NRK

Kjemper om å bli Virtuos 2024

Del

Fem unge musikere konkurrerer om å vinne NRKs solistkonkurranse Virtuos. Finalen sendes direkte på NRK1 6. april og ledes av Mari Lunnan.

Finalistene i Virtuos 2024, Rebecca Nøstrud Isaksen, Magnus von Brandis, Bjørg Pas, programleder Mari Lunnan, Olga Melby Larsson og Sebastian Egebakken Svenøy.
Finalistene i Virtuos 2024, Rebecca Nøstrud Isaksen, Magnus von Brandis, Bjørg Pas, programleder Mari Lunnan, Olga Melby Larsson og Sebastian Egebakken Svenøy. ANDERS LEINES / NRK Kun til bruk ved omtale av Virtuos .

Tre fiolinister, en pianist og en saksofonist har spilt seg frem til finalen i NRKs store solistkonkurranse Virtuos.

Konkurransen er for unge klassiske musikere, og finalistene er alle mellom 19 og 21 år.

Nå venter en storslått finale med selveste Kringkastingsorkestret i ryggen. Vinneren får Den Norske Solistpris på 100 000 kroner.

Musikalsk festkveld

Programleder Mari Lunnan lover en festkveld med flott musikk, imponerende prestasjoner og mye spenning i lufta.

– Jeg er mektig imponert over hvor dyktige finalistene er og gleder meg skikkelig til å høre dem i finalen, sier Lunnan.

– Viktigst av alt er å være med og løfte fram unge norske musikere, de fortjener det virkelig, sier programlederen av årets Virtuos. Konkurransen arrangeres annet hvert år.

I tillegg til Den Norske Solistpris, får vinneren solistoppdrag med KORK og en egen konsert under Festspillene i Bergen. Årets Virtuos blir også Norges kandidat i den internasjonale finalen Eurovision Young Musicians, som går av stabelen i Bodø i august.

De fem finalistene er:

Rebecca Nøstrud Isaksen, fiolin, fra Larvik (20)
Går på Norges musikkhøyskole. Da hun så Alexander Rybak på MGP, fant hun ut av at hun ville bli profesjonell fiolinist. I to år maste hun på foreldrene før hun fikk lov til å begynne å spille fiolin.

Hun begynte å spille på kulturskolen i Larvik.

Sebastian Egebakken Svenøy, piano, fra Oslo (20)
Han studerer ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Da Sebastian var ni år, prøvde bestefaren å overtale Sebastians foreldrene til å få et piano i stua. Dette for at bestefaren skulle kunne spille julesanger. Til slutt fikk de et piano. På eget initiativ satte Sebastian seg ved pianoet og begynte å spille med hjelp fra YouTube. Foreldene sendte deretter Sebastian på Majorstuen kulturskole. I femte klasse kom han inn på Barratt Due

Olga Melby Larsson, fiolin, fra Bergen (20)
Olga er oppvokst på Laksevåg og går nå på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Olga begynte å spille fiolin da hun var fem år ved kulturskolen og gikk på Griegakademiets unge talenter. Når hun ikke spiller, vil hun helst dra til Finse for å kite på ski. Hun drømmer om å leve av å spille, få spille kammermusikk sammen med andre og få en variert karriere.

Bjørg Pas, fiolin, fra Elverum (19)
Hun studerer nå på Barrat Due, og til høsten drar hun til London for å studere videre.

Bjørg begynte å spille da hun var fire år gammel og beskriver musikken som noe av det viktigste man kan ha i livet. Hun øver omkring fire til sju timer hver dag, litt avhengig av hvordan dagene ser ut.

Bjørg spiller blant annet sammen med eldste søster Karin i en strykekvartett. Hun var også blant finalistene i Virtuos 2022.

Magnus von Brandis, saksofon, fra Sandnes (21)
Han studerer ved Norges musikkhøgskole. Magnus har bakgrunn fra korps. Han liker å eksperimentere med saksofon i klassisk musikk. I fjor ble han kåret til årets musiker i ungdommens musikkmesterskap.

Hans stolteste øyeblikk musikalsk var da han i fjor spilte sammen med KORK. Magnus drømmer om å spille soloverker og har startet en kvartett med medstudenter.

Publikum og jury bestemmer vinneren

Både publikum som ser på tv-sendingen og en jury er med for å stemme fram vinneren av Virtuos.

Juryen består av Arild Erikstad (juryformann), Gunilla Süssmann (programsjef i KORK), Amalie Stalheim (cellist) og Tom Ottar Andreassen (Fløytist i OFO).

Direktesending 6. april på NRK1 kl. 20.50-22.20. Finalen sendes også på radio, i NRK Klassisk påfølgende onsdag.

Virtuos er NRKs store solistkonkurranse for unge klassiske musikere, og den arrangeres annet hvert år. Tidlige vinnere er bl.a. Tine Thing Helseth, Guro Kleven Hagen, Eldbjørg Hemsing og Alma Serafin Kraggerud.

Kontakter

Bilder

Rebecca Nøstrud Isaksen, finalist i Virtuos 2024
Rebecca Nøstrud Isaksen, finalist i Virtuos 2024
Last ned bilde
Sebastian Egebakken Svenøy, finalist i Virtuos
Sebastian Egebakken Svenøy, finalist i Virtuos
Last ned bilde
Olga Melby Larsson, finalist Virtuos
Olga Melby Larsson, finalist Virtuos
Last ned bilde
Magnus von Brandis, finalist Virtuos 2024
Magnus von Brandis, finalist Virtuos 2024
Last ned bilde
Bjørg Pas, finalist Virtuos 2024
Bjørg Pas, finalist Virtuos 2024
Last ned bilde

Om NRK

NRK skal styrke demokratiet, samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er Norges offentlig eide allmennkringkaster med et bredt radio-, TV-, nett- og podkasttilbud, og ni av ti nordmenn bruker minst ett NRK-tilbud daglig. NRK har cirka 3300 ansatte fordelt på om lag 50 kontorer rundt om i landet.

Følg pressemeldinger fra NRK

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye