Sjømatbedriftene

Sjømatbedriftene: Vil halvere dødeligheten innen 2030

Del

62,7 millioner oppdrettslaks døde i sjøfasen i 2023 og nådde aldri fiskedisken. Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson, mener dette er for dårlig og at vi som næring må sette oss klare mål. En klar målsetning må være å halvere dødeligheten innen 2030.

Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson, mener næringen bør ha ambisjon om å halvere dødeligheten innen 2030.
Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson, mener næringen bør ha ambisjon om å halvere dødeligheten innen 2030.

I dag legger Veterinærinstituttet frem Fiskehelserapporten 2023 i samarbeid med Tekna Havbruk og Fiskehelse, Akvaveterinærenes forening, og NCE Seafood Innovation Cluster.

Veterinærinstituttets beregning av prosentvis dødelighet viser at dette tilsvarer 16,7 % dødelighet hos sjøsatt oppdrettslaks i Norge i fjor.

Robert H. Eriksson i Sjømatbedriftene viser til at Samfunnsansvaret har vokst i takt med næringen, og at det er næringen som har ansvar for å sette seg i førersete og peke ut hvilken retning næringen bør gå.

-Sjømatbedriftenes ambisjon er at vi ikke bare skal innfri samfunnets forventninger, men vi bør sette standarden høyere og helst overgå dem. Jeg vet at dårlig fiskevelferd og høy dødelighet i merdene rokker ved mine medlemmers yrkesstolthet. At over 62 millioner laks ikke når fiskedisken, dette tilsvarer over 1 milliard måltid, er ikke noe vi som næring kan være bekjent av, sier Eriksson.

Sjømatbedriftene har registrert at SalMar gründer, Gustav Witzøe, vil finne rotårsakene til den høye dødelighet, og at Salmar nå investerer 500 millioner kroner i et nytt innovasjonssenter som skal bidra til å løse utfordringene.

-Dette er et veldig bra initiativ og noe vi støtter helhjertet opp om, sier Eriksson.

Eriksson påpeker at det gjøres mye godt arbeid ute i mange bedrifter, og han er stolt over egne medlemsbedrifter som har fiskevelferd og kampen mot dødelighet høyt på dagsorden. Han viser likevel til at det trengs en bred innsats for å nå ambisjonene. Et av tiltakene han mener det vil være klokt av Fiskeriministeren å innføre, er en nasjonal begrensning på hvor lenge fisk i merder med uakseptabel dødelighet kan få stå i sjøen.

-Det har krevd en enorm innsats å bringe næringen hit vi står ved i dag. Det er dette grunnlaget vi nå skal bygge videre på, men diffuse mål kan føre til mangel på retning og feil fokus i de planene som legges. Næringen må derfor sette en klar ambisjon. For å kaste den første steinen, så mener jeg næringen bør ha som mål og halvere dødeligheten innen 2030, avslutter Robert H. Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene.

Kontakter

Om Sjømatbedriftene

Sjømatbedriftene er en nasjonal, politisk uavhengig næringsorganisasjon som representerer alle ledd i sjømatnæringen fra produksjon til salg. Vårt formål er å utvikle sjønæringene på en samfunnsmessig ansvarlig og miljømessig bærekraftig måte. På samme tid skal vi ivareta medlemmenes interesser – både næringspolitisk, økonomisk, faglig og sosialt.

Følg pressemeldinger fra Sjømatbedriftene

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sjømatbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sjømatbedriftene

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye