Sex og Politikk

Sterke inntrykk og store forventninger på Oslo-konferanse om seksuelle rettigheter

Del

FNs Befolkningsfond, UNFPA er en av Norges viktigste partnere for helse, verdighet og rettigheter for kvinner og unge mennesker verden rundt. Norge støtter FN-organisasjonen med 589 millioner kroner for 2024. Under IPCI-konferansen som arrangeres i Oslo denne uka diskuteres fremtidens seksuell og reproduktive helse og rettigheter.

IPCI-konferansen fokuserer på kvinner og ungdoms rettigheter, her representert ved tre sterkt engasjerte kvinner: Dr Natalia Kanem, Anne Beathe Tvinnereim og Brenda Nyirenda.
IPCI-konferansen fokuserer på kvinner og ungdoms rettigheter, her representert ved tre sterkt engasjerte kvinner: Dr Natalia Kanem, Anne Beathe Tvinnereim og Brenda Nyirenda. Petter Berntsen / NTB Kommunikasjon

«Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) er et av de mest kontroversielle områdene innen utviklingsfeltet, med sterke krefter som arbeider for å reversere fremskrittene. UNFPA står fremst i kampen som ofte omtales som ‘push forward against the pushback’. De er en nøkkelpartner for Norge i vår ambisjon om en mer likestilt verden hvor kvinner og unge menneskers rettigheter respekteres og gjør folk i stand til å ta styringen i eget liv,» sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

For 2024, bidrar Norge med 589 millioner kroner til UNFPA. Det gjør FN-organisasjonen i stand til å respondere i de mange krisene hvor jenter og unge mennesker rammes, slik som de grusomme konfliktene i Gaza og Sudan. Pengene støtter også det møysommelige arbeidet for å opprettholde kvinners rettigheter der de er under press, og for være en tydelig stemme for endring der hvor kvinner nektes disse rettighetene.

«Vi har oppnådd mye de siste 30 årene. Færre kvinner dør under fødsel, færre barn blir tvunget inn i ekteskap og langt flere kvinner bruker etter eget valg moderne prevensjonsmetoder enn noen gang før. Vi har også sikret lover mot vold i hjemmet i mer enn 160 land,» sier UNFPAs administrerende direktør Dr. Natalia Kanem.

«Parlamentarikere over hele verden har vært avgjørende for disse prestasjonene, og har snakket opp for de ofte ikke blir hørt, og vedtatt lovverk for å beskytte kvinner og jenter hjemme og i utlandet.»

Konferansen ble offisielt åpnet onsdag hvor blant andre stortingspresident Masud Gharahkani, sametingspresident Silje Karine Muotka, utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, likestillingsminister Lubna Jaffery og Dr. Natalia Kanem holdt innlegg.

Sterkt inntrykk

På pressekonferansen under åpningen onsdag stilte også parlamentariker Brenda Nyirenda fra Zambia og delte sin historie: Som ungdom ble hun gravid og måtte slutte på skolen. I Zambia var det på den tiden ikke tillatt for jenter som hadde blitt gravide å returnere til skolebenken. Som en følge av konferansen i Kairo i 1994 ble dette imidlertid endret, og Nyirenda fikk skolegang og kompetansen hun trengte for å bli den parlamentarikeren hun er i dag. Nyirendas historie gjorde sterkt inntrykk på Kanem og ministeren.

Annonseringen av Norges bidrag skjer samtidig som modige parlamentarikere fra hele verden er samlet i Oslo for å diskutere seksuelle og reproduktive rettigheter for kvinner og unge mennesker. Skeives rettigheter, tilgang til abort, vold mot kvinner, urfolks rettigheter og seksualitetsundervisning er blant temaene som vil bli diskutert på den åttende internasjonale parlamentarikerkonferansen om implementeringen av Handlingsprogrammet fra den internasjonale konferansen om befolkning og utvikling i Kairo 1994. Gro Harlem Brundtland var til stede i Kairo, og holdt en tale som er like aktuell i dag som i 1994.

Dr Natalia Kamen er kjent for sitt store engasjement og klar tale. Under pressekonferansen la hun vekt på seksuelt mangfold, og påpekte at ingen bør stimatiseres, marginaliseres eller undertrykkes på grunnlag av sitt seksuelle uttrykk og legning. Hun understrekte blant annet at man ikke kan velge hvilke menneskerettigheter man stiller seg bak. 

«Du kan ikke velge de rettighetene du liker og skyve de andre under teppet. Dette er en tid der vi må forsvare LHBTIQA+-miljøer mot farer som kan være dødelige dersom rettighetene deres ikke respekteres.»

Store forventninger

Tvinnereim har klare forventninger til konferansen.

«Jeg beundrer disse modige politikerne som har ofret mye i kampen for helse, verdighet, og rettigheter for kvinner og unge mennesker- ofte med fare for eget liv. Jeg håper de finner inspirasjon og støtte i møte med andre modige politikere her i Oslo og at vi sammen kan bidra til fremdrift på dette viktige området.»

Åse Kristin Ask Bakke (Ap) er leder i Stortingets SRHR-nettverk og vertskap for konferansen. Hun sitter også i redaksjonskomiteen som utarbeider sluttdokumentet.

«Det er gledelig med det store og brede engasjementet for sluttdokumentet, og fra norsk side er det en forventing om en mye mer progressiv tekst enn konferansen i Canada for fem år siden,» sier Ask Bakke.

Foreningen Sex og Politikk (IPPF Norway) er sekretariat for Stortingets SRHR-nettverk og representerer sivilsamfunnet på konferansen.

«Det er en stor ære å være med å arrangere denne konferansen, og vi er glade for å kunne bidra til å sette SRHR på agendaen, både nasjonalt og internasjonalt. Nå er vi alle veldig spente på hva som kommer til å stå i slutt-dokumentet,» forteller daglig leder i Sex og Politikk, Tor-Hugne Olsen.

Fredag blir det klart om de 174 politikerne fra 112 land klarer å enes om et eget sluttdokument, en egen  Oslo-erklæring om forpliktelse for framtidas arbeid med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Konferansen avrundes med en egen høytidelig avslutning fredag klokken 15.00.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Engasjerte delegater diskuterer seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
Engasjerte delegater diskuterer seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
Last ned bilde
Sametingspresident Silje Karine Muotka deltok på åpningen av IPCI 2024 Oslo
Sametingspresident Silje Karine Muotka deltok på åpningen av IPCI 2024 Oslo
Last ned bilde
Stortingsrepresentant Åse Kristin Ask Bakke, er i rollen som leder for Stortingets SRHR-nettverk er vertskap for IPCI-konferansen i Oslo.
Stortingsrepresentant Åse Kristin Ask Bakke, er i rollen som leder for Stortingets SRHR-nettverk er vertskap for IPCI-konferansen i Oslo.
Last ned bilde
Over 170 deltakere fra over 110 land deltar på IPCI-konferansen i Oslo. Bildet er tatt fra åpningen av konferansen på onsdag.
Over 170 deltakere fra over 110 land deltar på IPCI-konferansen i Oslo. Bildet er tatt fra åpningen av konferansen på onsdag.
Last ned bilde
Dr. Natalia Kanem holdt en engasjert talen under åpningen av IPCI 2024 i Oslo.
Dr. Natalia Kanem holdt en engasjert talen under åpningen av IPCI 2024 i Oslo.
Last ned bilde
Stortingspresident Masud Gharahkani ønsket 174 deltakere fra 112 land velkommen til IPCI-konferansen i Oslo.
Stortingspresident Masud Gharahkani ønsket 174 deltakere fra 112 land velkommen til IPCI-konferansen i Oslo.
Last ned bilde

Lenker

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye