Bør ikke åpne opp for dispensasjon fra karakterkrav for opptak til lærer- og lektorutdanningene
–Vi er fornøyde med at regjeringen vil beholde karakterkrav for å bli lektor eller lærer. Vi er imidlertid svært skeptiske til at det åpnes opp for dispensasjon fra kravene lokalt, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.
Forsking- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) la i dag frem forslaget til endringer i opptak til høyere utdanning.
Karakterkrav for opptak bør ikke gis unntak
Regjeringen vil blant annet fjerne karakterkrav for sykepleierutdanningen, men beholde karakterkrav for lektor- og lærerutdanningene.
– Lektorlaget mener det bør være høye opptakskrav til all lærerutdanning. Vi er glade for at regjeringen har lyttet til Lektorlaget når det gjelder å beholde karakterkrav, men stusser over muligheten til å søke dispensasjon, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.
Nyhuus mener at fagene man ønsker å studere og undervise i, bør det minst forventes middels høyt nivå.
Privatistordningen består
Lektorlaget mener det er viktig å styrke rollen videregående opplæring har for kvalifisering til videre studier.
– Denne rollen er svekket i regjeringens forslag sammenlignet med det opptaksutvalget foreslo, siden muligheten for å ta opp fag for å forbedre karakterer etter at man er ferdig på videregående videreføres, sier Nyhuus.
Tilleggspoeng: Stusser over ulik vekting av realfag og fremmespråk
I dag kan en som søker videreutdanning med maksimal kvote av tilleggspoeng få 14 poeng til sammen for blant annet alder, folkehøyskole og realfag og fremmedspråk i videregående skole. Dette blir redusert til tre poeng.
Tilleggspoeng for militærtjeneste, siviltjeneste og realfag i videregående skole vil bestå. Regjeringen erstatter også kjønnspoeng med kvoter på enkelte typer studium.
– I utgangspunktet var vi enige i at man kunne fjerne alle tilleggspoeng. Et argument for å fjerne fagspesifikke tilleggspoeng er å unngå at elever velger fag taktisk i videregående opplæring, uten at de vil bruke fagene sine i videre utdannelse. Vi stusser på den ulike vektingen mellom realfag og fremmedspråk her. Det er også en stor nedgang i elever som velger fremmedspråk, og et stort behov for fremmedspråklærere, sier hun.
Kontakter
Siri StangKommunikasjonssjef
Tel:99 59 49 51siri.stang@norsklektorlag.noOm Norsk Lektorlag
Norsk Lektorlag er en fagforening for universitets - og høyskoleutdannede lektorer og andre akademikere med tilsvarende utdannelse. Våre medlemmer har mastergrad eller hovedfag. De fleste jobber med undervisning, kulturformidling, personalledelse eller veilednings- og informasjonsarbeid.
Følg pressemeldinger fra Norsk Lektorlag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Lektorlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Lektorlag
Etterlyser flere grep i fraværsreglene21.11.2024 12:57:02 CET | Pressemelding
Fraværsgrensen på 10 prosent består, med noen endringer. – Det er bra at vi beholder noe som har fungert. Lektorlaget imidlertid noen grep som kunne gjort reglene enda bedre, for eksempel å skille mellom elever under og over 18 år når det gjelder egenmeldinger, sier Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus.
Regjeringen prioriterer ikke skolen7.10.2024 15:00:43 CEST | Pressemelding
I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslås det et fornyet kompetanseutviklingssystem, men ingen nye kompetansekrav for undervisning. - Dette styrker ikke rekrutteringen av kvalifiserte lærere, sier Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus.
Regjeringen tar ikke tak i de grunnleggende problemene13.9.2024 13:35:33 CEST | Pressemelding
Uten nok tid, ressurser eller kvalifiserte lærere, blir det ikke mer praktisk læring i skolen.
Færre vil bli lektorer: Lektorkompetansen må verdsettes høyere25.7.2024 13:01:22 CEST | Pressemelding
Lektorlaget mener at sterk faglig autonomi, og lønn som reflekterer både utdanning og ansvar, vil bidra til å snu den negative søketrenden til lektor- og lærerutdanningene.
Lektorlaget reddet lektortittelen6.6.2024 13:20:56 CEST | Pressemelding
Lektorlaget har fått gjennomslag for å bevare lektortittelen. – Vi er veldig glade for at vi har blitt lyttet til i denne viktige saken, sier Helle Christin Nyhuus, leder av Lektorlaget.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom