Fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning
Det er fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Likevel utgjør det ingen helsefare for dem som spiser den.

I forbindelse med ulykken ved kjernekraftverket i Tsjernobyl i april 1986 fikk fjellstrøkene i Sør-Norge, deler av Trøndelag og sørlige deler av Nordland mye radioaktivt nedfall, men også andre områder av Norge ble berørt. Et av de stoffene som ble spredd etter ulykken, var cesium-137 (Cs-137), et stoff med halveringstid på 30 år. Veterinærinstituttet har undersøkt radioaktiv forurensning i honning til salgs på det norske markedet. Resultatene viser at det fortsatt finnes radioaktivitet i form av Cs-137 i norske produkter.
Røsslyng, som er blomsten biene lager lynghonning av, er blant plantene som kan inneholde betydelig Cs-137 i forurensede områder. Røsslyng tar opp og lagrer cesium lettere enn mange andre planter, og lynghonning hadde derfor mer Cs-137 enn andre typer honning. De høyeste nivåene ble funnet i honningen fra sørlige deler av Nordland, mens de laveste nivåene ble funnet i Rogaland.
Ingen helserisiko
Likevel, honning er et næringsmiddel med begrenset konsum, og det vil ikke utgjøre noen helserisiko å spise honning fra de mest forurensede områdene. Det forklarer seniorforsker i kjemi og toksikologi ved Veterinærinstituttet, Aksel Bernhoft.
- Cesium kan fortsatt finnes i til dels betydelige konsentrasjoner i enkelte planter og sopp og føres videre i næringskjeden til dyr og mennesker. Radioaktiv forurensning fra dette stoffet finnes også i kjøtt fra beitedyr som rein og sau i forurensede områder i Norge, sier han.
- Naturlig radioaktivitet i mat og drikke bidrar i langt større grad til gjennomsnittlig stråledose til mennesker i Norge enn bidraget fra menneskeskapt radioaktiv forurensning. Mer enn 50 ganger mer av gjennomsnittlig stråling kommer fra naturlige enn fra menneskeskapte kilder, sier Bernhoft.
Denne undersøkelsen er gjort av til sammen 170 prøver av honning kjøpt fra norske butikker eller direkte fra produsenter som selger honning i 2023 og 2024. Det har vært forsøkt å dekke ulike deler av landet. I 20 prøver av diverse utenlandsk honning ble det ikke påvist Cs-137.
Veterinærinstituttet er involvert i overvåking og beredskap på radioaktivitetsområdet gjennom analysevirksomhet og rådgivning overfor Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), Mattilsynet og Kriseutvalget for atomberedskap.
Kontakter
Aksel BernhoftSeniorforsker - forskning kjemi og toksinologi - Veterinærinstituttet
Tel:93266995aksel.bernhoft@vetinst.noBente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Pass på hunden din – unngå bading i ferskvatn med algeoppblomstring4.7.2025 13:04:26 CEST | Pressemelding
Hundar bør ikkje bade i vatn der det er mistanke om oppblomstring av cyanobakteriar, også kjent som blågrønalgar. Desse kan produsere toksin som kan vere giftige for hundar og i verste fall dødelege.
Færre elgkalvar i Noreg - meld frå om sjuke eller døde dyr1.7.2025 10:47:25 CEST | Pressemelding
Forskarar vil finne årsaka til at det er færre elgkalvar i Noreg og kvifor fleire kalvar er små og sjuke. No ber dei om publikums hjelp for å få inn meir informasjon om døde og sjuke kalvar slik at desse kan undersøkjast nærmare.
Fortsatt lite smitte fra dyr, mat og vann til mennesker i Norge30.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Sykdommer som smitter fra dyr til mennesker har begrenset betydning for folke- og dyrehelsen i Norge. Smitte fra dyr, mat og vann til mennesker forekommer generelt i liten grad.
Slik skal pukkellaksen stoppes i Tanaelva18.6.2025 11:16:43 CEST | Pressemelding
I sommer ventes ny storinvasjon av fremmedarten pukkellaks som truer den atlantiske villaksen. For å redusere faren må fremmedarten stoppes i de store elvene som Tanaelva.
Har påvist giftstoffet fra laksedrepende alger26.5.2025 09:50:42 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har påvist giftstoffet fra algene som har tatt livet av laks på en rekke oppdrettsanlegg i Nordland og Troms de siste ukene. Analyser av vannprøver viser at dette algetoksinet er det samme som drepte millioner av laks i 2019.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom