Fritt Ord

Fritt Ord utlyser kritikerstipend: Den gode kritikken 2024-2025

Del

Stiftelsen Fritt Ord utlyser ti årlige stipender à 250 000 kroner til frilanskritikere som skriver for dagsaviser eller ukeaviser, eller leverer kritikk til TV eller radio. Søknadsfrist 3. mai 2024.

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Ilja Hendel. Kan ikke brukes av eksterne.

Stipendene kan tildeles frilanskritikere som arbeider innenfor hvilke som helst av litteraturens, kunstens og kulturens felter. Stipendene skal resultere i konkret og løpende kritikkproduksjon gjennom hele året, og er et bidrag til kvalitetsheving og profesjonalisering av et antall norske kritikere årlig.

Fritt Ord ønsker å gi flere frilanskritikere bedre muligheter til å utøve sitt yrke og bruke mer tid på det. Stipendene er ment som et tillegg til andre kritikerinntekter, på toppen av ordinært honorar.

Søknadsfristen er fredag 3. mai 2024 klokken 15.00.

En virksomhet under press
Medienes kritikkvirksomhet overfor litteratur, kunst og kultur er av flere grunner under press. Parallelt med det svært høye og på flere områder økende nivået av kulturskaping og kulturinteresse i Norge ser vi at kritikken stagnerer eller reduseres over tid.
Den offentlige kritikken må styrkes for å sette borgerne i stand til selv å reflektere over kulturens mange uttrykk. Fritt Ord ønsker å bidra til å stimulere og styrke kritikken som en uunnværlig del av norsk journalistikk. Den gode kritikken kommuniserer og engasjerer, den er kompetent og kunnskapsorientert – og styrker dermed offentligheten og samfunnet.

Utvikling og fornyelse
Samtidig trenger kritikken som sjanger utvikling og fornyelse for å nå flere mediebrukere. De tradisjonelle enkeltanmeldelsene av enkeltuttrykk må suppleres av kritiske kommentarer, større kritikkbidrag – og andre former for nytenkende, sjangerutviklende kritikk.
Stipendene går til kritikere med norsk offentlighet som målgruppe og norsk som arbeidsspråk. De er øremerket frilansere og frie skribenter med publiseringsavtale. Vi ønsker søknader fra kritikere som leverer til frie medier redigert i samsvar med Redaktørplakaten og øvrige av medienes etiske og profesjonelle retningslinjer. Kritikere som leverer til dags- og ukemedier vil bli høyest prioritert.

Stipendene tildeles for ett år. Det er mulig å søke flere ganger, men det er ingen automatikk i eventuell fornyelse.

Krav til søknaden - se frittord.no: https://frittord.no/nb/aktuelt/fritt-ords-kritikerstipend-den-gode-kritikken-2024-2025

Svarene vil foreligge i siste halvdel av juni.

Andre kritikksatsinger
Stipendene går direkte til ti kritikere. Fritt Ord styrker imidlertid kritikken også på andre måter.

Vi gjør oppmerksom på følgende mulighet: Dags- og ukemedier, og kritikere som leverer til dem, kan søke prosjektstøtte til konkrete kritikkprosjekter under utlysningen “Norsk journalistikk” med seks ordinære søknadsfrister i året: https://frittord.no/nb/prosjekter/medier-og-journalistikk/utlysning-norsk-journalistikk

Tidligere stipender 

Fritt Ords kritikerstipend har blitt delt ut årlig siden 2015.

I 2023 gikk ni kritikerstipender til: Abirami Logendran (Klassekampen), Anders Rubing (Bergens Tidende), Carina Elisabeth Beddari (Morgenbladet), Einar Aarvig (Dagbladet), Erle Marie Sørheim (Aftenposten), Justine Ngyuen (Morgenbladet), Leif Bull (Dagens Næringsliv), Maria Birkeland Olerud (Vårt Land) og Tommy Olsson (Klassekampen).

Filmanmelder Einar Aarvig i Dagbladet (t.v) er en av dem som fikk stipend i 2024. Her fra en debatt om filmkritikken på Vega scene. Foto: Henrik Pryser Libell

I 2022 gikk ti stipender til: Aleksander Huser (film og tv-kritikk i Ny Tid), Andrew Kroglund (litteraturkritikk i Vårt Land), Elise Winterthun (litteraturkritikk i Klassekampen), Espen Hauglid (kommentarer og kritikk av billedkunst i Morgenbladet), Hedda Fredly (scenekunstkritikk i Dagbladet), Heidi Bøhagen (podkastkritikk i Bergens Tidende), Ketil Slagstad (litteraturkritikk i Morgenbladet), Per Christian Selmer-Andersen (scenekunstkritikk i Aftenposten), Sindre Hovdenakk (litteraturkritikk i VG) og Tomine Sandal (scenekunstkritikk i Klassekampen).

Les mer om tidligere års tildelinger her:

Les vår faste nettside for kritikerstipendet

For mer informasjon om Fritt Ords kritikerstipend generelt, kontakt direktør Knut Olav Åmås.

Konkrete spørsmål om denne utlysningen: Ingvild Bjerkholt, seniorrådgiver, e-post: ingvild.bjerkholt@frittord.no eller Hanne Vorland, seniorrådgiver, e-post: hanne.vorland@frittord.no.

Mer informasjon

Vil du ha nyheter om Fritt Ords prosjekter, priser og arrangementer? Abonner på Fritt Ords nyhetsbrev

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Einar Aarvig i debatt om filmkritikk, 2023.
Einar Aarvig i debatt om filmkritikk, 2023.
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.

I vedtektene våre heter det: «Stiftelsen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord. Fritt Ord kan også støtte andre sider ved norsk kultur, i første rekke den del av kulturen som gjør bruk av ordet.»

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye