Streikeretten gir fagforeningene makt
Arbeidernes internasjonale kampdag kommer i år med et bakteppe av tøffe lønnsforhandlinger. Hvert andre år forhandles det på alle tariffavtalene, i det som kalles hovedoppgjør. I år er lønn det viktigste kravet for oss, etter flere år hvor prisene har løpt fra lønnsutviklingen til folk flest. Dette fører til krevende diskusjoner om kroner og øre. Trusselen om streik har hengt over forhandlingene.

Alle søker å komme til enighet uten at det blir streik, men noen ganger er det slik at vi som arbeidere må stå hardt på krava for å oppnå det vi ønsker. I Norge er det ingen fagforeninger som streiker, bare for streiken sin skyld. Streik er et kraftig middel som vi bruker i de tilfellene vi absolutt må.
Når streiken griper inn i folk sine liv, er det en påminnelse om at det er verdt å ta kampen for våre rettigheter. Dette er en rett vi må verne om, for når streikeretten forsvinner, går mye av makta ut av arbeiderbevegelsens kamp.
Det er nettopp gjennom streik at vi har mange av velferdsgodene vi tar for gitt i dag. Ved hjelp av streik, eller kollektiv nedleggelse av arbeid, har arbeidere vist at de har makt til å påvirke samfunnet. Mens moderne metoder som dialog og individuelle forhandlinger også er viktige, kan ikke disse alene erstatte den kollektive handlingens kraft som streik representerer. Streik sikrer at arbeidernes stemmer høres i situasjoner hvor dialog har feilet, og den er avgjørende for å opprettholde en balanse i forhandlingsdynamikken mellom arbeider og arbeidsgiver.
De siste tiårene har fagforeningene blitt svekket i mange land. I samme periode har ulikheten mellom folk økt drastisk. Dette indikerer en sammenheng mellom styrken i arbeiderbevegelsen og distribusjonen av rikdom. Når arbeidstakerne har reallønnsnedgang, får de mindre å rutte med. Når det skjer samtidig som norsk næringsliv går så det suser, med overskudd og massive lederlønninger, øker ulikheten.
Derfor står vi sammen, klare til å forhandle, men også beredt til å handle kollektivt gjennom streik, for å sikre en rettferdig del av verdiskapingen til alle arbeidstakere. Streik er derfor fortsatt et essensielt virkemiddel i norsk arbeidsliv, ikke bare som en historisk levning, men som en nødvendig mekanisme for rettferdighet og likeverd for alle arbeidstakere i Norge.
God 1. mai!
Nøkkelord
Kontakter
Heidi BangPolitisk rådgiver
Tel:90759027heidi.bang@negotia.noTrond Vegard Sæle1. nestleder
Tel:412 02 652trond.v.sale@gmail.comNegotia er en partipolitisk uavhengig arbeidstakerorganisasjon for ansatte i privat næringsliv og frivillig sektor. Vi organiserer 21 500 medlemmer fordelt på over 1 600 arbeidsplasser. Negotia er tilsluttet Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).
Følg pressemeldinger fra Negotia
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Negotia på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Negotia
Enighet i meklingen mellom YS og NHO1.4.2025 16:02:36 CEST | Pressemelding
Streiken er avverget etter at YS og NHO kom til enighet mandag ettermiddag, etter få timers mekling. – Resultatet vil sikre våre medlemmer økt kjøpekraft, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
Brudd i forhandlingene mellom LO og YS: - YS krever en mer rettferdig del av verdiskapningen18.3.2025 14:26:02 CET | Pressemelding
YS og NHO klarte ikke å komme til enighet til tross for krevende forhandlinger om årets lønnsoppgjør. Nå går lønnsoppgjøret til Riksmekleren og det betyr at det er fare for streik for mange YS-medlemmer fra 2. april.
Overgangsalder - et samfunnsproblem, ikke kvinneproblem13.3.2025 10:34:15 CET | Debattinnlegg
Fra film og TV kjenner vi til overgangsalderen som voldsomme hetetokter og plutselige humørsvingninger for komisk effekt. I realiteten er det en krevende livsfase som alle kvinner må gjennom.
Fortsatt økende behov for IKT-spesialister i Norge5.3.2025 10:02:16 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse (SØA) anslår at behovet for IKT-spesialister i Norge vil øke til 128 000 i 2030. Arbeidslivet melder om fortsatt stort behov for digital kompetanse. Kunstig intelligens og annen teknologi kan effektivisere noen av IKT-spesialistenes oppgaver, men i begrenset grad innenfor et femårsperspektiv.
Negotia signerer klimapartnerskap for prosessindustrien10.1.2025 15:13:40 CET | Pressemelding
Torsdag 9. januar signerte Negotia en historisk avtale for utslippskutt i prosessindustrien. Sammen med representanter for arbeidslivets parter i prosessindustrien og myndighetene ble klimapartnerskapsavtalen signert på Dynea i Lillestrøm.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom