– Bredt pensjonsforlik som styrker arbeidslinjen
– Norsk arbeidsliv trenger all den kompetanse og erfaring vi kan få. Derfor er jeg glad for at et bredt flertall på Stortinget i dag har samlet seg om et pensjonsforlik som styrker arbeidslinjen, sier Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten.

Et bredt flertall på Stortinget har i dag samlet seg om et pensjonsforlik som øker pensjonsalderen gradvis i tråd med forventet levealder. Tjenestepensjonsordningene justeres tilsvarende, samtidig som uføres levealderspensjon delvis skjermes.
– Vi lever lenger enn før, og derfor er det naturlig at vi også står i jobb lenger enn før. En økning av aldergrensene i folketrygden vil både styrke arbeidslinjen og hindre at arbeidstakere går ut av arbeidslivet med lave pensjoner, sier Anne-Kari Bratten.
Flere sektorer mangler folk og kompetanse
Spekters medlemmer i helsesektoren er blant de som tydeligst merker mangelen på tilgjengelig arbeidskraft, men behovet for folk og kompetanse er stort også i andre sektorer.
– Det trengs arbeidskraft blant annet for å gjennomføre det grønne skiftet, utvikle ny teknologi, styrke beredskapen og utvikle næringslivet. Eldre arbeidstakere har en erfaring og en kompetanse som vil være viktig for mange arbeidsgivere også etter dagens pensjonsalder, sier Bratten.
Vil avvikle AFP
Spekter er også positiv til at det nå skal innføres en egen sliterordning i folketrygden etter mønster av sliterordningen i privat AFP. Bratten mener en slik ordning må forutsette at den særskilte sliterordningen i privat sektor avvikles. Også AFP-ordningen bør avvikles og bli en del av folketrygden, mener hun. Dette er en statsfinansiert ordning som i dag bare er tilgjengelig for de som er ansatt i en virksomhet med tariffavtale.
– Mange av de som i dag ikke har rett til AFP og slitertillegg er ansattgrupper med de dårligste lønns- og arbeidsvilkårene og med den laveste pensjonsopptjeningen. Derfor bør disse ordningene erstattes av ordninger som treffer hele det norske arbeidslivet, sier Bratten.
Viktig med bredt forlik
Bratten er samtidig glad for at pensjonsforliket favner et bredt flertall på Stortinget.
– De siste årene har vi sett flere eksempler på reformer basert på et smalt flertall som reverseres når flertallet skifter. Det har vi ikke råd til i dette spørsmålet, sier Bratten.
– For både arbeidstakere og arbeidsgivere er det avgjørende med god forutsigbarhet i pensjonssystemet. Derfor er jeg glad for at dagens forlik både har et langsiktig perspektiv og en bred politisk forankring, sier hun.
Kontakter
Thomas HansenSpesialrådgiver
Tel:907 57 471thomas.hansen@spekter.noFølg pressemeldinger fra Spekter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spekter
Klimameldingen: Spekter etterlyser et eget innenlands klimamål11.4.2025 13:57:32 CEST | Pressemelding
– Når klimamålene skal baseres på kvotekjøp utenlands kan det føre til at den nasjonale grønne omstillingen forsinkes. Det kan bidra til et etterslep i omstillingen som vil være utfordrende å ta igjen innen 2050, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.
Enighet i de innledende sentrale forhandlingene i Spekter4.4.2025 16:07:10 CEST | Pressemelding
– Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med samtlige hovedorganisasjoner på arbeidstakersiden i de innledende sentrale forhandlingene, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
– Regjeringen må følge opp EUs forenklinger snarest mulig4.4.2025 08:14:53 CEST | Pressemelding
– EU gjennomfører forenklinger i rekordfart for å styrke europeisk konkurransekraft. Nå må den norske regjeringen både følge opp EUs vedtak og samtidig redusere egne rapporteringskrav. Endringen må også gjøres gjeldende for norske virksomheter, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.
Rammen på 4,4 prosent fra frontfagsoppgjøret er troverdig, og må følges opp i andre tariffområder31.3.2025 20:26:32 CEST | Pressemelding
– Spekter er glad for at det er oppnådd enighet i frontfagsoppgjøret, slik at Norge slipper en storstreik. Den økonomiske rammen på 4,4 prosent som NHO og LO har kommunisert, synes forsvarlig for norsk økonomi og må nå følges opp i de etterfølgende oppgjørene. I frontfagsoppgjøret er det lagt til grunn at en større andel av lønnsoppgjøret nå skal forhandles lokalt enn i foregående oppgjør. Det er en riktig profil, siden det er ulik lønnsevne i norske bedrifter, sier Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten.
Meningsmåling: Folket slutter opp om Norsk Tipping19.3.2025 07:32:55 CET | Pressemelding
To tredjedeler av det norske folk ønsker å beholde den norske modellen for pengespill. Bare 13 % ønsker å endre til en såkalt lisensmodell, og bare 9 % tror en ny modell vil gi mer penger til gode formål. Det viser en undersøkelse Opinion har gjennomført for Spekter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom