CJ Selecta

Slik foredles soya

Del

CJ Selecta er en av Brasils største produsenter av soyaproteinkonsentrat. Dette er et næringsrikt råstoff som inngår i og utgjør størstedelen av fôret til norsk oppdrettslaks. Men hvor kommer soyaproteinkonsentratet fra?

All soya fra CJ Selecta kommer fra Cerrado i Brasil, et landområde fem ganger større enn Norge, og produseres fra garantert avskogingsfri soya. CJ Selecta kjøper ikke soya fra Amazonas.

CJ Selecta kjøper soyabønner fra hundrevis av bønder og overvåker samtlige åkere med satellitt for å være sikker på avskogingsgarantien skal være holdbar. Over 5000 åkere kartlegges jevnlig.

Soyabønnene fraktes til CJ Selectas soyaraffineri i Überlandia i staten Minais Gerais. Denne byen har omtrent like mange innbyggere som Oslo kommune. Soyaraffineriet har ca. 600 ansatte.

Her fjernes soyabønnene fra planten, før de knuses og presses. Hovedproduktene fra anlegget er soyaproteinkonsentrat (SPC) i form av mel, soyaolje og lecitin. Lecitin er en fettsyre som blant annet brukes som emulsjonsmiddel i sjokolade og andre matvarer.

Det aller meste av soyaproteinkonsentratet fraktes med båt til Europa og er en viktig ingrediens i fôret til oppdrettslaks. Oljen og lecitin blir solgt til næringsmiddelindustrien innenlands i Brasil.

Ingenting går til spille på CJ Selectas soyaraffineri. De delene av planten som ikke kan selges til dyrefor eller menneskemat, videreforedles til andre produkter som for eksempel biogjødsel, bioetanol og soyamelasse.

Soyamelasse ble tidligere ansett som avfall. I dag er det et høyt verdsatt biprodukt med en rekke anvendelsesområder. Det er råstoff for produksjon av blant annet dyrefôr, og benyttes også av stålindustrien og kjemisk industri.

Gjennom en innovativ og unik fermenteringsprosess (se steg 3 i illustrasjon over) omdannes melasse til bioetanol som CJ Selecta selv benytter i produksjon av soyaproteinkonsentrat. Det som blir til overs, blir solgt til andre brukere.

Biogjødselen tilbys bøndene og inngår i deres arbeid med å utvikle regenerativt jordbruk. Når biogjødselen fra CJ Selecta finner veien tilbake til soyaåkeren (se steg 1 og 2 i illustrasjonen over), er ringen sluttet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Følg pressemeldinger fra CJ Selecta

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CJ Selecta på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CJ Selecta

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye