UiT Norges arktiske universitet

Ny leder av Botanisk hage: - Botanikk skal være litt eventyrlig

Del

Jarle W. Bjerke er ny daglig leder av Tromsø arktisk-alpine botaniske hage.

Jarle W. Bjerke er ansatt som ny daglig leder av Tromsø arktisk-alpine botaniske hage.
Jarle W. Bjerke er ansatt som ny daglig leder av Tromsø arktisk-alpine botaniske hage. Foto: Christel Slettli Hansen

Bjerke kommer fra ei stilling som seniorforsker i Norsk Institutt for Naturforskning - NINA, hvor han de siste 19 årene har forsket på nordnorsk og arktisk natur. Bjerke overtar etter Arve Elvebakk, som var daglig leder i 18 år.

Jeg skal ikke være en kopi av Arve, men jeg tar hans entusiasme med meg. Arve var opptatt av at botanikk skal være litt eventyrlig, og det er jeg enig i!

Erfaren forsker og formidler

Bjerke er en erfaren forsker og formidler. Biomangfold, klimaeffekter og taksonomi er blant hans forskningsinteresser. Han er godt kjent med det vitenskapelige miljøet ved Norges arktiske universitetsmuseum fra tidligere engasjementer.

Bjerke vant i 2012 Framsenterets forskningspris. Hans evne og vilje til å arbeide tverrfaglig, med forskere fra flere felt, ble særlig trukket fram. Det samme ble hans evne til å formidle sine forskningsresultater bredt. Nå gleder han seg til å invitere publikum til å bli kjent med nye historier som gjemmer seg i Botanisk hage.

Det er mye som kan fortelles ut fra plantene som er i hagen allerede. Vi skal først og fremst bygge på det gode arbeidet som allerede er gjort, og styrke og ivareta hagen som besøksarena. En umiddelbar tanke er at vi bør synliggjøre planter som har vært viktige i samisk og kvensk tradisjon og dagligliv, forteller Bjerke. Han tror enkle grep som skilting og omvisninger kan gi stor verdi for publikum.

Vil bidra til utvikling og bevaring

Geir Rudolfsen, instituttleder ved Norges arktiske universitetsmuseum, er svært fornøyd med tilsettingen: 
Jarle har en faglig profil med både bredde og dybde, som sammen med en stor lidenskap for den nordlige floraen vil være viktig for Botanisk hage. Jarle er opptatt av hagen som besøksarena og ikke minst som en vitenskapelig samling og vil bidra til utvikling og bevaring.

Fakta om Tromsø arktisk-alpine botaniske hage   

  •        Verdens nordligste botaniske hage   
  •        En av fire attraksjoner under Norges arktiske universitetsmuseum.    
  •        Åpnet for 30 år siden, i 1994 
  •        Over 50 000 besøkende i 2023   

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye