Negotia

På kvinnedagen spør Negotia: Hva gjør vi for kollegaen som opplever partnervold?

Del

På jobb tar man ofte på seg en profesjonell maske og deler lite personlig. Man vil bli sett på som ansvarlig, pliktoppfyllende og en stabil kollega. For mange er det en kamp å skjule det som foregår bak hjemmets fire vegger for kollegaer og ledere. 

Ifølge en undersøkelse utført av Nordisk Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKTVS) i 2023 har nemlig 1 av 10 kvinner opplevd alvorlig fysisk vold av partner eller ekspartner. 

I forbindelse med kvinnedagen spør Tina Gjøen, 2. nestleder i Negotia, hva vi kan gjøre for kollegaen som opplever partnervold. Foto: AdobeStock
I forbindelse med kvinnedagen spør Tina Gjøen, 2. nestleder i Negotia, hva vi kan gjøre for kollegaen som opplever partnervold. Foto: AdobeStock

Vold i hjemmet anses som et folkehelseproblem. Undersøkelsen til NKTVS viser at personer som har opplevd vold har høyere nivå av angst, depresjon og posttraumatisk stress.  I tillegg til å være en stor personlig belastning vil det uten tvil påvirke arbeidshverdagen. Det kan være avgjørende at personer som opplever vold i hjemmet ikke mister stabil inntekt, da dette kan gjøre det enda vanskeligere å forlate partneren sin.  

Vi må tørre å prate om dette på arbeidsplassen. Vi må identifisere kjennetegnene på personer som opplever vold i hjemmet. Det kan være verdt å undersøke bakenforliggende årsaker for unormal oppførsel eller andre røde flagg.  

En arbeidstaker kan for eksempel oppleve problemer med å håndtere tidsfrister og arbeidsmengde, være nervøs og ukonsentrert eller oppleves som isolert og usosial. 

Arbeidsplassen skal være et trygt sted med faste rammer, impulser utenfra og et avbrekk fra problemene som kan oppstå på hjemmefronten. Det er derfor viktig at arbeidsgiver har kunnskapen, forståelsen og rutinene som skal til for at den ansatte føler seg trygg og ivaretatt. Dette kan også være et viktig bidrag til at den ansatte kommer seg ut av situasjonen den lever i.  

Det finnes flere ting en arbeidsgiver eller en person med personalansvar kan gjøre for å tilrettelegge for sine ansatte og samtidig gjøre arbeidsplassen tryggere. Først og fremst er opplæring og tilstrekkelig informasjon viktig for å identifisere og tilby hjelp til ansatte. 

Arbeidsgiver bør ha klare prosedyrer på arbeidsplassen. Dette kan inkludere retningslinjer for støtte, fravær, sikkerhet på arbeidsplassen og informasjon om hjelpetjenester som ansatte kan kontakte.  Ansatte må være trygge på at informasjonen de deler ikke spres videre. En god oversikt over organisasjoner og hjelpetjenester finnes på dinutvei.no.

Om vi får større bevissthet om vold i hjemmet fra et arbeidslivsperspektiv kan arbeidsplassen bli en trygg havn i noe av det verste mange kvinner opplever i livet sitt. 

Av Tina Gjøen, 2. nestleder i Negotia

Først trykket i Dagens Perspektiv

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Negotia

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Negotia på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Negotia

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye