Miljødirektoratet

Natursats: Mange kommuner vil skåne natur for utbygging

Del

145 kommuner har søkt tilskudd til planarbeid fra ordningen Natursats. 83 av disse vil revidere gamle utbyggingsplaner for å hindre tap av natur.

Hogst av store linde- og eiketrær i forbindelse med utbygging
Arealendringer kan føre til at sårbare dyre- og plantearter mister leveområdene sine og er den største trusselen mot naturmangfold i Norge og globalt. Foto: Bård Bredesen, Naturarkivet Bildet kan brukes ved redaksjonell omtale av denne pressemeldingen. Bildet skal ikke lagres for senere bruk.

Se lister over hvilke kommuner som har søkt som vedlegg.

– Kommunene sitter på nøkkelen til å bevare og sikre bærekraftig bruk av naturen. Mange kommuner ønsker å bevare naturen sin. Nå har de fått enda et verktøy til å drive bedre arealplanlegging. Kommunene sitter på mye kompetanse som vi må høste av og videreutvikle dersom vi skal få redusert tapet av natur, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Etter budsjettforliket med SV økte regjeringen i år tilskuddet til kommunenes arbeid med naturmangfold fra 3 til til 53 millioner kroner, og har gitt ordningen navnet Natursats. Hele 145 kommuner har søkt Miljødirektoratet om tilskudd fra første del av potten som handler om å ta hensyn til natur i kommunenes planarbeid.

– Det er utrolig gledelig å se at kommunene vil gjøre sitt for å hindre nedbygging av natur. Arealendringer er den største trusselen for naturmangfoldet i Norge og internasjonalt, og det er først og fremst kommunene som bestemmer hvilke arealer som skal tas i bruk til hva, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

De siste fire årene er det gitt tilskudd til kommuner som vil lage en egen kommunedelplan for naturmangfold. Det er nå 82 kommuner som har vedtatt eller er i gang med en slik plan. Søknadsbunken til årets tilskudd er betydelig større.

– Vi ser at hvordan hensyn til klima og natur kan ivaretas lokalt stadig oftere er en del av den politiske diskusjonen i kommunene. Dette henger nok sammen med større oppmerksomhet rundt nedbygging i mediene og naturavtalen som ble vedtatt i Montreal i 2022, sier Hambro.

Potten på 53 millioner kroner er delt i to søknadsrunder. I første runde, som hadde søknadsfrist 11. februar, var det mulig å søke om tilskudd til planarbeid. I andre runde er det mulig å søke om tilskudd til konkrete tiltak, denne har søknadsfrist 5. april. Les mer om tiltaksdelen av Natursats (lenke).

Slik fordeler søknadene til planarbeid seg:

  • Revisjon av arealplaner (planvask): 83
  • Utarbeiding av en tematisk kommunedelplan for naturmangfold: 50
  • Revisjon av tidligere vedtatt kommunedelplan for naturmangfold: 12

Slik fordeler søknadene seg på fylker:

Fylke

Kommunedelplan

Revisjon kommunedelplan

Planvask

Totalt

Agder

2

0

3

5

Akershus

2

3

8

13

Buskerud

4

1

4

9

Finnmark

3

1

1

5

Innlandet

3

2

9

14

Møre og Romsdal

6

1

9

16

Nordland

7

0

13

20

Rogaland

4

1

4

9

Telemark

4

0

7

11

Troms

3

0

2

5

Trøndelag

6

2

8

16

Vestfold

1

1

5

7

Vestland

5

0

7

12

Østfold

0

0

3

3

Sum

50

12

83

145

Her kan du se alle søknadene.

I tillegg forvalter Miljødirektoratet søknadsordningen klimasats, en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet. Også her fikk Miljødirektoratet rekordmange søknader i år (nyhetsmelding)

Stor interesse for veiledning om natur og klima

Miljødirektoratet har som oppgave å veilede kommunene i jobben med å ta miljøhensyn i arealplanlegging, og har blant annet laget en veileder til konsekvensutredninger. Direktoratet tilbyr også en webinar-serie for kommunene, og det har i år vært rekordinteresse for å delta på disse.

– Det er viktig at kommunene ser hensynene til klima og natur i sammenheng når de forvalter sine arealer. Ofte er disse hensynene overlappende, men noen ganger vil de også stå mot hverandre. Vi håper vår veiledning gjør det enklere for kommunene å ta gode valg som både tar hensyn til klima, naturmangfold og andre samfunnshensyn, sier Hambro.

Les mer om webinarserien her

Faktaboks: Kommunedelplaner og planvask

En kommunedelplan for naturmangfold er kommunens verktøy for å ivareta naturmangfold. Miljødirektoratets erfaring er at en vedtatt kommunedelplan, med klar handlingsdel, gir administrasjonen klare styringssignaler, arbeidsinstrukser og rammer for videre arbeid med naturmangfold i kommunen.

Tilskudd til revisjon av arealplaner (planvask) skal brukes til for å vurdere om ubebygde areal i eldre planer kan tas ut, eller om planene kan revideres for på en bedre måte å ivareta hensynet til naturverdiene. Revisjonen skal ta utgangspunkt i nytt kunnskapsgrunnlag om naturmangfold, og følge opp gjeldende nasjonale og regionale føringer om ivaretakelse av natur.

Nøkkelord

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Dokumenter

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye