Glass og Fasadeforeningen

Nok et industrieventyr i Telemark?

Del

Hybridized AS vil redusere energiforbruk og CO2 utslipp i byggenæringen gjennom mere klimavennlige isolerglass. Målet er etablering verdens første automatiserte produksjon av hybride isolerglass i Telemark. 

Foto av prototype nytt isolerglass
Hybridized AS lanserte i fjor sin målsetting om å etablere isolerglassfabrikk i Norge. Nå er første test for produksjon av isolerglass med fleksibelt materiale som innvendig lag gjennomført. Foto: Hybridized AS

– Vellykkede produksjonstester viser at vi kan produsere Hybride isolerglass med samme produksjonshastighet som med gammel teknologi. Den hybride oppbygningen kombinerer folier og glass, noe som gir ekstremt gode isolerende egenskaper, redusert klima avtrykk, og åpner opp for store markedsmuligheter for annen klimavennlige teknologi, sier gründer Atle Geving.

Fra import til eksport

Frem til 2007 hadde norske produsenter av isolerglass mer enn 80 % prosent av det norske markedet. I dag er importandelen snudd opp ned og utgjør 90%.

Med en nyskapende teknologi ønsker medlemsbedriften i Glass og Fasadeforeningen, Hybridized AS, å snu denne negative utviklingen fra import til eksport.

Selskapet skal bli en ledende leverandør av klimavennlige og energieffektive isolerglass i Skandinavia. Hybridized sikter på spredning av produkt og produksjonsteknologi på verdensmarkedet gjennom sine globale samarbeidspartnere Lisec og Edgetech.

– En vanlig trelagsrute består av tre lag med glass. Vår teknologi og produksjonsteknikk gjør at vi kan erstatte det midterste glasset med ultratynne folier eller glass, og på den måten redusere vekt og bruk av glass. Oppbygningen åpner opp for ytterligere forbedring av isolasjonsevnen og CO2 avtrykk til vinduer og fasader, produksjonsteknologien for skalering i et trengende marked.

– Som de eneste i verden, har vi nå utført vellykkede tester som integrerer ultratynne (0,10 mm) fleksible materialer i isolerglassenheter. Testen ble utført hos LiSEC Austria GmbH, ved hjelp av Hybridizeds patentert produksjonsteknologi og Edgetech Europe sin fleksible Superspacer avstandslist.
– Den fleksible midtruten (folien) hadde en lystransmisjon på 99 %. Dette gjør den til det letteste, men også det lyseste trelagsglasset som noen gang er produsert på en automatisert produksjonslinje. Testen tok oss et skritt nærmere målet om å bidra til å løse energi- og miljøutfordringer i byggebransjen, sier Atle Geving.

Solceller og smartglassteknologi

Håndtering av ultratynne materialer i isolerglassproduksjon åpner opp for integrasjon av annen klimavennlig teknologi. Eksempelvis transparente solceller og smartglassteknologi. Det revolusjonerende i denne sammenheng er at produksjonsteknologien betyr at kostnadene for integrering av disse teknologiene i isolerglass vil reduseres med 50-90%. På den måten kan man gjøre andre klimavennlige teknologier tilgjengelig for markedet på et helt annet nivå enn de er i dag.

Atle Geving og Hybridized AS eier en rekke patentrettigheter under behandling. Dette vil sikre eierskap til produkt og produksjonsteknologien.

– Økonomisk støtte ifra Innovasjon Norge, Telemark utviklingsfond og Notodden Utviklings Fond, og faglig innsats fra det fantastiske LiSEC-teamet, Edgetech og vår innovasjons- og automatiseringspartner Cody AS, har gjort denne reisen mulig. Underveis har vi også hatt god støtte fra bransjeforeningen.

– Veien videre mot vårt mål har tre etapper. Første del er å finne partnere som vil være bidra til å gjenskape norsk industri og bygge en merkevare for moderne isolerglass, med internasjonalt nedslagsfelt.

– Deretter handler det om å etablere en pilot produksjonslinje i Skiensområdet. Steg tre er internasjonal spredning og bygging av en fullskala fabrikk på Notodden for å dekke det svenske og norske markedet, sier Geving. 

Liker initiativet 

Glass og Fasadeforening ser frem til å følge sitt medlem, Hybridized AS, videre i dette prosjektet. 

– Subsidie- og støtteordninger i EU har de seneste årene bidratt til etablering av store isolerglassfabrikker i Øst-Europa. Importandelen for isolerglass til Norge er nå oppe i 90 %. Transport og fraktdistanser er faktorer som sterkt påvirker klimautslippene negativt. Kortreiste varer er derfor viktige bidrag i det grønne skiftet. Vi heier selvfølgelig på alle som gjennom industrietablering og styrking av herværende norsk glassindustri vil bidra til at norske eiendommer bygges og rehabiliteres med kortreiste byggevarer. Samtidig er det viktig at også norske myndigheter bidrar med insentiver og at investorer ser muligheter for verdiskapning i norsk glassindustri, sier Bjørn Glenn Hansen, direktør i Glass og Fasadeforeningen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto av prototype nytt isolerglass
Hybridized AS lanserte i fjor sin målsetting om å etablere isolerglassfabrikk i Norge. Nå er første test for produksjon av isolerglass med fleksibelt materiale som innvendig lag gjennomført.
Last ned bilde
Foto av Atle Geving
Atle Gevings store mål er å etablere ny fabrikk for produksjon av hybridglass på Notodden.
Last ned bilde

Om oss

Glass og Fasadeforeningen (GF) er en interesseorganisasjon for bedrifter med virksomhet innenfor forvaltning, rådgivning, prosjektering, produksjon, bearbeiding, montering og handel/salg av glass- og tilhørende produkter.

Følg pressemeldinger fra Glass og Fasadeforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Glass og Fasadeforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Glass og Fasadeforeningen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye