CARE

Flydropp av mat er ydmykende

Del

Slipp av nødhjelp fra fly blir som en distraksjon å regne i møte med de enorme behovene for hjelp i Gaza, sier Gudrun Bertinussen i CARE Norge.

  Stadig mer groteske bilder av utsultede barn og ungdom sendes ut av Gaza.

  – Vi heier på hver eneste pakke med nødhjelp som kommer inn til Gaza, men så altfor lite slipper inn. Flydropp er i denne sammenhengen sløsing med nødhjelp, et spektakulært humanitært flyshow, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.

  I helgen slapp USA nødhjelp over Gaza fra fly, i samarbeid med jordanske myndigheter som har stått bak lignende slipp tidligere.

  – Gaza er lett tilgjengelig landeveien. Det står lastebiler klare i Egypt, en kort kjøretur unna. Alt for lite av denne hjelpen slipper inn. Å droppe fly fra lufta i hodet på en beleiret befolkning er ikke et svar på deres behov. Det er nesten umulig å få tak i hjelpen, den samles av de sterkeste og solgt til de som har penger, sier Bertinussen.

  Hun har tidligere bodd i Gaza og har daglig kontakt med venner og kjente der.

  – Folk forteller meg at de føler seg ydmyket av det internasjonale samfunnet. Dette er som å kaste mat inn i et bur av dyr som skal kjempe om maten for å overleve, sier Bertinussen.

  Hun peker på at nødhjelp fra flydropp blir vanskelig tilgjengelig for de mest sårbare.

  – Eldre folk, skadde, folk med funksjonsnedsettelser, foreldreløse og kvinner som er alene med barn står dårligst stilt, sier Bertinussen.

  – En distraksjon

  Når 38.000 måltider slippes ned til en befolkning på 2 millioner mennesker i akutt krise, slik USA gjorde i helgen, er det knapt for en dråpe i havet å regne, ifølge Bertinussen.

  – De samme statene som har makt til å legge press på både Egypt og Israel for å slippe trailerne på grensen inn, velger å sløse bort knappe nødhjelpsmidler på å slippe nødhjelp fra fly. Flyene må også ha tillatelse for å fly i israelsk luftrom. Det er tankevekkende at fly får tillatelse, og ikke trailerne som står på grensen, sier Bertinussen.  

  Det er nå nord i Gaza situasjonen er mest prekær, men folk over hele Gazastripen sulter.

  – Den beste løsningen for alle vil være om alle grenseoverganger åpnes igjen, inkludert de i nord. Det er ikke vanskelig. Det er bare snakk om politisk vilje, sier Bertinussen.

  Det trengs hundrevis om lastebiler med nødhjelp inn om dagen for å reelt kunne møte folks behov for hjelp i Gaza. USA har mulighet til å påvirke dette.

  – I den sammenhengen blir slipp av nødhjelp fra fly nærmest som en distraksjon å regne, sier Bertinussen.

  Med tilstedeværelse tilbake til 1948 og godt etablerte samarbeid med organisasjoner i lokalt sivilsamfunn, kunne CARE allerede fra krigens tidlige dager bidra med nødhjelp fra interne lagre. Men også CARE opplever store hindringer for å få hjelpen frem. Så langt har CARE klart få 20 lastebiler med nødhjelp inn fra Egypt.

  Nøkkelord

  Kontakter

  Bilder

  Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge, her på besøk hos kollegaer i Burundi
  Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge, her på besøk hos kollegaer i Burundi
  Last ned bilde

  Om CARE

  CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og jobber både humanitært og langsiktig spesielt for kvinner og jenters rettigheter i mer enn 100 land.

  Følg pressemeldinger fra CARE

  Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

  Siste pressemeldinger fra CARE

  I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

  Besøk vårt presserom
  HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye