Verdens fremste eksperter på intelligente transportsystemer er samlet i Norge
Denne uken er de fremste ekspertene på Intelligente transportsystemer (ITS) samlet i Oslo i forbindelse med at ISO (International Organization for Standardization) har sitt årlige allmøte i ITS-komitéen.

Intelligente transportsystemer (ITS) er et samlebegrep for bruk av ny teknologi i transportsektoren for å gjøre transportsystemene sikrere, mer effektive og mer bærekraftig.
På transport- og veisysteminformatikksiden er standardene viktige for alt fra kollektivtransport, utrykningstransport, automatisk kjøretøyidentifisering, elektronisk avgiftsinnkreving, flåtestyring, veitrafikkdata og sikkerhet.
Samferdselssektoren er inne i en stor digital omstilling. Snart vil robotene innta gatebildet og kjøretøyene blir mer og mer automatiserte. Det jobbes systematisk med hvordan vi skal unngå kaos og sikre at systemene fungerer sammen til beste for innbyggerne. Standarder kan bidra til bedre samspill mellom systemene i morgendagens bybilde og styrke regelverket.
- Det er mange brikker som må på plass for å få til et vellykket samspill med intelligente transportsystemer og standardisering er en nøkkelbrikke, sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.
Norge deltar aktivt i det internasjonale arbeidet
Standardiseringsarbeidet er knyttet til arbeidet i den nasjonale standardiseringskomiteen for Intelligente transportsystemer. Komiteen følger og gir innspill til arbeidet i CEN- (Den europeiske standardiseringsorganisasjonen) og ISO-komiteer, og Norge er aktivt med i flere europeiske og internasjonale prosjekter.
Standardene blir bl.a. brukt i applikasjoner som er kompatible med Nasjonal Vegdatabank (NVDB) – som er en database med informasjon om statlige, kommunale, private, fylkes- og skogsbilveger. Databasen brukes aktivt i forvaltningen av Norges veier.
Kontakter
Bjørnar Sølvik-JensenKommunikasjonsrådgiverStandard Norge
Tel:+4741515375bsj@standard.noMarit SæterDirektør kommunikasjon
Tel:+47 970 27 956msa@standard.noOm Standard Norge
Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard. Medlemmene våre er både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre. Over 4 000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge på nasjonalt eller internasjonalt plan.

Følg pressemeldinger fra Standard Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Standard Norge
Lovpålagt og livsviktig: Vesten du ikke bør droppe9.7.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når du er ute i båt i sommer, er rednings- eller flytevesten ikke bare en trygghet. Den er påbudt. NS-EN ISO 12402 sikrer at vesten fungerer når det virkelig gjelder.
Nå starter arbeidet med ny Norsk Standard for klimagassberegninger for infrastruktur3.7.2025 12:11:33 CEST | Pressemelding
Etter ønske fra anleggsnæringen starter Standard Norge utviklingen av en ny standard for klimagassberegninger for infrastruktur som vei, broer og jernbane. Nå søker vi fagpersoner som vil delta i arbeidet.
Sikkerhetskrav til flamingoer og enhjørninger3.7.2025 11:23:46 CEST | Pressemelding
Badeflamingo, flytesofa eller enhjørning med koppholder? Når ditt foretrukne flyteredskap har CE-merket, og følger sikkerhetsstandarder, kan du trygt konsentrere deg om hva Andersen faktisk holder på med i sin cabincruiser mens du ligger og dupper i vannskorpa.
Ny kontraktsstandard for store totalunderentrepriser på høring20.6.2025 11:49:54 CEST | Pressemelding
Standard Norge har sendt utkastet til en ny Norsk Standard på høring. Målet er å gjøre store underentrepriser i anleggsprosjekter enklere å gjennomføre og mindre konfliktfylte. Fristen for å sende inn innspill er 29. august 2025
Universell utforming blir enklere for redaktører og utviklere av digitale hjelpemidler17.6.2025 10:27:17 CEST | Pressemelding
I samarbeid med eksperter på læringsteknologi, har Standard Norge utviklet en veileder og ressursside som vil gjøre det enklere å lage universelt utformede digitale læremidler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom