Coop og Bamas tomatprodusenter bryter menneskerettigheter i Spania
En uke i Spania var nok til å finne bruddene Bama og Coop ikke oppdaget selv.
Halvparten av tomatene vi importerer kommer fra Spania. Spania er et av våre viktigste land for frukt og grønt.
Framtiden i våre hender har undersøkt Bama og Coops tomatprodusenter i Almería i Sør-Spania. Her har vi funnet:
- Svindel med timelister
- Ulovlige oppsigelser og trakassering
- Uverdige og helseskadelige arbeidsforhold
Les hele rapporten her.
– Vi kan ikke akseptere at menneskene som høster og pakker tomater for oss jobber under ulovlige og uverdige arbeidsforhold. Her må Bama og Coop rydde opp, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.
Utnytting av rettighetsløse migrantarbeidere er utbredt i Sør-Spania.
I et svar til Framtiden i våre hender før avreise hevdet Bama og Coop å ha kontroll på arbeidsforholdene i Spania. Etter norsk lov er de pålagt å kartlegge risiko for menneskerettighetsbrudd, og sette inn tiltak for å hindre eller reparere brudd.
Bama og Coop tar nå våre funn til etterretning, og sier de vil undersøke sakene nærmere.
Grønnsaksindustrien i Spania har vært i internasjonale mediers søkelys før. Dette er første gang noen undersøker de norske koblingene til menneskerettighetsbrudd i spansk matproduksjon. Etter et kort besøk var det altså mulig å finne menneskerettighetsbrudd Coop og Bama ikke var klar over selv.
Detaljer om funnene
- De fleste rettighetsbruddene gjelder underbetaling. Arbeidere fikk oppført lavere timeantall enn de faktisk jobbet og noen måtte jobbe gratis for å få utbetalt ferielønn.
- Rettsdokumenter viser at leverandører holdt tilbake lønn på ulovlig vis og gjennomført ulovlige oppsigelser.
- Arbeidere forteller om jevnlig verbal trakassering, overvåking, dårlig beskyttelse mot sprøytemidler og manglende drikkevann i varme drivhus.
- Produsenter endrer arbeidsgiver for å unngå at arbeidere bygger opp ansiennitet og rett på faste kontrakter. Arbeidere har blitt sparket for å be om rettigheter de har krav på.
Alle bruddene over kan knyttes til produsenter som leverer tomater til Bama og Coop.
– Vi er bekymret over at alt dette har gått under radaren til både Coop og Bama. Vi forventer at de tar grep. Strengere dokumentasjon, flere uvarslede besøk og mer dialog med lokale fagforeninger er helt nødvendig, mener Bakken Riise.
– Aller viktigst er det å bli værende i Spania, og jobbe for å forbedre forholdene, slår hun fast.
Våre funn er ikke en uttømmende liste over rettighetsbrudd i sektoren. Over er kun sakene vi fikk høre om under vårt korte opphold i regionen.
Bama og Coop sier de kartlegger og forebygger menneskerettighetsbrudd i sine leverandørkjeder, gjennom såkalte aktsomhetsvurderinger. Likevel har ikke de norske importørene plukket opp disse bruddene.
Sertifiseringsordningen Bama og Coop lener seg på får kritikk både fra ILO og lokal fagbevegelse. ILO sier sertifiseringen gjør at selskapene får tilgang til flere kunder, men har potensielt lav eller ingen effekt på arbeidsforholdene.
Under vårt besøk observerte vi tette bånd mellom kontrollorganet og produsentene, både av formell og uformell art. Den faglige kompetansen var sterk på agronomsiden, men svak på revisorsiden. «De vet hvordan man undersøker planter og metodene for skadedyrbekjempelse, men de vet ikke hvordan de skal finlese en lønnsslipp for å oppdage fusk», forteller én fagforeningsrepresentant.
Framtiden i våre hender anbefalinger etter våre undersøkelser av tomatproduksjon i Almería, Sør-Spania:
- Øke dialogen med lokale fagforeninger
- Stille strengere krav til dokumentasjon fra leverandører om arbeidsforhold
- Gjennomføre flere uvarslede besøk, særlig for Coop.
- Belønne leverandører som jobber for sosial bærekraft
- Sikre oppreising når brudd er avdekket
- Merke produktene med sporing til gårdsnivå, slik daglivarekjeden Lidl har
Tomatprodusentene Framtiden i våre hender besøkte i Almería oppga Marokko som den største trusselen mot gode arbeidsforhold i regionen, fordi enda billigere varer derfra presser spanske selskaper til å holde lønningene lave.
Framtiden i våre hender mener Bama og Coop må bli værende i Spania, slik at de kan bidra til å bedre forholdene i drivhusindustrien. Nå oppgir Coop at de kommer til å øke importen fra Marokko i tiden som kommer, samtidig som de trapper ned importen fra Spania. Coop oppgir “kommersielle hensyn” som grunn.
Mens Spania er et mellomrisikoland for arbeidsforhold ifølge Verdensbanken, er Marokko et høyrisikoland. Coop blir dermed nødt til å trappe opp kvaliteten av sine aktsomhetsvurderinger når de prioriterer Marokko framfor Spania.
Om arbeidet
Framtiden i våre hender har samlet dokumentasjon og intervjuet over 20 arbeidere, fagforeninger, bønder og leverandører. Vi har sendt informasjonskrav i to omganger til Bama og Coop. I november var vi en uke på feltarbeid i Almería. Bredden i kildene gjør det mulig å kryssjekke informasjon og sannsynliggjøre et visst omfang av sakene vi peker på.
Kontakter
Petter Slaatrem TitlandPresseansvarligFramtiden i våre hender
Ansvarlig for presse- og debattarbeid i Framtiden i våre hender.
Dokumenter
Om oss
Framtiden i våre hender er en medlemsorganisasjon som jobber for strukturelle løsninger på overforbruk og global ulikhet. Vi jobber innenfor klima- og naturfeltet med temaer som overforbruk, klær, mat og transport. Som Norges største miljøorganisasjon er vi sentral i debatten om norsk og internasjonal klimaomstilling.
Følg pressemeldinger fra Framtiden i våre hender
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Framtiden i våre hender på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Framtiden i våre hender
Matsvinnloven har kommet10.12.2024 13:20:14 CET | Pressemelding
Regjeringen har nettopp offentliggjort den nye matsvinnloven.
Helse- og miljøorganisasjoner roser Venstres kjøttgrep18.11.2024 12:38:19 CET | Pressemelding
Dette er politikk som vil gjøre hverdagen enklere for alle som er opptatt av folkehelse og klima, mener Framtiden i våre hender og LHL.
–Regjeringen styrer oss mot klimakrise7.10.2024 12:23:38 CEST | Pressemelding
–Det er ingen ny politikk i dette statsbudsjettet som vil kutte klimagassutslipp. Grepene regjeringen kommer med er akkurat de samme som i fjor. Alle som bryr seg om klima og solidaritet har grunn til å være dypt skuffet i dag, sier Anja Bakken Riise, leder i Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjon Framtiden i våre hender.
Statsbudsjettet 2025 dobler utslippsgapet siden i fjor. - Dypt urovekkende, sier Anja Bakken Riise.7.10.2024 10:35:39 CEST | Pressemelding
Vi lever i urolige tider. Nå, mer enn noensinne, trenger vi tydelig lederskap. Å investere i et stabilt klima er kanskje den viktigste oppgaven regjeringen har. Dessverre feiler de igjen.
Miljø- og utviklingsorganisasjoner skarpt ut mot regjeringens nye klimamål: - Skammelig lite ambisiøst1.10.2024 17:17:22 CEST | Pressemelding
Regjeringen har i dag lagt ut et nytt klimamål for 2035 på høring, der de foreslår følgende: Et mål med spenn på 55-80 prosents kutt i klimagassutslipp innen 2035 sammenlignet med 1990-nivå. Dette bryter direkte med Miljødirektoratets faglige anbefaling om “minst 80 prosent”. Dagens klimamål for 2030 er 55 prosent kutt. Det sås tvil om fortsatt deltakelse i EUs felles klimamåloppnåelse og åpnes for kjøp av kontroversielle utslippsreduksjoner under Parisavtalens artikkel 6. Regjeringen vil telle skog mot måloppnåelsen i stedet for å ha et separat mål for opptak og utslipp i skog- og arealbrukssektoren. Dette svekker klimamålet ytterligere, og kan ende opp med å gjøre klimamålet for 2035 mindre ambisiøst enn det allerede innmeldte 2030-målet. Det er ikke gjort en vurdering av hvor store utslipp Norge kan ha framover, dersom vi skal ta vår rettferdige andel av kuttene som trengs for 1,5 grader. Dette er blant annet Sveits nylig dømt av den europeiske menneskerettsdomstolen for å mangle. V
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom