Industri Energi

Sikter på å gjøre arbeidslivet dysleksivennlig

Del

Om lag en fjerdedel av alle arbeidstakere sliter med lese- og skrivevansker. Arbeidslivet står overfor en banebrytende endring med et nasjonalt prosjekt som tar sikte på å gjøre alle arbeidsplasser mer dysleksivennlige.

Rapporten og funnene fra det toårige pilotprosjektet om dysleksivennlig arbeidsplass (DVA) blir overlevert på DVA-konferansen i Oslo til partene i arbeidslivet som skal ta prosjektet videre. Fra venstre Kristian Enger (NHO) og Kristin Sæther (LO), Caroline Solheim (Dysleksi Norge), Cay Nordhaug (IE&FLT), Pernille Vogt (Norsk Industri), og Petter Arnesen (IA bransjeprogrammet).
Rapporten og funnene fra det toårige pilotprosjektet om dysleksivennlig arbeidsplass (DVA) blir overlevert på DVA-konferansen i Oslo til partene i arbeidslivet som skal ta prosjektet videre. Fra venstre Kristian Enger (NHO) og Kristin Sæther (LO), Caroline Solheim (Dysleksi Norge), Cay Nordhaug (IE&FLT), Pernille Vogt (Norsk Industri), og Petter Arnesen (IA bransjeprogrammet). Foto: Egil Brandsøy

Bak dette initiativet står organisasjoner som Norsk Industri, LO-forbundet IE&FLT (tidligere Industri Energi), Dysleksi Norge, i tillegg til IA-bransjeprogrammet til leverandørindustrien til olje- og gassnæringen.

De har gått sammen for å utvikle «Dysleksivennlig Arbeidsplass (DVA)» for å inkludere ansatte med lese-, skrive-, språk og matematikkvansker bedre på arbeidsplassene rundtomkring i landet.

- Vi må ha en nasjonal innsats for å skape dysleksivennlige arbeidsplasser, sier forbundsleder Frode Alfheim i IE&FLT, som er et fagforbund med 80.000 medlemmer, hovedsakelig i industrien.

- Vi har kjørt en nasjonal pilot med åtte bedrifter og gjort oss mange viktige erfaringer. Dette er et prosjekt som har utviklet seg fra å være lokalt til å bli nasjonalt, og nå ønsker vi å dele våre funn med hele Norge, uttaler Cay Nordhaug, som sitter i ledelsen til i IE&FLT.

Ekte suksesshistorie har inspirert pilotprosjektet

På Glencore Nikkelverk i Kristiansand har enkle tiltak, som å forenkle sikkerhetsinstruksjoner med illustrasjoner, gjort en stor forskjell for ansatte som Roald Sandal, en dyktig industriarbeider med dysleksi. Denne suksesshistorien har lagt grunnlag for pilotprosjekt i sju andre industribedrifter. Siden har prosjektet blitt satt inn som tiltak for et inkluderende arbeidsliv (IA).

- Å ha utfordringer med lesing og skriving betyr ikke at arbeidslivet ikke har behov for deg. Du kan ha andre sterke sider. Du trenger ikke å være den beste til å lese eller skrive for å fungere godt i jobben, sier Cay Nordhaug.

Fagsjef for HMS i Norsk Industri, Pernille Vogt, sier at prosjektet har gitt kunnskap om hvordan arbeidsmiljøet kan styrke arbeidsplassene i landet.

- Vi ser at det er noen likhetstrekk fra bedriftene: forankringen må være god på toppen, og når du jobber med åpenhet og tillit blir arbeidsmiljøet bedre for alle, sier hun.

Veien videre - deling av erfaringer og konferanse i Oslo

Norsk Industri, IE&FLT, og Dysleksi Norge presenterte funnene fra pilotprosjektet på en konferanse den 13. mars i Oslo, med deltakere som stortingsrepresentant Hadia Tajik og LO-sekretær Kristin Sæther.

- Det er et veldig, veldig bra prosjekt. Vi må ha åpenhet rundt det at vi er forskjellige i arbeidslivet, sier Sæther.

- Denne konferansen har vært et viktig møtepunkt for arbeidslivets parter og politikere, som skal diskutere veien videre for å gjøre alle arbeidsplasser i Norge dysleksivennlige, sier Caroline Solheim, generalsekretær i Dysleksi Norge.

Kontakter

Om Industri Energi

Industri Energi er Norges største og mest slagkraftige forbund for ansatte med tilknytting til olje-, gass- og landindustri. Bransjer som står for 80 prosent av den norske eksportverdien. Forbundet har over 56.000 medlemmer og er det fjerde største forbundet i LO.

Følg pressemeldinger fra Industri Energi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Industri Energi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Industri Energi

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye