Spekter og NBBL med ny rapport: Forsinket boligbygging i Oslo koster samfunnet 23 milliarder kroner
Ett års permanent forsinkelse i boligbyggingen i Oslo koster samfunnet 23 milliarder kroner. Kostnadene rammer både arbeidsgivere, arbeidstakere, utbyggere og boligkjøpere. Det viser beregninger Samfunnsøkonomisk Analyse har gjort for Spekter og NBBL.
I flere år fremover blir det trolig boligtilbudskrise i flere sentrale bo- og arbeidsmarkedsregioner. Det skjer i stor grad fordi kommunene ikke raskt nok regulerer tomter, slik at det er mulig å bygge boliger til priser flere husholdninger har råd til.
Den forsinkede boligbyggingen påfører samfunnet store ekstra kostnader. Det viser en ny rapport Samfunnsøkonomisk Analyse har laget på oppdrag fra Arbeidsgiverforeningen Spekter og Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL). Rapporten viser også til tilsvarende konsekvenser for Bergen, Stavanger og Tromsø.
– Dagens boligpolitikk svekker arbeidslinjen og påfører samfunnet milliarder i kostnader. Nå må staten sikre økt boligbygging og stille strengere krav til kommunene, sier Odd Erik Stende, direktør for samfunnspolitikk i Spekter.
– Kommunene må pålegges eller premieres for å regulere nok tomter, slik at flere kan bygge og bo tett på jobben. Det er et paradoks at staten i stedet bruker milliarder på tog og vei slik at folk kan pendle langt, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.
Kommunale forsinkelser koster samfunnet milliarder
Beregningene fra Samfunnsøkonomisk Analyse viser at ett års permanent forsinkelse i boligbyggingen i Oslo gir store merkostnader for både arbeidsgivere, arbeidstakere, utbyggere og boligkjøper. Beregningene tar også for et velferdstap for husholdningene.
– Folk har ønsker om å flytte, og landet trenger mobil arbeidskraft. Derfor er det store kostnader for landet om det blir forsinkelser i byggingen. Vi har anslått kostnadene til 1.2 milliarder per år om det blir ett års forsinkelser i Oslo. Hvis forsinkelsene er permanente, er kostnadene 23 milliarder, sier forskningssjef Erling Røed Larsen.
Kostnadene fordeles på en rekke parter:
- Det blir økte kostnader for utbyggerne når tomten deres står ubrukt, økt pendling for arbeidstakere som bruker tid på reise i stedet for jobb eller fritid, tapte produktivitetsgevinster som følge av at arbeidsgivere og arbeidstakere ikke samlokaliseres og et velferdstap for husholdningene fordi de ikke får ta del i tjenestene på stedet de ønsker å bo.
- Forsinkelsene innebærer en ekstra kostnad for utbygger på 170 000 kr pr bolig pr år. Det vil få konsekvenser for boligprisene.
- Samfunnsoppgaver blir ikke løst. Rapporten dokumenterer at mangel på boliger skaper betydelig arbeidskrafts- og kompetansemangel, med Oslo som eksempel.
- Mangel på rett arbeidskraft har negative konsekvenser for virksomhetenes evne til å øke produktiviteten.
- Regnestykket inkluderer ikke absolutt alle kostnader. For eksempel er ikke det offentliges kostnader til vei- og jernbaneinfrastruktur for økt pendling inkludert.
Kommunene må premieres – eller styres
Spekter og NBBL mener kommunene må premieres for eller pålegges å regulere nok tomter, slik at flere kan bygge og bo tett på jobben, og få ivaretatt både jobb og familieliv på en bedre måte. Det vil også dempe behovet for å bygge ny transportinfrastruktur rundt de store byene.
– I Nasjonal transportplan har regjeringen varslet at arealbruk skal integreres bedre i byvekstavtalene. Nå må avtalene i tillegg stille krav om hvor mange boliger som skal bygges i kollektivknutepunktene. Det bør bli en forutsetning for å få statlig finansiering av større infrastrukturinvesteringer i bane og vei, sier Bård Folke Fredriksen.
– Kommunene må effektivisere planprosessene slik at det er mulig å bygge vesentlig flere boliger i pressområder. I tillegg må kommunene tilrettelegge for boliger med lavere inngangsbillett, slik at boligmarkedet skaper gode samfunnsøkonomiske effekter, sier Odd Erik Stende.
I tillegg mener Spekter og NBBL at kommunene må være pådrivere i rollen som planlegger og samfunnsutvikler heller enn å vente på private planinitiativ. Kommunene må også pålegges å ha en reserve av ferdig regulerte boligtomter som tar høyde for kommunenes egne vekstambisjoner.
Boligpolitikken er avgjørende for arbeidsmarkedspolitikken
– Arbeidskraftmangel er en av Norges største utfordringer i årene som kommer. Dagens boligpolitikk klarer ikke å levere nok kompetanse til arbeidsmarkedet. Boligforsyningen koster for mye for folk og samfunnet. Resultatet er at boligpolitikken bidrar til å svekke arbeidslinja, sier Odd Erik Stende.
– Vi må sikre at boligmarkedet og arbeidsmarkedet forsterker hverandre, slik at vi som samfunn kan løse flere viktige fellesoppgaver. Skal vi få til det, trenger vi både en mer aktiv statlig boligpolitikk i Norge, og vi må ha kommunene med på laget når vi skal bygge boligene vi trenger, sier Bård Folke Fredriksen.
Kontakt
Spekter: Odd Erik Stende, direktør for samfunnspolitikk. Tlf. 932 11 874
NBBL: Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør. Tlf. 415 04 162
Samfunnsøkonomisk Analyse: Erling Røed Larsen, forskningssjef. Tlf. 480 92 263
Kontakter
Thomas HansenSpesialrådgiver
Tel:907 57 471thomas.hansen@spekter.noBilder
Følg pressemeldinger fra Spekter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spekter
– Den norske tillitsmodellen er under press7.11.2024 13:24:10 CET | Pressemelding
– Økt beredskap, flere kontrollregimer, ny teknologi og digital sårbarhet er med på å sette tilliten i arbeidslivet under press, sa administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten på Spekterkonferansen i dag. Samtidig viser en ny måling at tilliten til politikerne er halvert på bare ett år.
Presseinvitasjon: Velkommen til Spekterkonferansen 20241.11.2024 11:14:19 CET | Pressemelding
Arbeidsgiverforeningen Spekter avholder den årlige Spekterkonferansen 7. november 2024. Tittelen på årets konferanse er «Alltid beredt».
– Et budsjett for økt omstilling7.10.2024 12:38:42 CEST | Pressemelding
– Nesten hver fjerde krone på statsbudsjettet hentes nå fra oljefondet. Det gjør at norsk økonomi i for stor grad er sårbar for endringer i oljepris, børssvingninger og kronekursen. Samtidig gjør den galopperende utgiftsøkningen i trygdebudsjettet at handlingsrommet blir mindre i alle sektorer, og at behovet for omstilling øker. Dette kommer til å kreve tøffe prioriteringer fra politikerne i tiden som kommer, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter.
– Uansvarlig og useriøs snuoperasjon fra byrådet om Oslo Nye Teater19.9.2024 15:35:25 CEST | Pressemelding
– Oslo Nye Teater fortjener mer forutsigbar styring enn den løsningen som presenteres av kulturbyråden i dag, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter. – Byrådens beskjed i dag slår beina under Oslo Nye Teaters snart hundreårige historie.
Ingen teaterstreik18.9.2024 03:19:47 CEST | Pressemelding
- Spekter er fornøyd med at vi med Riksmeklerens hjelp har kommet til enighet med LO Stat, og dermed unngikk streik i teatrene, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom