Sidsel Ana Welden Gajardo tildeles årets Grimsrudstipend

Del

Sidsel Ana Welden Gajardo har skrevet den kritikerroste romanen Du er min arv. I mai besøker hun Lillehammer for å motta Grimsrudstipendet.

Sidsel Ana Welden Gajardo (f. 1991) er en dansk-chilensk forfatter og billedkunstner, født og oppvokst i København. Hun er utdannet ved Skrivekunstakademiet i Bergen og studerer ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. 

Gajardo har mottatt flere priser for sine kunstprosjekter rettet mot dansk psykiatri. Hun debuterte med romanen I det hvileløse i 2021 som ble shortlistet til Munch-Christensens Debutantpris. Du er min arv er hennes første roman på norsk.

Nært samarbeid

31. mai tildeles Gajardo årets Grimsrudstipend på Lillehammer bibliotek, som en del av programmet til Norsk Litteraturfestival 2024. I år er det to stipendmottakere, og den andre mottakeren er Anna Rieder, som Gajardo har et nært litterært samarbeid med. De har blant annet skrevet antologien Hjertet er en fold med heste, og tre informasjonsbrosjyrer som de ga til psykiatriske avdelinger i Danmark.

Samarbeidsprosjektene handlet om å skrive fram et språk som kan bidra til å infiltrere medisinens kliniske betegnelser og forståelsesmodeller av pasienten. Hovedmotivasjonen for å tildele stipendet til Gajardo og Rieder er likevel bøkene de skriver hver for seg, fremhever juryen i sin begrunnelse

Tydelig språklig uttrykk og nysgjerrighet

Til minne om forfatter Beate Grimsrud opprettet familien i 2023 Grimsrudstipendet som i år deles ut for andre gang under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. 

I statuttene heter det at stipendet skal deles ut til en ung lovende skandinavisk forfatter for å hedre Beate Grimsruds minne gjennom å stimulere nye originale forfatterstemmer. Beate Grimsrud var i sin tidlige karriere helt avhengig av stipender for å kunne fortsette sitt forfatterskap. Derfor skal prisen gå til en ung skandinavisk forfatter som allerede har utgitt en eller to bøker og som har vist et talent og som representerer en ny og særegen stemme i skandinavisk litteratur, skriver Cappelen Damm i en pressemelding.

Grimsrud var opptatt av et tydelig språklig uttrykk, og ønsket er at denne prisen løfter fram tilsvarende språklig nysgjerrighet. Stipendet er på 50 000 kroner og skal deles ut tre år på rad.

Kan vi arve traumer?

I fjor høst ga Gajardo ut Du er min arv til strålende kritikker. Romanen utforsker hvordan krig går gjennom generasjoner og stiller spørsmålet: Kan vi arve traumer?

Vi møter vi en ung kvinne som flytter inn i dødsboet etter faren sin, en mann som slet med store psykiske problemer etter å ha levd under og flyktet fra Pinochets regime. Fra hun var ni år har hun måttet passe på ham, og ved å omgi seg med tingene hans erindrer hun scener fra livet deres, og forestiller seg hans tid som ung opposisjonell i Chile i tiden rundt militærkuppet.

– Min far var politisk flyktning fra Chile og kom til Danmark i 1980-årene. Dette påvirket oppveksten min og har inspirert Du er min arv, sier Gajardo. 

Ta kontakt for anmeldereksemplar og intervju.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sidsel Ana Welden Gajardo tildeles Grimsrudstipendet 2024. Hun er utdannet ved Skrivekunstakademiet i Bergen og studerer ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. Foto: Coco Ardal
Sidsel Ana Welden Gajardo tildeles Grimsrudstipendet 2024. Hun er utdannet ved Skrivekunstakademiet i Bergen og studerer ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. Foto: Coco Ardal
Last ned bilde
Sidsel Ana Welden Gajardo skriver både på norsk og dansk. I fjor utga hun Du er min arv til strålende kritikker.
Sidsel Ana Welden Gajardo skriver både på norsk og dansk. I fjor utga hun Du er min arv til strålende kritikker.
Last ned bilde
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye