Gulrotens dag
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
![Nordmenn spiser i snitt 6,6 kg gulrot i året, og det er ikke så rart. En mer allsidig grønnsak skal du lete lenge etter.](/data/images/public/89251/18063401/c4dbe2da-f0b8-4359-85b6-c0e57a38b375-w_720.jpg)
– Gulrot kan både bakes, moses, brukes i gryter og supper. Den er selvskreven i en god tomatsaus og kan raspes eller finhakkes og erstatte noe av kjøttet i taco, lasagne og i spagetti og kjøttdeig både for å gi god smak og for å spare penger. Gulrot er også ypperlig å bruke i bakst, snik inn revet gulrot i vaffelrøren og i brødet, oppfordrer ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Selvforsynt med norsk gulrot
Ifølge Frukt- og grønstatistikk 2023 som er utgitt av OFG, spiser hver innbygger i Norge 6,6 kg gulrot i året. På listen over grønnsaker nordmenn spiser mest av, troner gulroten helt på toppen, tett etterfulgt av tomat.
Det er svært gode forhold for å dyrke gulrot i Norge, og den produseres i hele landet, i 2023 var hele 92,5 % av gulroten som ble omsatt i norsk dagligvare og storhusholdning av norsk opprinnelse, dette tilsvarer 33 711 tonn. Vi kan derfor si at vi er så godt som selvforsynte med norsk gulrot.
– Gulrot er en grønnsak som egner seg svært godt til lagring, vi har derfor ofte norsk gulrot gjennom hele vinteren og helt frem til neste sesong. Gulrotdagen er en dag for å hedre norske gulrotprodusenter for å produsere gulrot av ypperste kvalitet, sier Sagen.
Holder deg mett for en rimelig penge
Ernæringsrådgiveren forteller at gulrot er en god kilde til betakaroten, som omgjøres til vitamin A i kroppen, som er viktig for normalt syn, hud og hår og bidrar også i immunforsvaret. I tillegg inneholder gulrot godt med fiber, som holder deg mett lenge og gjør godt for fordøyelsen.
OFG slår også et slag for «ventegulrota»;
– En gulrot i hånden når barna er sultne etter skolen før middagen kommer på bordet er genialt. Da kjøper du deg litt tid, og en av fem om dagen er spist i en fei, sier ernæringsrådgiveren.
Gulrot er også et godt valg for lommeboken.
– Med en kilo gulrot har du gjerne både snacks til barna, noen staver til matpakken, til bruk i en middag eller to, og ett par gulrøtter som kan rives og brukes i brød.
Referanse:
OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023. Tall er basert på volum inn til grossist og tar ikke hensyn til svinn.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før ferien3.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommerferien er rett rundt hjørnet, og mange gleder seg til avslappende dager. Kanskje skal du ut å reise? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) gir deg nyttige tips for å minimere matsvinn før du drar på ferie, og for å gjøre det litt mer trivelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Alle elsker norske jordbær26.6.2024 10:20:48 CEST | Pressemelding
Nå bugner det av norske jordbær i butikkene og en ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at 95 % av befolkningen ser frem til å spise norske jordbær, og hele 88 % synes de norske jordbærene er best på smak (1).
Derfor er årets nykål ekstra søt8.6.2024 13:00:07 CEST | Pressemelding
Årets nykål meldes å være av den beste kvaliteten på mange år takket være den gode og varme våren. Vi kan nå glede oss over at den er i butikk og vil vare langt utover sommeren. Legg den i handlekurven og lag de deiligste retter i sommervarmen.
Nå kommer de norske grønnsakene på løpende bånd30.5.2024 09:58:17 CEST | Pressemelding
Med den varme våren kommer nå de norske sesongvarene som vi har ventet på- en etter en. Det er lurt å følge med på hva som dukker opp i butikkhyllene fremover, for nå kommer alle de fantastiske norske grønnsakene og bærene.
Derfor lukter det det snålt når du har spist asparges19.5.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vet du hvorfor det lukter litt rart når du tisser etter du har spist asparges eller hvor aspargesen skal knekkes? Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret fra frukt og grønt (OFG) har svarene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom