Miljødirektoratet

Natursats: Mange kommuner vil skåne natur for utbygging

Del

145 kommuner har søkt tilskudd til planarbeid fra ordningen Natursats. 83 av disse vil revidere gamle utbyggingsplaner for å hindre tap av natur.

Hogst av store linde- og eiketrær i forbindelse med utbygging
Arealendringer kan føre til at sårbare dyre- og plantearter mister leveområdene sine og er den største trusselen mot naturmangfold i Norge og globalt. Foto: Bård Bredesen, Naturarkivet Bildet kan brukes ved redaksjonell omtale av denne pressemeldingen. Bildet skal ikke lagres for senere bruk.

Se lister over hvilke kommuner som har søkt som vedlegg.

– Kommunene sitter på nøkkelen til å bevare og sikre bærekraftig bruk av naturen. Mange kommuner ønsker å bevare naturen sin. Nå har de fått enda et verktøy til å drive bedre arealplanlegging. Kommunene sitter på mye kompetanse som vi må høste av og videreutvikle dersom vi skal få redusert tapet av natur, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Etter budsjettforliket med SV økte regjeringen i år tilskuddet til kommunenes arbeid med naturmangfold fra 3 til til 53 millioner kroner, og har gitt ordningen navnet Natursats. Hele 145 kommuner har søkt Miljødirektoratet om tilskudd fra første del av potten som handler om å ta hensyn til natur i kommunenes planarbeid.

– Det er utrolig gledelig å se at kommunene vil gjøre sitt for å hindre nedbygging av natur. Arealendringer er den største trusselen for naturmangfoldet i Norge og internasjonalt, og det er først og fremst kommunene som bestemmer hvilke arealer som skal tas i bruk til hva, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

De siste fire årene er det gitt tilskudd til kommuner som vil lage en egen kommunedelplan for naturmangfold. Det er nå 82 kommuner som har vedtatt eller er i gang med en slik plan. Søknadsbunken til årets tilskudd er betydelig større.

– Vi ser at hvordan hensyn til klima og natur kan ivaretas lokalt stadig oftere er en del av den politiske diskusjonen i kommunene. Dette henger nok sammen med større oppmerksomhet rundt nedbygging i mediene og naturavtalen som ble vedtatt i Montreal i 2022, sier Hambro.

Potten på 53 millioner kroner er delt i to søknadsrunder. I første runde, som hadde søknadsfrist 11. februar, var det mulig å søke om tilskudd til planarbeid. I andre runde er det mulig å søke om tilskudd til konkrete tiltak, denne har søknadsfrist 5. april. Les mer om tiltaksdelen av Natursats (lenke).

Slik fordeler søknadene til planarbeid seg:

  • Revisjon av arealplaner (planvask): 83
  • Utarbeiding av en tematisk kommunedelplan for naturmangfold: 50
  • Revisjon av tidligere vedtatt kommunedelplan for naturmangfold: 12

Slik fordeler søknadene seg på fylker:

Fylke

Kommunedelplan

Revisjon kommunedelplan

Planvask

Totalt

Agder

2

0

3

5

Akershus

2

3

8

13

Buskerud

4

1

4

9

Finnmark

3

1

1

5

Innlandet

3

2

9

14

Møre og Romsdal

6

1

9

16

Nordland

7

0

13

20

Rogaland

4

1

4

9

Telemark

4

0

7

11

Troms

3

0

2

5

Trøndelag

6

2

8

16

Vestfold

1

1

5

7

Vestland

5

0

7

12

Østfold

0

0

3

3

Sum

50

12

83

145

Her kan du se alle søknadene.

I tillegg forvalter Miljødirektoratet søknadsordningen klimasats, en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet. Også her fikk Miljødirektoratet rekordmange søknader i år (nyhetsmelding)

Stor interesse for veiledning om natur og klima

Miljødirektoratet har som oppgave å veilede kommunene i jobben med å ta miljøhensyn i arealplanlegging, og har blant annet laget en veileder til konsekvensutredninger. Direktoratet tilbyr også en webinar-serie for kommunene, og det har i år vært rekordinteresse for å delta på disse.

– Det er viktig at kommunene ser hensynene til klima og natur i sammenheng når de forvalter sine arealer. Ofte er disse hensynene overlappende, men noen ganger vil de også stå mot hverandre. Vi håper vår veiledning gjør det enklere for kommunene å ta gode valg som både tar hensyn til klima, naturmangfold og andre samfunnshensyn, sier Hambro.

Les mer om webinarserien her

Faktaboks: Kommunedelplaner og planvask

En kommunedelplan for naturmangfold er kommunens verktøy for å ivareta naturmangfold. Miljødirektoratets erfaring er at en vedtatt kommunedelplan, med klar handlingsdel, gir administrasjonen klare styringssignaler, arbeidsinstrukser og rammer for videre arbeid med naturmangfold i kommunen.

Tilskudd til revisjon av arealplaner (planvask) skal brukes til for å vurdere om ubebygde areal i eldre planer kan tas ut, eller om planene kan revideres for på en bedre måte å ivareta hensynet til naturverdiene. Revisjonen skal ta utgangspunkt i nytt kunnskapsgrunnlag om naturmangfold, og følge opp gjeldende nasjonale og regionale føringer om ivaretakelse av natur.

Nøkkelord

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Dokumenter

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye