NRK

Nå kommer denne historiske gjengen på TV

Del

Mange av dem har opplevd utfordringer med å passe inn i hverdagen. I den nye NRK-serien «Gigantene» blir en gjeng kortvokste satt sammen til et nytt lag som skal representere Norge i fotball-VM.

Øverst fra venstre: Brage Tønsager, Thomas Daae, David Pain, Emil Jonasdal Johannessen, Geir Atle Apeland, Ole Martin Årst (trener). Nederst fra venstre: Christina Wathne, Maria Kvalvaag, Fredrik Myrenget, Hedda Eliassen, Miriam Jasmin Vik.
Øverst fra venstre: Brage Tønsager, Thomas Daae, David Pain, Emil Jonasdal Johannessen, Geir Atle Apeland, Ole Martin Årst (trener). Nederst fra venstre: Christina Wathne, Maria Eide-Kvalvaag, Fredrik Myrenget, Hedda Eliassen, Miriam Jasmin Vik. Jørgen Bull, Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien.

Premiere: Tirsdag 16. april på NRK1 og i NRK TV

– Det har vært helt fantastisk å få muligheten til å være med på dette laget. Jeg føler meg så heldig og takknemlig. Det å kunne spille fotball med andre mennesker på samme nivå gjør det mulig for meg og de andre å føle på mestring og tilhørighet. Vi har alle utfordret oss selv på hver vår måte, sier Miriam Jasmin Vik.

Hun er en av spillerne på det første norske laget som har deltatt i fotball-VM for kortvokste. Mesterskapet var en del av World Dwarf Games i Köln i Tyskland i fjor sommer.

I denne dokumentarserien følger vi gjengen fra de møtes for første gang som et lag til de deltar i VM. I løpet av denne tiden trente spillerne kontinuerlig for å være best mulig rustet til å representere de norske fargene på banen.

– Det har vært veldig fint å være med på dette prosjektet. Jeg ble veldig spent etter at jeg takket ja til å delta, men det viste seg å være både kult og lærerikt. Det var stort å representere Norge, men det var like moro å bli kjent med nye folk. Ikke minst å se at det er kortvokste rundt omkring i verden som trener for å bli best, sier Geir Atle Apeland, som også er en del av laget.


Trenes av Ole Martin Årst

Prosjektet er et samarbeid mellom NRK, Teddy TV og Norsk Interesseforening for Kortvokste (NiK). Gjennom seks episoder får publikum innsikt i hvordan det er å leve som kortvokst. Det blir et nært møte med menneskene, oppturene de har hatt og motgangen de har møtt på. Men først og fremst blir det fokus på alt de klarer å få til.

Det var ikke hvem som helst som fikk i oppgave å gjøre gjengen klare til å spille i fotball-VM. Laget ledes av tidligere landslagsspiller og utenlandsproff Ole Martin Årst.

– Da Teddy TV ringte og la frem ideen, var det noe umiddelbart i meg som sa at dette ville jeg være med på. Grunntanken om at aktivitet og idrett skal være for alle, er noe som alltid har vært viktig for meg. Derfor sa jeg vel ja nærmest på direkten. I tillegg skal jeg vel være så ærlig og si at dette var min eneste sjanse til å bli landslagssjef, sier Årst og ler.

Ole%20Martin%20%C5rst%20er%20hovedtrener%20for%20%ABGigantene%BB.
Ole Martin Årst er hovedtrener for «Gigantene». Jørgen Bull, Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien.

Tromsøværingen visste ikke spesielt mye om mennesker med diagnosen kortvokst på forhånd. Det gjorde denne opplevelsen ekstra spesiell for ham.

– Det har gitt meg enormt mye å få være med på dette. Det å bli kjent med spillernes utfordringer og diagnoser har vært veldig lærerikt og interessant. Det at vi sammen har fokusert på de tingene de kan få til og ikke på begrensningene, har også vært med på å åpne øynene mine for flere ting i livet.

Produksjonen er svært fornøyde med å ha Årst på dette.

– Vi er veldig glade for å ha fått med Ole Martin Årst som landslagstrener. Han har lidenskap for fotball og for mennesker, og det ble full klaff mellom trener og landslag fra første samling. Ole Martin beskriver jobben som den mest betydningsfulle han noen gang har hatt, og det sier ikke lite, sier Jan Egil Ådland, prosjektredaktør i NRK.

Fokus på tilrettelegging og inkludering

Laget består av spillere med ulike erfaringer med fotball. Noen av dem hadde aldri spilt tidligere. Andre prøvde seg da de var yngre, men måtte slutte fordi idretten ikke var tilpasset dem.

Nå har de blitt en del av en arena hvor de andre har like forutsetninger som dem selv. En tanke bak prosjektet var å ha fokus på tilrettelegging og inkludering.

– Gigantene er en serie som handler om mot, samhold og mestring. Mange faller utenfor vanlige tilbud om organisert idrett på grunn av at man på et eller annet vis skiller seg litt ut. Med denne serien ønsker vi å bidra til forståelsen av at sport er for alle. Samtidig blir vi kjent med en veldig fin og inspirerende gjeng som har noen utfordringer folk flest kanskje ikke tenker så mye over, sier Ådland.

Prosjektet har satt sine spor hos de involverte.

– Viktigst av alt er at jeg har blitt kjent med elleve fantastiske mennesker som er like unike og forskjellige som alle andre, uavhengig om en har en diagnose, handikap eller ikke har noen av delene. Det var rett og slett en helt rå opplevelse å være med på, sier Årst.

Dette er spillerne i serien

Christina Wathne (21), Jar

Christina%20Wathne
Christina Wathne Jørgen Bull, Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien.

Christina var ikke interessert i fotball eller trening da dette prosjektet begynte. Denne blide jenta tar en bachelorgrad i skuespill ved Høyskolen Kristiania.

David Pain (52), Oslo/Storbritannia

David%20Pain
David Pain Jørgen Bull, Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien.

David er opptatt av fotball og er en lidenskapelig Arsenal-fan. Han jobber i dag i Tidal og har en fortid som casting director i BBC. Han jobber også som skuespiller og har hatt roller i både inn- og utland. Her hjemme har han blant annet vært å se i TV 2-serien «Føkkings Fladseth».

Geir Atle Apeland (24), Bryne

Geir%20Atle%20Apeland
Geir Atle Apeland Jørgen Bull, Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien.

Geir Atle er maskinfører og en aktiv fyr i KRIK. På jobb kjører han tunge maskiner som er ombygd og spesialtilpasset ham. Han er en naturlig ledertype.

Miriam Jasmin Vik (21), Svelgen

Miriam%20Jasmin%20Vik
Miriam Jasmin Vik Jørgen Bull, Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien.

Miriam studerer til å bli barnevernspedagog på NTNU. De aller fleste kortvokste har akondroplasi, men Miriam har en enda mer sjelden diagnose. Hun har Akromesomelisk dysplasi, med undertypen Maroteaux-type. Hun har aldri møtt noen som har samme type kortvoksthet som henne.

Maria Eide-Kvalvaag (20), Kristiansund

Maria%20Eide-Kvalvaag
Maria Eide-Kvalvaag Jørgen Bull, Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien.

Maria er fra Kristiansund og går på Danvik folkehøyskole i Drammen. Hun har vært gjennom forlengelser i sin barndom, noe som er både kontroversielt og smertefullt. Hun har erfaring med å manøvrere seg i datingmarkedet på Tinder som kortvokst.

Thomas Daae (22), Kolbotn

Thomas%20Daae
Thomas Daae Jørgen Bull, Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien.

Thomas studerer på BI og er veldig aktiv. Han kjører ski, stuper, dødser og finner på andre ting han synes er morsomt. Kolbotn-gutten er profesjonell utøver i alpint.

Fredrik Myrenget (24), Trondheim

Fredrik%20Myrenget
Fredrik Myrenget Jørgen Bull, Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien.

Fredrik er en tøff trønder som er glad i å game. Han ønsker å bli lege, kirurg eller proff gamer. Han kommer fra en fotballfamilie, er selv opptatt av fotball og har mye kunnskap om idretten. Fredrik har en historikk med ryggoperasjoner som i sin tid førte til at han sluttet med idrett.

Alexander Karlsen El Younoussi (27), Fredrikstad

Alexander%20Karlsen%20El%20Younoussi
Alexander Karlsen El Younoussi Foto: Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien.

Alexander jobber som skuespiller. Han har erfaring med å bli castet til spesielle roller som nisse på grunn av høyden hans. Selv ønsker han å spille helt andre roller. Alexander drømmer om å komme inn på teaterhøyskolen og har kommet til siste opptaksrunde der tidligere. Han er også politisk engasjert.

Emil Jonasdal Johannessen (19), Bergen

Emil%20Jonasdal%20Johannessen
Emil Jonasdal Johannessen Jørgen Bull, Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien

Emil er en kreativ type som skriver, tegner og spiller skuespill. Han drømmer om å bli regissør når han blir eldre. Han gledet seg til å spille på et fotballag hvor høyden ikke er en hindring. Han går nå på Danvik folkehøyskole i Drammen.

Brage Tønsager (19), Svolvær

Brage%20T%F8nsager
Brage Tønsager Jørgen Bull, Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien.

Brage går på videregående skole i Svolvær. Han spilte fotball til alle de andre vokste fra ham. Han er en stille type som liker å snakke med beina på banen. Han er ikke redd for å gå hardt inn i taklinger.

Hedda Eliassen (20), Bergen

Hedda%20Eliassen
Hedda Eliassen Jørgen Bull, Teddy TV Kan kun brukes i redaksjonell omtale av serien.

Hedda går på videregående skole og ønsker å bli enten kjemiker eller biolog. Hun jobber i barnehage.

// 

Om serien

Tittel: Gigantene

Antall episoder: Seks stk

Lengde: Ca 30 minutter pr. episode

Premiere: Tirsdag 16. april på NRK1 og i NRK TV

Publiseringsløp: Alle episodene publiseres samtidig i NRK TV. Sendes tirsdager på NRK1.

Produseres av: Teddy TV for NRK

Redaktør Teddy TV: Sarah Natasha Melbye

Prosjektredaktør NRK: Jan Egil Ådland

Kommunikasjonsansvarlig: Vetle Nielsen, 994 73 874

Kontakter

Bilder

Øverst fra venstre: Brage Tønsager, Thomas Daae, David Pain, Emil Jonasdal Johannessen, Geir Atle Apeland, Ole Martin Årst (trener). Nederst fra venstre: Christina Wathne, Maria Kvalvaag, Fredrik Myrenget, Hedda Eliassen, Miriam Jasmin Vik.
Øverst fra venstre: Brage Tønsager, Thomas Daae, David Pain, Emil Jonasdal Johannessen, Geir Atle Apeland, Ole Martin Årst (trener). Nederst fra venstre: Christina Wathne, Maria Eide-Kvalvaag, Fredrik Myrenget, Hedda Eliassen, Miriam Jasmin Vik. Foto: Jørgen Bull, Teddy TV
Last ned bilde
Maria Eide-Kvalvaag
Maria Eide-Kvalvaag. Foto: Jørgen Bull, Teddy TV
Last ned bilde
Hedda Eliassen
Hedda Eliassen. Foto: Jørgen Bull, Teddy TV
Last ned bilde
Thomas Daae
Thomas Daae. Foto: Jørgen Bull, Teddy TV
Last ned bilde
Miriam Jasmin Vik
Miriam Jasmin Vik. Foto: Jørgen Bull, Teddy TV
Last ned bilde
Geir Atle Apeland
Geir Atle Apeland. Jørgen Bull, Teddy TV
Last ned bilde
Fredrik Myrenget
Fredrik Myrenget. Foto: Jørgen Bull, Teddy TV
Last ned bilde
Emil Jonasdal Johannessen
Emil Jonasdal Johannessen. Foto: Jørgen Bull, Teddy TV
Last ned bilde
David Pain
David Pain. Foto: Jørgen Bull, Teddy TV
Last ned bilde
Christina Wathne
Christina Wathne. Foto: Jørgen Bull, Teddy TV
Last ned bilde
Brage Tønsager
Brage Tønsager. Foto: Jørgen Bull, Teddy TV
Last ned bilde
Ole Martin Årst
Ole Martin Årst. Foto Jørgen Bull, Teddy TV
Last ned bilde
Alexander Karlsen El Younoussi
Alexander Karlsen El Younoussi. Foto: Teddy TV
Last ned bilde

Om NRK

NRK skal styrke demokratiet, samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er Norges offentlig eide allmennkringkaster med et bredt radio-, TV-, nett- og podkasttilbud, og ni av ti nordmenn bruker minst ett NRK-tilbud daglig. NRK har cirka 3300 ansatte fordelt på om lag 50 kontorer rundt om i landet.

Følg pressemeldinger fra NRK

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye