Slik foredles soya
CJ Selecta er en av Brasils største produsenter av soyaproteinkonsentrat. Dette er et næringsrikt råstoff som inngår i og utgjør størstedelen av fôret til norsk oppdrettslaks. Men hvor kommer soyaproteinkonsentratet fra?
All soya fra CJ Selecta kommer fra Cerrado i Brasil, et landområde fem ganger større enn Norge, og produseres fra garantert avskogingsfri soya. CJ Selecta kjøper ikke soya fra Amazonas.
CJ Selecta kjøper soyabønner fra hundrevis av bønder og overvåker samtlige åkere med satellitt for å være sikker på avskogingsgarantien skal være holdbar. Over 5000 åkere kartlegges jevnlig.
Soyabønnene fraktes til CJ Selectas soyaraffineri i Überlandia i staten Minais Gerais. Denne byen har omtrent like mange innbyggere som Oslo kommune. Soyaraffineriet har ca. 600 ansatte.
Her fjernes soyabønnene fra planten, før de knuses og presses. Hovedproduktene fra anlegget er soyaproteinkonsentrat (SPC) i form av mel, soyaolje og lecitin. Lecitin er en fettsyre som blant annet brukes som emulsjonsmiddel i sjokolade og andre matvarer.
Det aller meste av soyaproteinkonsentratet fraktes med båt til Europa og er en viktig ingrediens i fôret til oppdrettslaks. Oljen og lecitin blir solgt til næringsmiddelindustrien innenlands i Brasil.
Ingenting går til spille på CJ Selectas soyaraffineri. De delene av planten som ikke kan selges til dyrefor eller menneskemat, videreforedles til andre produkter som for eksempel biogjødsel, bioetanol og soyamelasse.
Soyamelasse ble tidligere ansett som avfall. I dag er det et høyt verdsatt biprodukt med en rekke anvendelsesområder. Det er råstoff for produksjon av blant annet dyrefôr, og benyttes også av stålindustrien og kjemisk industri.
Gjennom en innovativ og unik fermenteringsprosess (se steg 3 i illustrasjon over) omdannes melasse til bioetanol som CJ Selecta selv benytter i produksjon av soyaproteinkonsentrat. Det som blir til overs, blir solgt til andre brukere.
Biogjødselen tilbys bøndene og inngår i deres arbeid med å utvikle regenerativt jordbruk. Når biogjødselen fra CJ Selecta finner veien tilbake til soyaåkeren (se steg 1 og 2 i illustrasjonen over), er ringen sluttet.
Nøkkelord
Kontakter
Patricia Regina Campos SuguiBærekraftsjefCJ Selecta
patricia.sugui@cj.netBilder
Følg pressemeldinger fra CJ Selecta
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CJ Selecta på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CJ Selecta
Dokumenterer bærekraftig soya i laksefôr med blockchainteknologi21.10.2024 13:55:25 CEST | Pressemelding
EU-kommisjonen utsatte nylig implementeringen av sin avskogingsforordning. Det bremser ikke utviklingen av en løsning som vil gjøre det mulig for fôrprodusenter og lakseoppdrettere å vite nøyaktig fra hvilken åker i Brasil soyaen i fiskefôret stammer fra.
CJ Selecta feirer 40 år med vekst og femte bærekraftsrapport på rad8.10.2024 15:02:27 CEST | Pressemelding
Det brasilianske selskapet CJ Selecta som er storleverandør av soyaprodukter til oppdrettsnæringen i Norge, har markert to viktige milepæler i år. Selskapet rundet 40 år og publiserte sin femte bærekraftsrapport. CJ Selecta holder til i delstaten Minas Gerais, i et område kjent for sin rike og veletablerte landbrukstradisjon.
Reduserer klimafotavtrykket ytterligere med regenerativt jordbruk22.4.2024 10:42:13 CEST | Pressemelding
Mens mange av deltakerne på årets North Atlantic Seafood Forum (NASF) i Bergen snakket om fiskehelse og alternative fôrråstoff, benyttet CJ Selecta talerstolen til å minne om at 60 prosent av fôret til oppdrettslaksen stammer fra vegetabilske kilder, og at ca. en tredel av dette er soyaproteinkonsentrat. Det meste kommer fra Brasil.
Bærekraftig fôr i fokus på laksenæringens storkonferanse i Bergen29.2.2024 15:52:12 CET | Pressemelding
For andre år på rad kommer CJ Selecta til Bergen for å holde innlegg på North Atlantic Seafood Forum, en av verdens aller største konferanser for oppdrettsnæringen. Temaet er bærekraftig fôr. CJ Selecta er storleverandør av plantebasert soyaprotein som er et viktig råstoff i moderne laksefôr.
Kvalitet og bærekraft i alle ledd22.1.2024 10:31:52 CET | Debattinnlegg
Soya er ikke soya. For bevisste forbrukere gjør det stor forskjell hva som puttes i fiskefôret, og hvordan det er produsert.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom