Ny statusrapport om fugleinfluensa: Veterinærinstituttet oppfordrer til årvåkenhet
Til tross for enkelte påvisninger hos rovfugl har det i vinter og tidlig vår vært få tilfeller av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) hos villfugl i Norge. Overvåkingen fra 2024 viser så langt en lavere forekomst av fugleinfluensa hos villfugl sammenlignet med tidligere år. Norge må likevel være forberedt på smitteøkning fremover.

I Europa er situasjonen stabil, og i Norge har det ikke vært utbrudd av høypatogen fugleinfluensa hos fjørfe siden februar. Da var det et utbrudd i en kommersiell besetning i Rogaland. HPAI-virus av subtype H5N5 ble også i februar påvist hos to rødrever i Troms. Det var første gang denne subtypen av viruset ble påvist hos pattedyr i Europa.
I mars ble det rapportert om påvisninger av fugleinfluensa hos både geit og melkekyr i USA. Flere melkekubesetninger i en rekke delstater fikk påvist smitte, i tillegg til et menneske som hadde hatt kontakt med syke melkekyr. Virus som er påvist i USA, tilhører genetiske grupperinger - såkalte genotyper - av HPAI H5N1-virus som har utviklet seg i Amerika, og som ikke er påvist i Europa.
Fagansvarlig for fjørfe ved Veterinærinstituttet, Silje Granstad, sier at vi i Norge må være forberedt på økt smittespredning blant sjøfugler nå i hekkesesongen.
- Veterinærinstituttet anbefaler alle relevante aktører å være beredskapsmessig forberedt på større utbrudd blant villfugl og andre dyrearter, og vi oppfordrer samtidig til fortsatt fokus på smittevern i fjørfehold over hele landet, understreker hun.
Ved mistanke om fugleinfluensa hos dyr skal Mattilsynet varsles. Les mer på Mattilsynets nettsider.
Kontakter
Bente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Silje GranstadFagansvarlig - fjørfeVeterinærinstituttet
Tel:+47 41500236silje.granstad@vetinst.noOm oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Dette er oppdrettsfiskens helse- og velferdsutfordringer11.3.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Helse- og velferdsutfordringene innen norsk oppdrett er fortsatt alvorlige, selv om dødeligheten har gått noe ned. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandlingvar hovedårsaker til dødelighet hos norsk oppdrettslaks også i 2024. Det kommer fram i Fiskehelserapporten for 2024 fra Veterinærinstituttet.
Fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning28.2.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Det er fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Likevel utgjør det ingen helsefare for dem som spiser den.
Mange tilfeller av Salmonella hos katt tidlig på året20.2.2025 21:05:36 CET | Pressemelding
Så langt i 2025 (1. januar - 20. februar) har Veterinærinstituttet påvist 40 tilfeller av Salmonella Typhimurium hos katt. I fjor ble det i den samme perioden bare registrert to tilfeller.
Dødelighet i lakseoppdrett litt ned i 202418.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
I 2024 var dødeligheten hos oppdrettslaks i sjøen på 15,4 prosent, ned fra 16,7 året før. Ifølge månedlige rapporteringer av tapstall ble det registrert 57,8 millioner døde oppdrettslaks i sjøfasen i 2024. Dette er tall oppdretterne selv har meldt inn til Fiskeridirektoratet.
Prion ved sporadisk skrantesjuke hos elg og hjort finst spreidd i dyrekroppen24.1.2025 12:10:00 CET | Pressemelding
Ein ny studie utvidar forståinga av kvar i dyrekroppen prion kan finnast hos hjort og elg med sporadisk skrantesjuke (CWD). Ved hjelp av smitteforsøk og materiale frå norske hjortedyr med denne varianten av sjukdommen, har forskarane òg vist at CWD-smitten kan overførast eksperimentelt frå muskelvev til mus.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom