Felleskjøpet Agri

Høyere tilgang på korn

Del

Ny prognose fra markedsregulator Felleskjøpet Agri viser at forventet tilgang på korn og proteinvekster er 60.000 tonn høyere enn prognosert i november.

Foto: Morten Brakestad/Felleskjøpet Agri

Fjorårets sommer ble sterkt preget av både tørke og flom, og dette skapte en nærmest historisk dårlig kornhøst. I november-prognosen anslo markedsregulator en kornavling 43 prosent lavere enn året før, og 30 prosent under femårssnittet.

Markedsregulator publiserte onsdag 20. mars en fersk prognose, som bedrer tallene noe.

– Prognosen tilsier at tilgangen er 60.000 tonn høyere enn hva tilfellet var i november. Økningen er størst for bygg og havre. I november ble det lagt til grunn at lave avlinger og svak kvalitet ville føre til at en større andel av kornet enn normalt ville bli avregnet i treskesesongen. Dette ser ikke ut til å ha slått til, og denne andelen ser ut til å være på snittet for de fem siste årene, sier Sindre Flø, seniorrådgiver for næringspolitikk og markedsregulering i Felleskjøpet Agri.

Den siste prognosen anslår en samlet norsk avling av korn oljevekster på 863 000 tonn i 2023. Dette er 39 prosent lavere enn i 2022 og 25 prosent under femårssnittet.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Felleskjøpet Agri hadde en omsetning på 20,5 milliarder i 2023 og har i overkant av 4 000 ansatte. Felleskjøpet er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge. Felleskjøpet eier Granngården i Sverige som også har rundt 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av rundt 37 500 bønder. Felleskjøpet Agri er markedsregulator for korn og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agris hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.

Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye