Blå Kors

Flere foreldre er positive til barnas dataspilling

Del

En ny undersøkelse utført av Blå Kors om unges spillevaner viser en økende aksept for barns gaming, samtidig som bekymringen blant foreldre stiger.

Flere foreldre er positive til at barn spiller dataspill
Flere foreldre er positive til at barn spiller dataspill Marcel Leilenhof Blå Kors

Positive effekter av dataspilling

71 prosent av foreldrene oppgir at de er positive til barnas dataspilling. Mange ser at barna opplever mestring, utvikler kognitive ferdigheter, og har det gøy. Over tid har andelen med positive holdninger økt. I 2020 mente kun 53 % at de mente dataspilling kunne være positivt. 

Snittalderen til barn som spiller går ned, og konfliktnivå øker

Rapporten viser også at snittalderen for gaming har gått ned.  Samtidig rapporteres det om noe økning i konfliktnivået mellom barn og voksne i forbindelse med spilling.

Bekymring og usikkerhet

Stadig flere foreldre bekymrer seg for barnas dataspilling. Andelen bekymrede har økt fra 50 prosent til 55 prosent siden 2021. Hele 55 prosent av foreldrene er også usikre på hvordan de skal håndtere barnas spilling. Dette gjelder spesielt de med barn som spiller mye. 

Rådgiver i Blå Kors, Hanne Backe-Hansen, oppfordrer til åpen dialog om dataspilling i hjemmet. Hun mener det er viktig at foreldre er informerte og trygge på hvordan de kan veilede barna sine i en digital verden.

- Gaminguniverset kan bidra til å skape et rikt liv for de som spiller, og derfor er det ekstra viktig at foreldre har verktøy for å kunne vite når de bør være bekymret eller ei. 

Fakta om Blå Kors og penge- og dataspillavhengighet:

  • Den største ideelle aktøren i Norge innen rus, alkohol og spillavhengighet i Norge.​
  • Jobber med forebyggende arbeid rettet mot barn og unge, blant annet med dataspilling.​
  • Jobber med behandling av pengespill- og dataspillavhengighet.​
  • Har terapeuter og rådgivere med kompetanse på problemskapende gaming.
  • Fra 1. januar 2024 overtok Blå Kors «Hjelpelinjen», et gratis lavterskel hjelpetilbud knyttet til penge- og dataspillproblematikk.  
  • Blå Kors sitt fokus på forebygging innenfor gaming har som mål å forebygge konflikter som kan oppstå i hjemmet knyttet til dataspilling. Dette omfatter foreldreveiledning, undervisningsopplegg og verktøy til bruk for foreldre og skoler.  

For mer informasjon, (se vedlagt) den fullstendige rapporten fra Blå Kors: Rapport - Unges Spillevaner

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Flere foreldre er positive til at barn spiller dataspill
Flere foreldre er positive til at barn spiller dataspill
Last ned bilde

Dokumenter

Følg pressemeldinger fra Blå Kors

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Blå Kors på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Blå Kors

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye