NHO Byggenæringen

Arbeidsledigheten øker raskt i byggenæringen

Del

NAVs nyeste tall, som ble offentliggjort i dag, viser at arbeidsledigheten i byggenæringen øker raskt. Siden nyttår har antall helt ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere på tiltak økt fra 10200 til 11600, altså 14 prosent.

NHO Byggenæringen

- Dette er i tråd med det vi har varslet siden sommeren 2022. Byggenæringen treffes av en perfekt storm når både boligmarkedet stuper og offentlige investeringer i nybygg legges på is i kommuner og fylker rundt omkring i Norge. Resultatet er røde tall, konkurser, permitteringer og oppsigelser i byggenæringen, sier Nina Solli, adm. direktør i NHO Byggenæringen i en kommentar til NAVs ledighetstall.  

Siden renteøkningene startet i 2022 har byggemarkedet i Norge stupt og boligbyggingen er nå under halvparten av det som har vært vanlig de siste 10 årene. I tillegg fører anstrengt kommuneøkonomi til at mange kommuner skyver på investeringer i nybygg som er vedtatt bygget. Mens de fleste andre næringer kan vise til færre arbeidsledige, øker nå tallet kraftig i byggenæringen.

- Vi regner med at politikerne får med seg disse tallene. Det er ikke så lenge til regjeringen skal fremlegge revidert nasjonalbudsjett. Da har de mulighet til å vise at de de forstår at det er viktig å stimulere til aktivitet på kort sikt, slik at vi ikke mister kompetansen i Norges største fastlands- og distriktsnæring, nemlig byggenæringen. Alternativet er kompetanseflukt og en mulig prisgalopp når rentenivået trappes ned og markedet tar seg opp igjen, fortsetter Solli.

Blant tiltakene NHO Byggenæringen har spilt inn til politikerne er økte rammer til Husbanken, mer støtte til energieffektivisering, rentekompensasjon til kommuner som setter i gang gryteklare byggeprosjekter, justering av utlånsforskriften og endringer i permitteringsregelverket.

Kontakter

Trond Cornelius BrekkeKommunikasjonssjef og samfunnskontaktByggenæringens Landsforening

Tel:40241000trond@bnl.no

Om BNL

BNL er en paraplyorganisasjon for 15 bransjer i byggenæringen som har over 3400 medlemsbedrifter og sysselsetter mer enn 70 000 ansatte. BNL ble etablert i 1997 og er i dag den nest største landsforeningen i NHO.

BNL organiserer industri og eiendomsbedrifter, samt utøvende håndverkere og entreprenører.

BNL  tilbyr medlembedriftene veiledning i kollektiv og individuell arbeidsrett, tilgang på prognoser og annen rådgivning.

Følg pressemeldinger fra NHO Byggenæringen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Byggenæringen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NHO Byggenæringen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye