Millionstøtte til BIRs forprosjekt av karbonfangst i Rådalen
Enova gir 28,5 millioner kroner til forprosjektering av karbonfangstanlegg i Rådalen. Tildelingen skjer som del av programmet Forstudie karbonfangst 2030, som skal bidra utføring av forstudier for å komme nærmere et konkret industrielt CO2 fangstanlegg som kan være i drift innen år 2030.
I denne runden gir Enova 200 millioner kroner til banebrytende prosjekter som kan fremskynde karbonfangst som klimaløsning.
- Forstudiene som nå får støtte har et potensial for utslippskutt som tilsvarer det dobbelte av Oslos totale CO2-utslipp hvert år. Vi har med andre ord god tro på at tildelingene vil øke farten på den nødvendige utviklingen av karbonfangst i Norge. Ikke minst vil prosjektene bidra til å utvikle markedet og verdikjeden for karbonfangst frem mot 2030, sier administrerende direktør i Enova Nils Kristian Nakstad.
Enova har tildelt støtte til åtte aktører fordelt på ni prosjekter, til en samlet sum på 198,4 millioner kroner.
Vil bryte barrierer
Prosjektene som tildeles forprosjektstøtte har et samlet potensial for reduksjon av CO2-utslipp på om lag 1,7 millioner tonn per år når de er realisert. Dette tilsvarer det dobbelte av årlige utslipp fra Oslo by, eller nesten halvparten av alle utslipp fra personbiler i Norge.
- Dette Enova-programmet er utformet for å bryte ned en stor barriere for utvikling av karbonfangst. Samspillet mellom marked, virkemidler og reguleringer har ikke vært tilstrekkelig for å muliggjøre karbonfangst som en reell klimaløsning i tide til å nå klimamålene innen år 2030. Prosjektene er rett og slett for kostbare, med for høy risiko og stor usikkerhet for selskapene. Derfor er vi glade for å se at støtten som nå tildeles har mobilisert markedet og utløser mange gode og viktige prosjekter. Vi vil følge utviklingen og resultatene tett og med spenning, sier Nils Kristian Nakstad.
Et viktig steg nærmere realisering
I første omgang ønsker BIR å bygge et anlegg som kan fange 100 000 tonn CO2. Dette tilsvarer den fossile andelen av utslippene i Rådalen.
- BIR er veldig fornøyd med denne tildelingen, sier konsernsjef Borghild Lekve. - Forbrenningsanlegget vårt står for det største punktutslippet i Bergen. Det er vedtatt politiske mål om at Bergen innen 2030 skal være et lavutslippssamfunn. Estimert investering for karbonfangstanlegget er på ca.1 milliard kroner. For vår del betyr denne tildelingen at vi fremdeles holder oss til planen, der neste steg er å få på plass en finansieringsbeslutning. BIRs plan støtter opp under regjeringens prosjekt Langskip. CO2-en vil transporteres videre og vil deretter lagres permanent i geologiske formasjoner under havbunnen.
Nybrottsarbeid for alle parter
Enova støtter som oftest forprosjekter som befinner seg i den siste fasen før man gjennomfører en investeringsbeslutning. De fleste karbonfangstprosjektene som støttes gjennom denne utlysningen, skal imidlertid starte en eller to studiefaser tidligere. Det betyr at detaljnivået for investeringsprosjektene er på et helt annet nivå enn det Enova normalt tildeler støtte.
- Studieløpene som må gjennomføres før en investeringsbeslutning er komplekse og omfattende, og Enova mener at et finansielt virkemiddel som vi nå tyr til for å angripe denne barrieren, er nødvendig for å bidra til å framskynde karbonfangst som en klimaløsning. Dette er nybrottsarbeid også for oss. Læringen fra disse prosjektene kan ikke undervurderes, sier Nakstad.
Etter at prosjektene har gjennomført forstudiene vil de med større sikkerhet kunne gi et godt bilde av hva karbonfangst vil koste og hva som skal til for å realisere prosjektene innenfor de ulike bransjene og de ulike anleggene i Norge. Dette er uvurderlig kunnskap i arbeidet med å utvikle et marked for karbonfangst.
Enova mottok totalt 18 søknader i denne utlysningen med totalt omsøkt støtte på over 400 millioner kroner. Søknadene ble rangert etter gjennomføringsevne og prosjektmodenhet (60%), påvirkning på energisystemet (20%) samt spredningspotensial og synergieffekter (20%).
Enova: Presseansvarlig i Enova Pia Martine Faurby Rosenkilde: pia.rosenkilde@enova.no / 92083295
Kontakter
Borghild LekveKonsernsjefBIR AS
Tel:464 49 147borghild.lekve@bir.noEva SkjoldKommunikasjonssjefBIR AS
Tel:90612684eva.skjold@bir.noFølg pressemeldinger fra BIR
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BIR på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BIR
Grunnsteinsnedleggelse BIRs biogassanlegg på Voss27.8.2024 19:14:30 CEST | Pressemelding
I dag ble grunnsteinen for BIRs biogassanlegg på Voss lagt ned. Byggingen startet like før sommeren og anlegget skal etter planen skal stå ferdig i løpet av høsten neste år, og være i full drift i løpet av 2026.
Det nærmer seg byggestart for BIRs biogassanlegg på Voss2.5.2024 08:52:21 CEST | Pressemelding
BIR har signert kontrakt med LAB Entreprenør, som blir totalentreprenør for bygg og infrastruktur for BIRs nye biogassanlegg på Bjørkemoen på Voss.
Eiendomspris til BIR19.4.2024 15:42:21 CEST | Pressemelding
BIR mottok den gjeve Eiendomsprisen for kontorbygget og bossnetterminalen på Lungegårdskaien. Prisen ble delt ut under "Næringseiendom 2024"
Atle Tvedt Pedersen er tilsatt som daglig leder i BIR Ressurs26.1.2024 13:11:24 CET | Pressemelding
- Det var en rekke gode søkere til stillingen, sier Borghild Lekve, konsernsjef i BIR. – Vi har gjennomført en omfattende rekrutteringsprosess og er veldig trygge på at vi nå har valgt den desidert beste kandidaten.
Snøværet skaper utfordringer for bossinnsamlingen i bergensområdet19.1.2024 11:16:03 CET | Pressemelding
Det pågående snøværet gjør bossinnsamlingen vanskelig flere steder, og det er områder vi ikke kommer frem og får tømt spannene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom