Norsk Gjeldsinformasjon AS

Forbruksgjelden har økt med 2,9 mrd. hittil i år

Del

Forbruksgjelden utgjør nå 163,3 mrd. som er en økning på 1,2 mrd. siden forrige måned. Utestående kredittkortgjeld økte med 0,9 mrd. siste måned, og 1,7 mrd. hittil i år. Kredittkortgjelden står for den største økningen. 

- til tross for økningene i forbruksgjelden er det positivt å se at rentebærende kredittkortgjeld viser en liten nedgang siste måned, sier Svein Ove Karstensen daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.
- til tross for økningene i forbruksgjelden er det positivt å se at rentebærende kredittkortgjeld viser en liten nedgang siste måned, sier Svein Ove Karstensen daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon. Foto: Shutterstock

Forbruksgjelden siste måned

1. mai var den totale forbruksgjelden i Norge på 163,3 mrd. som er en økning på 1,2 mrd. (0,7%) siste måned. Nedbetalingslån økte med 0,3 mrd. (0,3%) til 89,8 mrd. I samme periode økte bruk av kredittkort med 0,9 mrd. (1,3%). Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling (ikke rentebærende) økte med 1,0 mrd. (3,4%) og utgjør 30,0 mrd. Den rentebærende kredittkortgjelden falt med 0,1 mrd. (-0,2%) og utgjør 42,6 mrd. 

- Bruk av kredittkort bidrar til fortsatt økning i forbruksgjelden. Det er imidlertid positivt å se at den rentebærende kredittkortgjelden viser en svak nedgang. Folk er med andre ord flinke til å betale det de skylder ved forfall for å unngå høye rentekostnader, sier Svein Ove Karstensen daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon. 

Nedbetalingslån og kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall, utgjør den rentebærende forbruksgjelden. Den samlede rentebærende gjelden er uforandret og utgjør 132,4 mrd. 

Betalingskort utgjør 0,9 mrd. og er uendret fra forrige måned. 

Forbruksgjelden siste 12 måneder

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 9,8 mrd. (6,4%). Nedbetalingslån har økt med 5,4 mrd. (6,4%) og kredittkortgjeld har økt med 4,5 mrd. (6,6%). Betalingskort er uforandret sammenlignet med samme periode i fjor. 

Den rentebærende kredittkortgjelden er redusert med 1,4 mrd. (-3,2%), samtidig som den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 6,0 mrd. (25,0%). Samlet rentebærende forbruksgjeld har økt med 4,0 mrd. (3,1%) siste tolv måneder. 

- de siste tolv månedene har både nedbetalingslån og kredittkortgjeld økt ganske mye, men vi ser at veksten i nedbetalingslån og rentebærende kredittkortgjeld har flatet ut siden nyttår. Dette kan tyde på at folk har tilpasset forbruket sitt til de økte prisene og rentene som har vært, sier Karstensen. 

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Lenker

Om Norsk Gjeldsinformasjon

Norsk Gjeldsinformasjon AS har etablert en nasjonal infrastruktur for innhenting og utlevering av usikret gjeld til finansforetak, forbrukere og myndigheter. Selskapet har konsesjon fra Barne- og familiedepartementet og er eid av de største finansforetakene i Norge. Innhenting og formidling av gjeldsinformasjon er regulert i  gjeldsinformasjonsloven. Selskapet har vært i produksjon siden 1. juli 2019. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Gjeldsinformasjon AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye