Norsk Luftambulanse

Tildeles Livredderprisen 2024

Del

Emil Persgård tildeles Livredderprisen 2024 for sin snarrådighet og heltemodige innsats, da hans far brått fikk hjertestans og faller om på garasjegulvet.

Emil Persgård tildeles Livredderprisen 2024
Emil Persgård tildeles Livredderprisen 2024 Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse/ Per Håkon Solberg

– Det betyr selvfølgelig en god del å få denne prisen. Jeg er veldig glad og ser at jeg har gjort en god jobb, forteller Emil Persgård (22) fra Steinkjer.

17. oktober 2023 vil for alltid være en dag prisvinneren og hans familie vil huske, da familiefaren faller om med hjertestans, og sønnen er den eneste til å hjelpe. I 40 minutter gjorde han og onkelen hans hjerte- og lungereddning før ambulanse og luftambulanse ankommer.

Stort å redde pappa

– Å få denne prisen var ikke noe jeg hadde forventet, men veldig hyggelig. Og så er det jo spesielt at det er pappa jeg har reddet, sier den unge prisvinneren.

Livredderprisen er Stiftelsen Norsk Luftambulanses kåring av årets livredder. Prisen er ny av året, og skal utdeles årlig i forbindelse med Akuttaksjonen. Målet med aksjonen er å øke befolkningens kunnskap om førstehjelp og tidlig varsling, et tema prisvinneren forbilledlig har demonstrert.

– Hendelsen belyser viktigheten av å ringe medisinsk nødtelefon 113 som et av de første tiltakene man skal gjøre, forteller Karl Rohde-Næss, markedssjef i Stifelsen Norsk Luftambulanse, som delte ut prisen i formiddag under en markering på basen til Norsk Luftambulanse i Trondheim.

Mange nominerte

Livredderprisen har skapt et stort engasjement i befolkningen ved å nominere hele 20 personer. Juryen for prisen består blant annet av fagpersoner innen akuttmedisin som gjennom sitt daglige arbeid jobber for å redde liv.

– Det var to avgjørende faktorer for at familiefaren overlevde hjertestansen: Sønnen var vitne til hendelsen og hjerte-lungeredning ble raskt startet, og at prisvinneren aldri mistet håpet og fortsatte helt til redningsmannskapene tok over, framgår det i juryens begrunnelse.

Viktig å gjøre noe

– Jeg nominerte Emil fordi jeg syns han gjorde en kjempejobb, og hadde det ikke vært for han så hadde ikke jeg stått her i dag. Innsatsen den dagen er gull verdt, forteller familiefar Jan Tore Persgård, som også deltok på markeringen i formiddag.

Den 22 årige prisvinneren har en klar anbefaling hvis man kommer opp i en situasjon hvor liv og helse er i fare.

– Jeg vil oppfordre alle til å gjøre noe. Det kan fort bety forskjellen på liv død.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Emil Persgård tildeles Livredderprisen 2024 for innsatsen han gjorde da han reddet livet til sin far. Fv. Pappa Jan Tore Persgård, Emil Persgård og Karl Rohde-Næss fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Emil Persgård tildeles Livredderprisen 2024 for innsatsen han gjorde da han reddet livet til sin far. Fv. Pappa Jan Tore Persgård, Emil Persgård og Karl Rohde-Næss fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Last ned bilde
Far og sønn foran helikopteret som hentet Jan Tore Persgår i oktober i fjor.
Far og sønn foran helikopteret som hentet Jan Tore Persgår i oktober i fjor.
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en ideell organisasjon som støttes av 300 000 privatpersoner og 4000 bedrifter.

Vårt datterselskap Norsk Luftambulanse Helikopter er et operatørselskap som driver legehelikoptervirksomhet på oppdrag fra staten. Norsk Luftambulanse Helikopter er operatør på alle landets 13 baser for legehelikopter.

Alle våre datterselskaper, Norsk Luftambulanse Helikopter, Norsk Luftambulanse Fly, Norsk Luftambulanse Teknologi og Ambulanseforum, er viktige for å oppnå vårt formål – å fremme avansert prehospital akuttmedisin.

Med innovasjon, forskning og utdanning av nødetater og helsepersonell bidrar hele Norsk Luftambulanse i arbeidet med å gjøre luftambulansetjenesten enda bedre.

Følg pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Luftambulanse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye