Skal forske på et sikkert strømnett
Det nye forskningssenteret FME SecurEL skal utvikle et sikkert, motstandsdyktig og bærekraftig strømnett.

Tildelingen fra Forskningsrådet som et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) betyr inntil åtte år med forskning, utvikling og innovasjon for å sikre både strømforsyningssikkerhet og bane vei for et nullutslippssamfunn. Gjennom senteret skal de 40 partnerne jobbe for at strømnettet klarer å ivareta rollen som ryggraden i et energisystem som står overfor store utfordringer på veien til et netto nullutslippssamfunn i 2050.
– Strømnettet er en kritisk tilrettelegger for å nå klimamålene siden det knytter sammen nye fornybare energikilder, som sol og vind, med nytt forbruk som industriprosesser og elektrisk transport. Samtidig vil fremtidens strømnett møte nye utfordringer som følge av elektrifiseringen og økte værpåkjenninger. Det er også nødvendig å sikre at økt digitalisering og fleksibilitet og andre tiltak for å øke nettkapasitet ikke går på bekostning av forsyningssikkerheten, som er avgjørende for det grønne skiftet, sier Gerd Kjølle, sjefforsker i SINTEF Energi og direktør for det nye senteret.
I dag leder hun FME CINELDI, som nå er inne i sitt siste år. Det nye senteret SecurEL bygger på resultatene fra CINELDI og vil jobbe med sikkerhet i strømforsyningen. Forsyningssikkerhet, drift og utvikling av nettet, utnyttelse av kraftsystemet og dets komponenter, samt reguleringer og samfunnets aksept for nye løsninger blir temaer som SecurEL skal jobbe med. Gjennom piloter skal nye teknologier og løsninger testes ut og verifiseres.
Totalt 40 partnere fra hele bransjen skal samarbeide i FME SecurEL. Nettselskapene som er representert i senteret overfører tre fjerdedeler av levert elektrisitet i Norge.
– Senterets partnere fordeler seg fra Finnmark i nord til Agder i sør, fra Vestland til Østfold. Hele bransjen er også dekket; alt fra nettselskaper, systemoperatør, teknologibedrifter og tilbydere av markedsløsning og fleksibilitetstjenester, til myndigheter, medlemsorganisasjoner og forskning- og utdanningsinstitusjoner, sier Kjølle.
– Jeg gleder meg til å ta fatt på arbeidet videre for å jobbe for et sikkert, motstandsdyktig og bærekraftig strømnett sammen med både nye og gamle samarbeidspartnere, sier Kjølle.
Om Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME)
Norges forskningsråd tildelte i dag åtte nye Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). Den totale finansieringen fra Forskningsrådet er 1,28 milliarder kroner over åtte år. Hvert senter vil i tillegg finansieres av bidrag fra næringsliv og FoU-partnere.
Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) er tidsbegrensede forskningssentre som har en konsentrert, fokusert og langsiktig forskningsinnsats på høyt internasjonalt nivå. Industribidraget i de ulike sentrene utgjør minimum 50 % av finansieringen, men kan utgjøre større andel. Maksimumsfinansiering fra Forskningsrådet er 25 millioner i året.
Partnere i SecurEL:
Forskning og utdanning:
- SINTEF Energi
- SINTEF Digital
- NTNU
- Institutt for energiteknikk (IFE)
- Universitetet i Sørøst-Norge
- Fridtjof Nansens Institutt (FNI)
- Universitetet i Cagliari, Italia
Nettselskaper:
- Arva
- BKK
- Elvia
- Fagne
- Glitre Nett
- Lede
- Linea
- Linja
- Lnett
- Tensio
Systemoperatør:
- Statnett
Teknologiselskaper:
- ABB Electrification Norway
- Aidon
- Heimdall Power
- Hitachi Energy Norway
- Kongsberg Digital
- Magtech
- Møre Trafo
- NODES
- Norsk Transformator
- Siemens
- Nortroll
- Avju Solutions
- Pixii
- REN
- Øygrid
Andre:
- Eviny
- Snerpa Power
- Reguleringsmyndigheten for energi (NVE-RME)
- Fornybar Norge
- Smart Grid Services
- The Norwegian Smart Grid Centre
- KraftCERT
Nøkkelord
Kontakter
Gerd KjølleSjefforsker
Tel:906 72 035Gerd.kjolle@sintef.noAnne Steenstrup-DuchKommunikasjonssjefSINTEF Energi
Tel:900 96 295Anne.Steenstrup-Duch@sintef.noBilder


Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
Gjentar suksessen med kurs i praktisk bygningsfysikk24.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Torsdag 3. april kan du lære om materialvalg og detaljløsninger knyttet til fuktsikring, varmeisolering og lufttetthet hos SINTEF i Oslo.
Mobilitet 2025: SINTEF deltar med siste nytt fra forskningsfronten19.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Hvordan blir fremtidens godstransport? Hvordan kan vi få færre biler i byene? Og hvem tar egentlig ansvar for naturen når vi bygger nye veier?
SINTEF sjefforsker forfatter i neste klimarapport for FN14.2.2025 07:53:20 CET | Pressemelding
FNs klimarapporter gir verdens mest omfattende vitenskapelige vurdering av klimaendringer, deres konsekvenser og mulige løsninger. Øyvind Skreiberg, sjefforsker i SINTEF, er en av fire norske forskere som har fått oppgaven til å bidra i de kommende FN-klimarapportene.
Bli med på historiens første takdag!14.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Onsdag 23. april inviteres byggenæringen til en egen fagdag i Oslo der taket er temaet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom