Miljødirektoratet

Esso mangler dokumentasjon på avansert biodrivstoff

Del

Esso har ikke dokumentert at biodrivstoff de solgte i 2022 var avansert biodrivstoff. Miljødirektoratet undersøker om flere har gjort samme feil.

Bildet viser biler på en trafikkert vei.
IKKE DOKUMENTERT: Esso har feilklassifisert biodrivstoff laget av dyrefett fra USA som avansert. Miljødirektoratet undersøker om flere har gjort samme feil. Foto: Aase Marie Lund Evensen

- Vi har i en kontroll av omsetningskravene for biodrivstoff avdekket at Esso har feilklassifisert biodrivstoff laget av dyrefett fra USA som avansert. Bruk av dyrefett som ikke er avansert kan gi økte globale utslipp og tap av natur, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet. 

Kravene til omsetning av biodrivstoff har delkrav om salg av avansert biodrivstoff. Avansert biodrivstoff teller dobbelt. Aktørene må kunne dokumentere at biodrivstoffet er laget av avansert råstoff. Miljødirektoratets kontroll viser at Esso ikke har tilstrekkelig dokumentasjon på at biodrivstoffet er avansert.  

Mangelfull dokumentasjon 

Det finnes tre kategorier av dyrefett som brukes til biodrivstoffproduksjon. Kun biodrivstoff laget av kategori 1 og 2 regnes som avansert biodrivstoff. Biodrivstoff laget av kategori 3 regnes som konvensjonelt, fordi råstoffet kan brukes til andre mer høyverdige formål, som dyrefôr.  

Esso rapporterte inn det kontrollerte partiet som avansert biodrivstoff av dyrefett kategori 1 og 2 med opprinnelse fra USA. Selskapet har lagt frem dokumentasjon for Miljødirektoratet gjennom PwC Norge og en amerikansk drivstoffprodusent.  

Dokumentasjonen beskriver imidlertid ikke hvordan produsenten og deres råstoffleverandører skiller mellom ulike typer dyrefett, slik regelverket krever. Fordi det er uklart hvilken type dyrefett det aktuelle partiet biodrivstoff er laget av, må det regnes som konvensjonelt biodrivstoff.   

Potensielt stort omfang 

Norske omsettere har i perioden 2017-2022 rapportert om salg av 950 millioner liter avansert biodrivstoff basert på dyrefett fra USA. Dette utgjør ca. 50 prosent av alt biodrivstoff som er rapportert som avansert og ca. 30 prosent av alt biodrivstoff som er solgt i Norge i samme periode. Vi har grunn til å tro at denne typen biodrivstoff også er solgt i 2023 og 2024. 

Felles for disse partiene av biodrivstoff importert fra USA, er at aktørene ikke har brukt sertifiseringsordninger godkjent av EU-kommisjonen for å dokumentere at de oppfyller kravene i produktforskriften. Da må aktørene selv sørge for å dokumentere at kravene er oppfylt.  

Miljødirektoratet gjør risikobaserte tilsyn og vil nå gå gjennom partier med denne typen biodrivstoff, også tilbake tid. Vi vil be relevante aktører om underliggende dokumentasjon på partier med biodrivstoff av dyrefett fra USA der det ikke er brukt EU-godkjente sertifiseringsordninger.  

- Vi mistenker at feilen er bransjeomfattende og jobber med å få oversikt over omfanget. Aktører som kjøper denne typen biodrivstoff, må forsikre seg om at det er tilstrekkelig dokumentert at det de kjøper kan defineres som avansert biodrivstoff, sier Hambro.  

Forslag om endret regelverk 

På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet (KLD) vurderer Miljødirektoratet regelverksendringer som kan redusere risikoen for brudd på bærekraftskriteriene. En mulig endring er at kun EU-godkjente sertifiseringssystemer kan benyttes for å dokumentere at bærekraftskriteriene er oppfylt.  

Forslaget er sendt på en innspillsrunde hos berørte aktører, og det vil også bli hørt i en offentlig høring før det eventuelt politisk vedtas å gjøres endringer. 

Nøkkelord

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Lenker

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye