å vurdere de økologiske konsekvensene av ekstremvær og storflom, sier Hambro.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Følg pukkellaks-fangsten fra dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommer ventes storinvasjon av pukkellaks til norske elver. Du kan følge fangsten av den uønskede fremmedarten på Miljødirektoratets nettside.
Følg pukkellaks-fangsten frå dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommar er storinvasjon venta av pukkellaks til norske elvar. Du kan følgje fangsten av den uønskte framandarten på Miljødirektoratets nettside.
Forbereder bjørnefelling i Jarfjord1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet besluttet i forrige uke å iverksette felling av bjørnen som angrep en person i Jarfjord 23. juni. DNA-prøver viser nå mulig kjent individ og det jobbes videre med å identifisere riktig bjørn. Se oppdatert informasjon om status i saken under.
Fortsatt økt bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Mens salget av fossilt drivstoff faller, øker omsetningen av biodrivstoff. Det har aldri blitt brukt mer biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
Framleis auka bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Medan salet av fossilt drivstoff fell, aukar omsetninga av biodrivstoff. Det har aldri vorte brukt meir biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom