Medietilsynet

NRK får gebyr etter brudd på sponseregler

Del

NRK får et gebyr på 150 000 kroner fra Medietilsynet etter to brudd på sponsereglene. Regelbruddene skjedde i forbindelse med en dokumentar og en konsert som ble sendt på tv i desember.

Nærbilde av fjernkontroll og en tommel. Uskarpt i bakgrunnen skimter vi en tv-skjerm.

Medietilsynet avdekket i desember at dokumentaren "Klangen av Tine Thing Helseth" hadde tre sponsoridentifiseringer ved begynnelsen og slutten av programmet. Det samme gjaldt en julekonsert med artisten Eva Weel Skram på lille julaften. 

– Etter Medietilsynets vurdering er dette en type program der NRK ikke har lov til å motta sponsortilskudd. Vi har derfor gitt NRK et gebyr for regelbruddene, sier direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, Hanne Sekkelsten.

NRK brukte sponseplakater ved en feil

NRK har opplyst til Medietilsynet at sponseplakater i tilknytning til dokumentaren om Tine Thing Helseth ble brukt ved en feil, men Medietilsynet har likevel funnet det riktig å ilegge gebyr. 

– Medietilsynets vurdering er at mange seere kan ha oppfattet NRK-dokumentaren som sponset. I tillegg har sponsorene fått eksponering i strid med reglene. Vi mener derfor bruddet er alvorlig, selv om det har vært utilsiktet, sier Sekkelsten.

Medietilsynet vurderer at konsert ikke fyller krav til hva som kan sponses

NRK har mulighet til å motta sponsortilskudd til visse produksjoner, som idrettsarrangementer og programmer av samfunnsmessig og kulturell betydning, fortrinnsvis viktige nasjonale begivenheter. Når det gjelder julekonserten med Eva Weel Skram, vurderer Medietilsynet at denne produksjonen ikke faller innenfor noen av disse kategoriene.    

– Utgangspunktet er at NRK er en ikke-kommersiell medieaktør, som får finansiert sin virksomhet over statsbudsjettet. Også av hensyn til NRKs kommersielle konkurrenter, som er avhengig av reklame og sponsing som finansieringsgrunnlag, er det viktig at NRK praktiserer muligheten for sponsing på en restriktiv måte, understreker Hanne Sekkelsten. 

Størrelsen på gebyret er fastsatt av Medietilsynet etter en totalvurdering av bruddenes alvorlighet, der det blant annet er det lagt vekt på at det dreier seg om to programmer som er identifisert som sponset i strid med reglene. Det er også lagt vekt på størrelsen på sponsortilskuddene NRK har mottatt.

Nøkkelord

Kontakter

Om Medietilsynet

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Medietilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Medietilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye