Plast rundt maten din inneholder skadelige stoffer
Plast kan inneholde kjemikalier som påvirker både hormonbalanse, forbrenning og overføring av kroppens signaler.
Plast er et svært komplekst materiale som kan inneholde mange ulike kjemikalier. Noen av disse kjemikaliene kan være skadelige for deg. Det gjelder også plasten som maten din er pakket inn i.
– Vi fant opptil 9936 ulike kjemikalier i ett eneste plastprodukt som brukes til å oppbevare mat, sier professor Martin Wagner ved Institutt for biologi ved NTNU.
Wagner har jobbet med kjemikalier i plastprodukter i flere år. Han er del av en forskergruppe ved NTNU som nå har publisert sine funn i Environmental Science & Technology.
I flesteparten av disse plastproduktene fant vi kjemikalier som kan påvirke både utskillelsen av hormoner og forbrenningen.
Doktorgradsstudentene Molly McPartland og Sarah Stevens fra NTNU er begge førsteforfattere av begge studiene.
Forstyrrer hormoner og forbrenning
I den ene undersøkelsen tok forskerne for seg 36 ulike plastprodukter som mat pakkes inn i. Disse produktene kom fra fem land, nemlig USA, Storbritannia, Sør-Korea, Tyskland og Norge.
I flesteparten av disse plastproduktene fant vi kjemikalier som kan påvirke både utskillelsen av hormoner og forbrenningen, sier professor Wagner.
Disse funksjonene er helt livsnødvendige.
• Hormoner er kroppens budbringere. De utskilles i flere ulike kjertler, og gjør at ulike organer kan kommunisere med hverandre.
• Forbrenning, eller metabolisme, angår hvordan kroppen utnytter næringsstoffer som skal gi oss energi og stoffer som er nødvendige for kroppen.
Påvirker kroppens signaler
I den andre undersøkelsen tok forskere for seg ulike blandinger av plastkjemikalier for å se den eventuelle virkningen de har på såkalte G-proteinkoblet reseptorer. Disse reseptorene spiller en rolle i overføringen av signaler i kroppen.
Forskere har funnet nye måter som slike kjemikalier kan påvirke overføringen av signaler i kroppen.
– Vi fant 11 kjemikalieblandinger fra plastprodukter som påvirker disse signalreseptorene, sier Wagner.
Forskere har funnet nye måter som slike kjemikalier kan påvirke overføringen av signaler i kroppen.
Kan komme inn i kroppen fra plast
– Disse og tidligere funn viser at plast utsetter oss for giftige kjemikalier. De støtter teorien om at vi må designe om plasten for å gjøre den tryggere, sier Wagner.
Tidligere var det usikkert om kjemikaliene kan komme ut i omgivelsene under vanlige forhold, eller om de holder seg bundet i plasten. Men en annen forskergruppe slo for noen år siden fast at de fleste plastproduktene lekker kjemikalier om de ligger i vann.
Wagner var del av denne forskergruppen også. Den gang fant de blant annet kjemikalier som kan påvirke fruktbarheten hos mennesker.
Siden plast inneholder så mange ulike kjemikalier, er det fremdeles slik at forskerne bare kan identifisere noen få av dem om gangen. Det betyr at vi vet fint lite om virkningen av de aller fleste av disse kjemikaliene.
Referanser:
Sarah Stevens, Molly McPartland, Zdenka Bartosova, Hanna Sofie Skåland, Johannes Völker, Martin Wagner. Plastic food packaging from five countries contains endocrine and metabolism disrupting chemicals.
https://doi.org/10.1021/acs.est.3c08250
Molly McPartland, Sarah Stevens, Zdenka Bartosova, Hanna Sofie Skåland, Johannes Völker, Martin Wagner. Beyond the nucleus: Plastic chemicals activate G protein-coupled receptors.
Nøkkelord
Kontakter
Martin Wagner
martin.wagner@ntnu.noOm Gemini
Gemini.no utgis av Sintef og NTNU. Nettstedet inneholder allmennrettede forskningsnyheter om teknologi, energi og miljø, naturvitenskap, fisk og havbruk, nyskaping, helse, samfunn og humaniora.

Følg pressemeldinger fra Gemini.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Gemini.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Gemini.no
Urettferdig fordeling av godene er best for klimaet13.3.2025 09:29:36 CET | Pressemelding
For klimaet er det bedre om bare noen få mennesker har mye makt og penger. Så skal vi andre holdes nede for klimaets skyld?
Covid-19: Fem år siden Norge stengte – hva har vi lært?12.3.2025 09:43:46 CET | Pressemelding
Hvordan påvirket covid-19 Norge og livene våre? Forskere vet mye om det som endret seg, og om det som ble nøyaktig det samme etterpå.
Noen få timer med yoga kan gi stor stressreduksjon23.1.2025 08:55:19 CET | Pressemelding
Ti år med studier av yoga som stressreduserende aktivitet gir klare svar: Litt innsats gir klar helsegevinst.
Snøkaos skyldes trangere byer og mer snø på kortere tid9.1.2025 09:41:34 CET | Aktuelt
Nyåret startet med snøfall, trafikkaos, kjeftbruk og urban unntakstilstand. – Prisen for å unngå kaos er skyhøy, så noen dager med snøkaos må vi finne oss i, mener Alex Klein-Paste – ekspert på drift av vinterveier.
Kvinner født for tidlig har større risiko for selvmord12.12.2024 12:00:00 CET | Pressemelding
For tidlig fødte er mer utsatt for å dø av trafikkulykker, selvmord og rus som unge voksne, viser en ny nordisk studie. Et overraskende funn er at særlig premature kvinner har en tydelig økt risiko for å dø i selvmord.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom