Sex og Politikk

Tar debatten til Stortinget: Elever vil ha løft for seksualitetsundervisning nå

Del

Norske elever trenger å lære samtykkekultur. Ungdommen er lei av å høre på politikeres lovord om seksualitetsundervisning i skolen, samtidig som ressursene og prioriteringen uteblir år etter år. Torsdag 18. april tar Sex og Politikk elevene med til Stortinget og utfordrer politikerne.

Torsdag 18. april klokken 09.00 inviteres det til direktesendt seksualitetsundervisning og -debatt fra Stortinget.
Torsdag 18. april klokken 09.00 inviteres det til direktesendt seksualitetsundervisning og -debatt fra Stortinget. Illustrasjon: Sex og Politikk / Adobe / Faksimile VG

Det blåser opp til en ny #metoo-storm i Norge. I takt med alarmerende rapportering fra unge om det noen omtaler som en «voldtektskultur», mobiliseres det til protester og opprør.

Samme morgen som det mobiliseres til stor demonstrasjon foran Stortinget for en samtykkelov i Norge, arrangeres en direktesendt seksualitetsundervisningstime for elever i videregående utdanning inne fra Stortinget. Det er foreningen Sex og Politikk som står bak arrangementet. Med seg på laget har de sin egen ungdomsorganisasjon SNU og Elevorganisasjonen.

«Vi starter med en politikerduell mellom utvalgte ungdomspartier og deres moderpartier der vi spør: - Seksualitetsundervisning en mirakelkur uten politisk prioritering?», opplyser teamleder i Sex og Politikk, Kjersti Augland. Hele møtet direktesendes til en rekke videregående skoler som har meldt seg på timen.

Debatten tar blant annet utgangspunkt i de mange medieoppslagene den siste tiden der ungdom blant annet etterspør mer seksualitetsundervisning og den nylig presenterte NOU-en om voldtekt som anbefaler seksualitetsundervisning som forebyggende tiltak. Så fortsetter timen med en quiz på årets kampanjetema, kropp, myter og misforståelser. 

Kunnskap og pålitelig informasjon er viktig når barn og unge skal lære seg selv, egen kropp, helse og rettigheter å kjenne. «Men slik som en teoriprøve ikke er tilstrekkelig for å gjøre deg til en god sjåfør, trengs det kontinuerlig "øvelselskjøring" sammen med andre for å finne ut av dette med normer, grenser, identitet og samtykke. Oppgaver som baserer seg på dialog, refleksjon og drøfting av dilemmaer gir øvelse i det vi kaller handlingskompetanse, eller livsmestring om du vil. Det tar tid og innsats å bygge en samtykkekultur,» sier Augland.

Med over ti års erfaring fra feltet, ser Sex og Politikk at rammeverket for denne viktige undervisningen aldri har vært bedre i den norske skole. Samtidig har heller aldri statistikken over seksuelle overgrep blant unge vært mer alarmerende.

Med russetid rett rundt hjørnet er det dystre utsikter for avgangangselever som gleder seg til feiring. I fjor viste UngVold-rapporten til en markant økning i seksuell vold blant unge. Halvparten av ungdommene som hadde vært utsatt for grov seksuell vold fra en jevnaldrende opplyste at de ikke hadde klart å si nei.

Det ser ut som man trygt kan si at man helt tydelig har holdningsproblem i befolkningen når det gjelder sex, samtykke og kjønn.

Svaret på hva som er den mest effektive løsningen på dette, er skolens seksualitetsundervisning. Det sier også barn og unge selv i samtlige rapporter og spørreundersøkelser om tematikken, blant annet i Redd Barnas rapport om ungdom og porno. Også Regjeringens voldtekstutvalg er tydelig i sin anbefaling om å styrke seksualitetsundervisningen i skolen. Utvalget anerkjenner også ikke-statlige organisasjoner som et viktig supplement i det forebyggende arbeidet, samt nødvendigheten av offentlig støtte til disse for at de skal kunne opprettholde og utvikle aktiviteten sin. Dette står ikke i stil med synkende finansiering til de samme pådriverne og tilbydere av seksualitetsundervisning

«Dette er en investering i unges seksuelle helse og forebygging av voldtekt, og en politisk gavepakke før valgkamp og budsjettforhandlinger», avslutter Augland.

Til redaksjonen:

Det er Åse Kristin Ask Bakke (Ap) og Sandra Bruflot (H), samt Fredrik Sørlie, sentralstyremedlem i AUF og Nicolai Østeby, sentralstyremedlem i Unge Høyre som deltar i debatten på Stortinget.

Undervisningstimen- og debatten finner sted torsdag 18. april, klokken 09.00. Ta kontakt om noen fra redaksjonen ønsker å være til stede.

Om Sex og Politikk og Uke 16

Uke 16 er Sex og Politikk sin kampanjeuke for videregående opplæring. Det betyr at elever over hele landet kommer til å ha ekstra fokus på tema som kropp, myter og misforståelser. At seksualitetsundervisningen også er blitt eksplisitt del av kompetansemålene for videregående skoler er forholdsvis nytt, som del av Fagfornyelsen og læreplanverket som ble innført i 2020. Konsept Uke 16 og kampanjetema er en oppfølger av suksessen Uke 6 for grunnskolen, gratis seksualitetsundervisningsmateriell og årlig kampanje som benyttes av rundt halvparten av grunnskolene i Norge.

Les mer seksualitetsundervisning på direkten fra Stortinget under Uke 6 her.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye