Unio kommune krever klar reallønnsvekst
– I dette oppgjøret forventer vi en klar reallønnsvekst for våre grupper. Skal en løse utfordringene i kommunene, må det til en nivåheving som merkes, sier forhandlingsleder Geir Røsvoll i Unio kommune.
Forhandlingene i årets hovedtariffoppgjør i kommunesektoren startet mandag i Kommunenes hus i Oslo.
- Lønnsoppgjøret må sikre en klar reallønnsvekst. Reallønnsnedgangen kan ikke fortsette, sier forhandlingslederen, som forhandler for over 140 000 ansatte med høyere utdanning i kommunene.
- Det må lønne seg bedre å ta høyere utdanning og jobbe i kommunene enn i dag, sier forhandlingsleder Geir Røsvoll i Unio kommune.
Store rekrutteringsutfordringer
For Unio kommune er det viktig at medlemmene får mer å rutte med enn de har fått de siste årene. Samtidig er det store utfordringer med å rekruttere og beholde ansatte med høyere utdanning i kommunene, spesielt innen helse og utdanning.
- Der er situasjonen prekær. Over 17.000 ansatte står i landets klasserom og underviser våre elever uten å ha lærerutdanning. Samtidig står hver tredje plass ledig på lærerutdanningene. Innen helse mangler vi godt over 5000 sykepleiere.
- Med slike tall er det ikke mulig for kommunene å tilby de velferdstjenestene innbyggerne forventer å få. Det er alvorlig. KS har et ansvar for å tilby lønns- og arbeidsvilkår som gjør det attraktivt for unge å velge yrker innen helse, omsorg og utdanning i kommunene. Lønnsoppgjøret må derfor bidra til å løse disse utfordringene, sier Røsvoll.
Må tette lønnsgapet
Vi ser nå store forskjeller i lønnsnivå mellom kommunalt og privat ansatte med like lang utdanning. Ansatte med inntil fire års høyere utdanning, som blant annet sykepleiere, barnehagelærere og adjunkter, tjener nesten 200.000 mindre enn de med tilsvarende utdanning i industrien.
For lærere i skolen med mer enn fire års utdanning er differansen til ansatte i industrien med samme utdanningsnivå på over 300.000 kroner.
- Slik kan det ikke fortsette dersom vi vil at folk med høyere utdanning skal velge å jobbe i kommunesektoren. Vi må tette lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor. Både lønnsnivået og lønnsutviklingen for universitets- og høgskoleutdannede må bidra til at unge velger å utdanne seg til kommunens velferdsyrker og bli der, mener Røsvoll, og sier videre:
- Behovene i kommunesektoren viser at det er gode grunner til at vi har ambisjoner om en høyere ramme enn frontfaget. Samtidig vil det for Unio kommune være svært viktig hvordan pengene fordeles, understreker han.
Krever utredning av egne lønnsforhandlinger for lærerne
Lærerne i skoleverket har hatt en dårligere lønnsvekst over tid enn andre grupper i kommunesektoren. Derfor vil Unio kommune fortsatt prioritere disse gruppene, slik vi har gjort i de siste oppgjørene. I fjorårets oppgjør så vi en liten bedring, men:
- For at vi skal få en reell endring, holder det ikke med en liten prioritering i ett oppgjør. Som jeg har sagt mange ganger siden i fjor, en svale gjør ingen sommer, sier Røsvoll.
Parallelt med dette krever Unio også en utredning av et eget kapittel eller hovedtariffavtale for lærerne i skoleverket. Lærerne har vært lønnstapere over tid, og vi ønsker derfor å se på muligheten for å løfte ut lærerne slik at dette ikke fortsetter. På den måten kan vi føre egne lønnsforhandlinger for denne gruppen, men med en lik ramme og lønnsmasse som for de øvrige ansatte i kommunesektoren som er omfattet av de sentrale forhandlingene.
Unio fremmer også krav om at arbeidsgiver må erkjenne behovet for nødvendig arbeidsantrekk av hensyn til de ansattes arbeidsmiljø.
Dette er Unios viktigste krav:
- Reallønnsvekst til alle, med en prioritering av de med mer enn fire års utdanning, og de med lang ansiennitet.
- Utredning av eget kapittel eller hovedtariffavtale for lærere i grunnskole og videregående skole.
- Krav til endringer i hovedtariffavtalen som bidrar til at kommunesektoren er en attraktiv arbeidsplass for ansatte med høyere utdanning, og som fremmer sterke fagmiljøer, gir reelle muligheter for utdanning og kompetanseutvikling og som gir lønnsmessig uttelling.
Unio vil komme tilbake til mer konkrete krav i løpet av forhandlingene.
Kontakter
Marius Granaas VikSenior kommunikasjonsrådgiver Utdanningsforbundet
Tel:41611440marius.vik@udf.noHedvig BjørgumAssisterende kommunikasjonssjef i Unio
Tel:+47 901 28 320hedvig.bjorgum@unio.noLenker
Om oss
Unio - på jobb for Norge
Unio er med 400.000 medlemmer i 14 forbund Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning.
Vi er partipolitisk uavhengig. Unio vil være hovedorganisasjonen som best ivaretar universitets- og høgskoleutdannedes interesser.
Vi arbeider for høyere verdsetting og anerkjennelse av kunnskap, forskning, kompetanse og ansvar.
En del av økningen i antall medlemmer kan være et resultat av at arbeidslivet, og særlig offentlig sektor, har hatt et økende behov for ansatte med høyere utdanning, og at organisasjonsgraden i offentlig sektor er høy.
Samtidig kan medlemsøkningen tyde på at flere ser verdien av en hovedorganisasjon som kjemper for høyere anerkjennelse og større verdsetting av høyere utdanning.
Behovet for ansatte med høyere utdanning er stort. De bidrar til å sikre kvalitet i offentlige tjenester, forskning i verdensklasse og trygghet og tillit i samfunnet.
Ragnhild Lied er Unios leder.
Følg pressemeldinger fra Unio
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Unio
Ny Unio-ledelse valgt på Unio-kongressen3.12.2024 12:05:00 CET | Pressemelding
Steffen Handal ble i dag valgt til ny leder i Unio. Ny nestleder blir Cecilie Woll Johansen. Begge kandidatene var innstilt av valgkomiteen. Valgene skjedde på Unio-kongressen på Sundvolden hotell.
- En prinsipiell og klok avgjørelse av Rikslønnsnemnda20.11.2024 10:15:23 CET | Pressemelding
Unio og Akademikerne får beholde sin egen tariffavtale i staten. Det har Rikslønnsnemnda avgjort i dag. Nemdas avgjørelse tar innover seg at et stort flertall på arbeidstakersiden sa nei til statens tilbud.
Likelønnsdagen: Langt fra likelønn i Norge18.11.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
I dag markerer vi Likelønnsdagen som et symbol på at fra denne dagen jobber alle kvinner i Norge gratis. – Unios kamp for å løfte lønna til de med høyere utdanning i offentlig sektor er også en likelønnskamp, sier Unio-leder Ragnhild Lied.
Kommuneøkonomien fortsatt svakere enn før pandemien7.10.2024 13:19:51 CEST | Pressemelding
Regjeringen vender det døve øret til kommune-Norges rop om krise i kommuneøkonomien. - Dette budsjettforslaget er ikke signalet ansatte i velferdstjenestene i kommunene ønsket seg fra regjeringen, sier Ragnhild Lied, leder i Unio.
Unio: Nok eit år med kutt i høgare utdanning7.10.2024 13:06:38 CEST | Pressemelding
Unio er sterkt kritisk til regjeringas nedprioritering av høgare utdanning og forsking. – Eg har forståing for at det er mange sektorar som treng pengar, men desse kutta viser at regjeringa ikkje fattar kor viktig forsking og høgare utdanning er mellom anna for beredskapen vår. Kunnskap og forsking er samfunnsberedskap, seier Unio-leiar Ragnhild Lied.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom