Prisforvirret på ladestasjonen? Nye regler kan gjøre det enklere

Del

I dag er det vanskelig å vite hvor mye du betaler når du lader på en ladestasjon. Nå kan nye regler gjøre prisinformasjonen lettere tilgjengelig. – På tide, sier Christina Bu i Elbilforeningen.

MER TILGJENGELIG LADEPRISER: Christina Bu i Elbilforeningen er glad for at det nå kommer regler som gjør prisinformasjonen for lading mer tilgjengelig.
MER TILGJENGELIG LADEPRISER: Christina Bu i Elbilforeningen er glad for at det nå kommer regler som gjør prisinformasjonen for lading mer tilgjengelig.

De nye EU-reglene vil pålegge ladeselskapene å dele data om ladenettverket i sanntid. Dette inkluderer også oppdatert prisinformasjon. Vegdirektoratet har nå sendt reglene ut på høring.

Bu i Elbilforeningen er positiv:

– Elbilforeningen har lenge etterlyst mer forbrukervennlig prisinformasjon, sier hun.

Mange sliter med å finne ladeprisen

I en fersk undersøkelse fra Elbilforeningen sier 74 prosent at de sliter med å finne ut hva lading koster*.

I dag må prisoversikter, som den Elbilforeningen har på sine nettsider, oppdateres manuelt, men med de nye reglene vil informasjonen kunne oppdateres automatisk når hurtigladeselskapene endrer sine priser.

– Dette vil gjør det enklere for en bevisst forbruker å sammenligne priser og det kan gjøre at ladeselskapene må konkurrere mer på pris, sier Bu. 

Annen sanntidsinformasjon, om for eksempel laderen er ledig eller ikke, vil også bli tilgjengelig. Det hindrer bomturer til fulle ladestasjoner.

Pris bør også være synlig på ladestasjonen

Disse EU-reglene sier ingenting om at prisinformasjonen må være synlige på selve ladestasjonen.   

Den norske regjeringen skriver i sin ladestrategi at de også ønsker lett tilgjengelig prisinformasjon i umiddelbar nærhet til ladepunktet. Det er ikke tilstrekkelig at denne informasjonen kun er å finne på selskapenes hjemmesider eller i mobilapper.

Det er Bu enig i:

– De nye reglene er en god start, men Elbilforeningen kommer til å jobbe for at prisinformasjonen også blir synlig på ladestasjonen, sier hun. 

*Elbilisten er Elbilforeningens årlige undersøkelse gjennomført blant elbilister i Norge. 2024 er trettende gang undersøkelsen gjennomføres. Årets undersøkelse har 15 300 respondenter.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

SYNLIG PRISING: Dette er et eksempel på hvordan synlig prisinformasjon kan gjøres på ladestasjonen. Dette er fra Uno-X sin ladestasjon i Drammen.
SYNLIG PRISING: Dette er et eksempel på hvordan synlig prisinformasjon kan gjøres på ladestasjonen. Dette er fra Uno-X sin ladestasjon i Drammen.
Last ned bilde

Norsk elbilforening er en medlemsorganisasjon som fremmer elektrisk mobilitet til beste for klima og miljø. Vi har 14 lokalforeninger og over 120.000 medlemmer. De er i hovedsak privatpersoner, men inkluderer også noen organisasjons- og bedriftsmedlemmer.

Følg pressemeldinger fra Norsk elbilforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk elbilforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk elbilforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye