Regenerativ turisme på agendaen i Lillebælt naturpark

Del

For å redde den økologiske balansen i Danmarks største naturpark – Naturpark Lillebælt – har regionen startet et pilotprosjekt for å utvikle regenerative ferieaktiviteter. På denne måten kan fremtidige ferierende bidra til å pleie vannene i den 370 kvadratkilometer store marine naturparken i Lillebælt mellom Jylland og øya Fyn, og dermed bidra til naturvernet. 

REGENERATIV TURISME: Bidra til naturvernet i Naturpark Lillebælt
REGENERATIV TURISME: Bidra til naturvernet i Naturpark Lillebælt © Destination Trekantområdet. Fotograf: Frame&Work

Omtrent 70 prosent av Naturpark Lillebælt er dekket av vann – et paradis for dyr og planter. Her finner du verdens tetteste bestand av hvaler, de små nisehvalene. På sitt smaleste punkt er Naturpark Lillebælt en kilometer bred, på det bredeste rundt 15 kilometer, og det dypeste punktet er 80 meter under havoverflaten. Langs kysten ligger bøkeskoger og bratte skråninger som strekker seg langt under havoverflaten. Ikke rart at dykkere fra hele Europa besøker Lillebælt. For å bevare mangfoldet i naturlandskapet har de danske destinasjonene Fyn og Trekantsområdet sammen med Naturpark Lillebælt og 16 offentlige og private partnere, startet et prosjekt for utvikling av regenerative ferieopplevelser. Målet er å involvere fremtidige turister aktivt i naturvernet gjennom attraktive turisme produkter.

For å teste de første utviklede aktivitetene søker regionen nå testpiloter som liker aktive naturopplevelser – alt fra krabbefiske, bygging av fiskedam eller planting av sjøgress til rehabilitering av en elvestrekning. Kostnadene for oppholdet i Naturpark Lillebælt dekkes. Du kan søke på www.destinationtrekantomraadet.com/testpilot.

Blant de første pilotproduktene som nå testes, er:

Krabbefiske i havet og på stranden

Krabbene har økt kraftig i Naturpark Lillebælt de siste årene, og truer med å ødelegge det viktige sjøgresset som er leveområde for unge fisker. For å gjenopprette balansen i økosystemet, kan turister dra på krabbefiske med naturguide i havet og på stranden: Fra båten lærer man å sette krabbeteiner, mens man på stranden går på jakt med vadebukse og bøtter. Deretter tilberedes det felles mat på bålet – gjerne pizza med krabbekjøtt og tang.

Plante sjøgress

Sjøgress er en viktig del av økosystemet i Naturpark Lillebælt, da det er leveområde for krepsdyr, vannsnegler, skjell og fisk. Under veiledning av en naturguide bindes sjøgress i vannet i bunter langs et tau, slik at dykkere senere kan plante det lettere under vann. Til slutt avsluttes dagen med tangkake og kaffe ved bålet.

Bygging av "fiskedammer"

Sammen med en naturguide bygges små ly for fisk eller kunstige fiskedammer, som gir unge fisker mat og beskyttelse mot større rovdyr. På denne måten kan de vokse opp uforstyrret. Etter aktiviteten samles alle for å varme seg, spise og drikke ved bålet.

Rehabilitering av en elvestrekning

For å rehabilitere elven "Møllebækken" nær Middelfart, hjelper turister til med å fordele rundt 100 tonn stein og grus langs elveløpet og plante trær langs bredden. Dette skaper optimale leveforhold for ørret og andre fisker. Dagen avsluttes med et felles bål med mat og drikke.

For mer om initiativet her: Regenerativ turisme på verdenskortet (visitfyn.dk)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

REGENERATIV TURISME: Bidra til naturvernet i Naturpark Lillebælt
REGENERATIV TURISME: Bidra til naturvernet i Naturpark Lillebælt
Last ned bilde
REGENERATIV TURISME: Bidra til naturvernet i Naturpark Lillebælt
REGENERATIV TURISME: Bidra til naturvernet i Naturpark Lillebælt
Last ned bilde
REGENERATIV TURISME: Bidra til naturvernet i Naturpark Lillebælt
REGENERATIV TURISME: Bidra til naturvernet i Naturpark Lillebælt
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra VisitDenmark Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VisitDenmark Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra VisitDenmark Norge

Dronning Margrethe fortsetter sitt kunstneriske virke14.3.2024 12:10:43 CET | Pressemelding

Denne sommeren markerer den niende gangen Dronning Margrethe tar på seg oppgaven med å designe scenografien og kostymene til en ballettforestilling som settes opp i Tivoli mitt i København. Forestillingen er basert på Hans Christian Andersens fortelling "Kloss Hans", med den anerkjente komponisten og dirigenten Philip Faber. Den prisbelønte koreografen og solisten fra Den Kongelige Danske Ballett, Tobias Praetorius, har ansvaret for koreografien. Balletten har premiere den 22. juni 2024 på Tivolis Pantomimeteater.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye