NAF advarer: Vei-forfall og rassikring i Rogaland vil koste 12,6 milliarder kroner
Det er et enormt etterslep på vedlikehold og rassikring i Rogaland. – Forfallet på veinettet må det gjøres noe med. Dårlige veier tar liv i trafikken hvert år, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Forfallet på fylkesveiene i Rogaland er på rundt 5,4 milliarder kroner. I tillegg vil skredsikring av fylkesveiene koste 7,3 milliarder kroner. Beregningen er gjort av NAF med bakgrunn i tall fra Statens vegvesen.
– Totalt vil det koste 12,6 milliarder kroner å sikre veinettet i Rogaland. Det kreves en massiv satsning for å få ned forfallet på fylkesveiene og å rassikre veiene. Bedre vedlikehold er viktig for folks trygghet på hverdagsreisene, men vi er urolige for at regjeringen ikke ser alvoret, sier Handagard.
Risikoen for alvorlige ulykker er nær dobbelt så høy på fylkesveinettet som på riksveinettet, ifølge Statens vegvesen. Hvert år de siste 10 årene har 30 personer mistet livet i trafikken som følge av dårlige veier, fastslo Riksrevisjonen i 2023.
Skal legge frem plan
Regjeringen lovet i Hurdalsplattformen å legge frem en forpliktende plan for å få ned forfallet på fylkesvei, skred og ras. Denne er ventet i forbindelse med Nasjonal transportplan (NTP) som kommer før påske.
– Nasjonal transportplan må bli en plan for vedlikehold. Fremover må det ligge like mye prestisje i å åpne en nyasfaltert vei som å klippe snorer på store, bompengefinansierte utbygginger. Folk er krystallklare på at de vil at politikerne prioriterer å ta vare på veiene vi har, sier Handagard.
Mangler oversikt
Fylkesveiene har vært forsømt i lang tid. Statens vegvesen la i oktober frem tall som viser at det har bygget seg opp et forfall på om lag 105 milliarder i 2024-kroner. I tillegg kommer et samlet etterslep på skredsikring på 61 milliarder for fylkesveiene alene.
Men det er stort usikkerhet rundt tallene. Flere fylker var raskt ute og advarte om at de faktiske behovene kunne være større. Rogaland gjennomførte sin egen beregning av etterslepet sitt og kom fram til en kostnad på 16,8 milliarder 2023-kroner. Med flere fylker under oppsplitting, er NAF bekymret for at det ikke er god nok kontroll med tilstanden på veinettet.
– Fylkene trenger betydelig større tilskudd fra staten, og planen som skal ta ned forfallet må sikre finansiering over tid. Likevel er vi bekymret for at de faktiske behovene ikke er kartlagt godt nok innen Nasjonal transportplan legges frem. Det kan i verste fall bety at midlene ikke finner veien dit de trengs mest, sier Handagard.
Må ta tilbake ansvar
Selv med en økt satsning på vedlikehold av fylkesveiene i NTP, vil det ta tid å få ned forfallet. NAF mener det er aktuelt å se på organiseringen av veisektoren på nytt.
– Vi har hatt en massiv overføring av ansvar for veiene fra staten til fylkene. Så kom regionsreformen, og nå oppsplitting av flere fylker. Dersom regjeringen ikke får ned forfallet i samarbeid med fylkene, mener vi staten må ta tilbake ansvaret for fylkesveinettet, sier Handagard.
Slik er fylkesveiforfallet beregnet:
Anslagene er basert på Vegvesenets leveranser 3. oktober 2023. Tallene for vedlikeholdsetterslep er fordelt på nye fylker etter fordelingen av etterslepet i Vegvesenets rapport fra 2013. Deretter alle tall justert til 2024-kroner. https://www.vegvesen.no/globalassets/fag/fokusomrader/nasjonal-transportplan-ntp/2025-2036/vedlegg-7-etterslep-fv.pdf
https://vegvesen.brage.unit.no/vegvesen-xmlui/handle/11250/2657006
Nøkkelord
Kontakter
Ingunn HandagardPressesjef
Tel:+47 920 66 505ingunn.handagard@naf.noOm oss
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Slik tar du vare på elbil-batteriet i kulda21.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
- Ved å ta noen enkle grep kan du beskytte batteriet og holde strømkostnadene til lading nede i vinter, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.
Gigantisk etterslep på skredsikring av veiene19.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Regjeringens planer for skredsikring holder ikke mål, mener NAF. Totalt vil det koste 93,1 milliarder kroner å skredsikre veiene. – Det trengs et krafttak for å sikre veinettet mot skred og ras, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Én av to tror de eier elbil om fem år13.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Innen fem år tror én av to nordmenn at de har elbil. Det vil bety mer enn én million elbiler i Norge i 2029. – Vi kommer til å se en kraftig vekst i antall elbiler på norske veier, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Skummelt for de Halloween-kledde barna uten refleks!31.10.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En hyggelig kveld hvor tusenvis av barn i skumle kostymer går fra hus til hus på godterijakt, kan fort bli både bilistens og ditt verste mareritt. – Husk refleks til kostymet før kvelden kan starte, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF: Slik tar du lys-sjekken på bilen25.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
I den mørke tiden av året er billysene ekstra viktige. - Det er viktig både for å se og bli sett. Derfor er det viktig å sjekke at lysene på bilen din fungerer, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom