NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Slik kan du få høyere lønn

Del

- Du kan gå glipp av titusenvis av kroner i året om du ikke dokumenterer egen verdi på jobb, sier NITOs karriereekspert, Frida Basma. 

NITOs karriereekspert Frida Basma.
NITOs karriereekspert Frida Basma.

Forbereder du deg til lønnssamtale ved å dokumentere egne arbeidsprestasjoner og resultater gjennom hele året?  

En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av NITO viser at kun 19 prosent gjør det.  

- Det mange glemmer er å dokumentere egen verdi, resultater og bidrag gjennom året. Man kan da gå glipp av titusenvis av kroner, sier NITOs karriereekspert Frida Basma. 

- Mitt råd er å dokumentere egen verdi og bidrag til bedriften du jobber i gjennom hele året. En vellykket lønnssamtale krever gode forberedelser. Stiller du godt forberedt til møtet, vil også selve gjennomføringen av samtalen bli lettere, legger hun til. 

Ekspertens fem tips 

  1. Be om lønnsamtale: Husk å be om lønnssamtale én gang i året, hvis arbeidsgiveren din ikke tar initiativ selv. Har du en tillitsvalgt på arbeidsplassen din kan du minne vedkommende om det, sånn at det blir tatt opp med ledelsen. 

  2. Tydeliggjør din verdi for bedriften : Hvorfor er akkurat du viktig for din bedrift? Har du viktig kompetanse som bedriften din er avhengig av? Kanskje er du en av få som har en spesifikk kompetanse. Har du gjennomført kurs eller økt kompetansenivået ditt den seneste tiden? Har du en nøkkelposisjon i bedriften som er vanskelig å erstatte? Eller et unikt kontaktnettverk som bedriften din tjener stort på?  

  3. Vis til dine konkrete resultater : Gjennom året bør du notere ned hvilke resultater du har oppnådd i rollen din. Lag en liste over prosjekter eller arbeidsområder som har gitt inntekt, bidratt til at bedriften din har kuttet kostnader eller bidratt til framgang for bedriften på annen måte. Kanskje har du levert gode resultater på strategiske satsingsområder i din bedrift?

  4. Gjør du mer enn det som står i stillingsbeskrivelsen din? Har du bidratt med mer enn hva som forventes av deg i stillingen din? Har du fått nye ansvarsområder, arbeidsoppgaver eller ansvar for prosjekter siden sist lønnssamtale? Ved større endringer bør du be om at stillingsbeskrivelsen i kontrakten din oppdateres. Dette i seg selv kan være et godt argument for høyere lønn. 
     
  5. Hva gjør du om du ikke får høyere lønn?  Uavhengig av resultatet av lønnssamtalen, gir samtalen mulighet for konstruktive tilbakemeldinger begge veier. Bruk samtalen til å tydeliggjøre dine utviklingsmål ovefor lederen din og avklar forventninger til hva du skal levere på fram til neste lønnssamtale. Kanskje dere blir enig om et ansvarsområde du gradvis kan få flere oppgaver innenfor eller annet som på sikt vil bidra til høyere lønn.  

Om NITO

NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 100.000 medlemmer.

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye