Nord universitet

Nord universitet ønsker å tilby lærerutdanning 1.-10. trinn

Del

Distriktskommuner ønsker lærere som kan undervise i flere fag og på alle trinn i grunnskolen. – Vi har søkt om å få starte opp ei 1-10.-utdanning på Nesna, sier prodekan Vegar Sellæg.

Campus Nesna. Foto: Hans Petter Sørensen / faroutfocus.no
Campus Nesna. Foto: Hans Petter Sørensen / faroutfocus.no

Nord universitet sendte nylig inn en søknad til Kunnskapsdepartementet om pilotering av ny modell for grunnskolelærerutdanning 1-10. på Nesna. 

Bakgrunnen for søknaden er de tydelige signalene som kommer fra flere kommuner: 

  • De har behov for lærere med undervisningskompetanse i flere fag.
  • De trenger lærere som kan undervise på alle trinnene i grunnskolen.

Lytter til kommunenes ønsker og behov

I dag er grunnskolelærerutdanningen i Norge organisert slik at du enten velger ei utdanning som gir deg kompetanse til å undervise på 1-7. trinn, eller ei utdanning som gir deg kompetanse til å undervise på 5-10. trinn. Disse utdanningene gir undervisningskompetanse i fire eller tre fag. 

Mange kommuner melder om store utfordringer med å rekruttere grunnskolelærere, og at rekrutteringsproblematikken kan bedres med ei 1-10.-utdanning.

– Vi lytter til behovet kommunene i regionen har. Nå har vi jobbet frem en modell som gir studentene undervisningskompetanse i inntil fem fag og de kan jobbe på alle trinnene i grunnskolen, sier Vegar Sellæg, prodekan for utdanning ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet.

I tråd med nasjonal rekrutteringsstrategi 2024-2030

Regjeringen la nylig frem "Strategi for rekruttering til lærerutdanningene og læreryrket 2024-2030". Der står det blant annet at det er viktig å bygge attraktive og tilgjengelige lærerutdanninger over hele landet, og å tilpasse innsatsen mot lokale behov. 

– En grunnskolelærerutdanning 1-10. trinn, som vi når søker om, er i tråd med den nasjonale rekrutteringsstrategien, sier Hanne Solheim Hansen, rektor ved Nord universitet.

Kan starte opp allerede høsten 2025

Anne Mette Rosø, faggruppeleder og leder for arbeidsgruppen for piloten grunnskolelærerutdanning 1-10. trinn, håper på et positivt svar på søknaden. 

– Hvis Kunnskapsdepartementet godkjenner søknaden, så kan vi starte opp utdanningen på Nesna allerede høsten 2025, sier Rosø. 

Masterutdanningen vil underlegges samme faglige kvalitetskrav som øvrige grunnskolelærerutdanninger i landet.

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Nord universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nord universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye